ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Vodafone Ελλάδας: Θετικές επιδόσεις στο α’ εξάμηνο

Vodafone Ελλάδας: Θετικές επιδόσεις στο α’ εξάμηνο
Οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας έφθασαν στα 4,186 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου από 4,301 εκατ. που ήταν στο τέλος Ιουνίου Unsplash

Με τον κύκλο εργασιών και τα έσοδα από υπηρεσίες να εμφανίζονται ενισχυμένα και να έχουν πρακτικά επιστρέψει στις προ πανδημίας επιδόσεις έκλεισε το α’ εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2022) για τη Vodafone Ελλάδας.

Σημαντική δείχνει να ήταν και η συνεισφορά της εξαιρετικής τουριστικής σεζόν που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει και ρεκόρ όσον αφορά στην κίνηση δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε ο όμιλος Vodafone, η ελληνική θυγατρική παρουσίασε κύκλο εργασιών της τάξεως των 487 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχοντας αύξηση 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα επίπεδα εσόδων η Vodafone Ελλάδας είχε παρουσιάσει στο α’ εξάμηνο του 2019 όταν ο κύκλος εργασιών ήταν στα 488 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα έσοδα από υπηρεσίες, στα οποία δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 444 εκατ. ευρώ έναντι 436 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα προσαρμοσμένα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDAaL) κυμάνθηκαν σε 125 εκατ. ευρώ έναντι 132 εκατ. ευρώ (-5,33%) πιθανότατα λόγω των ενισχυμένων εμπορικών ενεργειών που έχει προβεί η εταιρεία το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ενισχυμένες ήταν και οι επενδύσεις, οι οποίες για το συγκεκριμένο εξάμηνο έφθασαν στα 71 εκατ. ευρώ έναντι 59 εκατ. ευρώ που ήταν στο α’ εξάμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας έφθασαν στα 4,186 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου από 4,301 εκατ. που ήταν στο τέλος Ιουνίου. Από την άλλη πλευρά, όμως, ενισχύθηκε το ποσοστό των συμβολαίων που διαμορφώθηκε στο 41,1% της συνολικής πελατειακής βάσης από 39,6% που ήταν στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό βοήθησε και στην αύξηση του μέσου μηνιαίου εσόδου ανά πελάτη (ARPU) που στην κινητή διαμορφώθηκε στα 10,3 ευρώ για το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2022 έναντι 9,9 ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Το ARPU συμβολαίων αυξήθηκε στα 18,1 ευρώ από 17,3 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για την καρτοκινητή ήταν στα 5,2 ευρώ έναντι 5,1 ευρώ. Επίσης, η κίνηση δεδομένων έφτασε τα 142.139 ΤΒ και αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά στη σταθερή, οι ευρυζωνικές συνδέσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν στις 952 χιλιάδες όταν στο τέλος Ιουνίου ήταν στις 961 χιλιάδες.