ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ενέργεια «καίει» επιχειρήσεις τροφίμων και εστίαση

Για πρωτόγνωρες συνθήκες στην αγορά καθώς μαζί με το ενεργειακό κόστος έχουν εκτοξευθεί και οι τιμές των πρώτων υλών, μιλούν παράγοντες της αγοράς των τροφίμων και της εστίασης. INTIME

«Βραχνά» για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων και της εστίασης αποτελεί η ενεργειακή κρίση με το κόστος της ενέργειας και την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών να τις πιέζουν ασφυκτικά.

Βιομηχανίες τροφίμων, επιχειρήσεις όπως αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία ακόμη και μεγάλες αλυσίδες εστίασης υπογραμμίζουν το δυσβάσταχτο πλέον κόστος ενέργειας κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά καθώς μαζί με το ενεργειακό κόστος έχουν εκτοξευθεί παράλληλα και οι τιμές των πρώτων υλών.

Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της εταιρείας ΝΗΣΟΣ, Αλέξανδρος Κουρής κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης χαρακτηρίζοντας το ενεργειακό ως «βόμβα» για τον κλάδο της μεταποίησης προσθέτοντας ότι οι μεταποιητικές εταιρείες βάλλονται από τη λαίλαπα της αύξησης του κόστους.

Από την πλευρά του ο CEO της Coffee Island, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο «ίσως για την πιο δύσκολη στιγμή που έχουμε ζήσει» καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τόσα πολλά πράγματα μαζί.

Ο φόβος των «λουκέτων» σε καταστήματα τροφίμων

Στον κλάδο των αρτοποιών η ενεργειακή κρίση έχει ήδη οδηγήσει σε λουκέτα 204 φούρνους σε όλη τη χώρα σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αρτοποιών ενώ o πρόεδρος της Συντεχνίας Aρτοποιών Aθηνών, Προαστίων και Περιχώρων, Παναγιώτης Σαχινίδης μιλώντας στο CNN Greece εξέφρασε την ανησυχία και για νέα «λουκέτα» έως τα Χριστούγεννα.

«Ήδη έχουμε πολλά λουκέτα – 204 σε όλη την Ελλάδα ενώ στην Αθήνα σε 67 σημεία – και από πληροφορίες που έχουμε, μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι άλλα 150 αρτοποιεία δυστυχώς» σημείωνε ο κ. Σαχινίδης.

Ορόσημο τα Χριστούγεννα έχουν βάλει και πολλά ζαχαροπλαστεία στη χώρα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας, Ιωάννη Γλύκο να σημειώνει στο CNN Greece, πως αρκετοί επαγγελματίες «κάνουν υπομονή έως τα Χριστούγεννα που καταγράφεται ο μεγάλος τζίρος» προκειμένου στη συνέχεια να αποφασίσουν για την πορεία των επιχειρήσεών τους.

Την ανησυχία ότι η έκρηξη του ενεργειακού κόστους αλλά και των τιμών των πρώτων υλών ενδέχεται να οδηγήσουν αρκετά σουβλατζίδικα σε λουκέτα, μέσα στο 2023, εξέφρασε στο CNN Greece και ο πρόεδρος των ψητοπωλών Αττικής, Νίκος Αγγελουσούλης.

Παραδείγματα αύξησης κόστους σε ζαχαροπλαστεία-φούρνους

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών έδωσε ενδεικτικά παραδείγματα για την άνοδο του λειτουργικού κόστους σε επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και σε ζαχαροπλαστεία και φούρνους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΒΕΑ για φυσικό αέριο, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, κατέβαλε την περίοδο 22/07/22-23/08/22 για 5.232,85 kWh 706,52 ευρώ με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι για 4.158,52 kWh, 276,04 ευρώ. Για την αγορά αλευριού ζαχαροπλαστικής στις 29/09/22 πήρε 250 κιλά έναντι 1,16 ευρώ το κιλό, καταβάλλοντας 290 ευρώ, ενώ πέρυσι στις 13/09/21 για την ίδια ποσότητα κατέβαλε 190 ευρώ, δηλαδή αύξηση 52,6%. Για την αγορά λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης στις 6 Οκτωβρίου φέτος κατέβαλε 1,25 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα το κιλό κόστιζε 0,73 το κιλό, αύξηση 71,2%. Διαφορά τιμολογίων με ΦΠΑ 587,6 ευρώ.

Παράλληλα αρτοποιείο που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, για κατανάλωση 6.790 Kwh το διάστημα 24/08/22-26/09/22 καλείται να πληρώσει 1.545,81 ευρώ ενώ πέρυσι για κατανάλωση 6.323 Kwh το ίδιο διάστημα κατέβαλε 502,92 ευρώ, αύξηση 207%. Αντίστοιχα αρτοποιείο που χρησιμοποιεί ρεύμα, για κατανάλωση 16.675 KWh το διάστημα 07/07/22-08/09/22 καλείται να πληρώσει 5.094 ευρώ ενώ πέρυσι για κατανάλωση 19.401 KWh το ίδιο διάστημα κατέβαλε 1.497 ευρώ, αύξηση 240%.

Λύση για το ενεργειακό κόστος αναζητά και η οργανωμένη εστίαση

Σειρά συναντήσεων με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης σχετικά με το ενεργειακό κόστος έχει ξεκινήσει η Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης. Ήδη μέσα στην εβδομάδα μέλη της διοίκησης συναντήθηκαν με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece o Γενικός Διευθυντής της ΕΠΟΕΣ, Γιάννης Λιάρος, το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις εστίασης έχει τριπλασιαστεί και φτάνει πλέον το 10% – 14% του τζίρου τους όταν προ κρίσης ανερχόταν στο 4%.

Σημειώνεται παράλληλα ότι ο επικεφαλής των φούρνων «Βενέτης», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης απέστειλε προ λίγων ημερών επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπέμποντας SOS για το ενεργειακό κόστος επισημαίνοντας τον κίνδυνο κλεισίματος των καταστημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης