Μπαράζ από deals στα γαλακτοκομικά στη «σκιά» της κρίσης
Ανανεώθηκε:
Την ίδια στιγμή που η αγορά του γάλακτος βρίσκεται εν μέσω κρίσης, λόγω των επιπτώσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που έχει ως συνέπεια τη μειωμένη παραγωγή, καταγράφονται σημαντικές κινήσεις από πλευράς των επιχειρήσεων στη γαλακτοβιομηχανία.
Στον κλάδο εξάλλου είχαν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι μεγάλοι «παίκτες» εμφανίζουν κινητικότητα και στην παρούσα κατάσταση, εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων.
Tις προηγούμενες ημέρες η Vivartia ανακοίνωσε την απόκτηση από πλευράς της ΔΕΛΤΑ του 70% της τυροκοµικής επιχείρησης «Κουρέλλας Α.Ε.» στα Γρεβενά. Με την κίνηση αυτή η εταιρεία διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των τυροκοµικών της προϊόντων ενώ παράλληλα «μπαίνει» στην κατηγορία των plant based τυροκοµικών, η οποία μάλιστα θεωρείται ανερχόμενη.
Υπενθυμίζεται τον περασμένο χρόνο η ΔΕΛΤΑ είχε πωλήσει το ποσοστό της, ύψους 43,2% στη ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο και απέκτησαν η Οικογένεια Χατζάκου και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Λίγους μήνες αργότερα η ΔΕΛΤΑ προχώρησε στην εξαγορά της εμπορικής εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων «Γκατένιο» η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
Μέσα στο 2022 η ΔΕΛΤΑ προχώρησε επίσης στην πώληση του 100% των μετοχών της United Milk Co., θυγατρικής της εταιρείας, στη Βουλγαρία στην TYRBUL SA, μέλος του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων.
Από την πλευρά της η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» γνωστή με τα εμπορικά σήματα Όλυμπος και Ροδόπη πέραν της απόκτησης της United Milk Co η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στο γάλα και το γιαούρτι, απέκτησε μέσα στο καλοκαίρι και το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων «Κουρούσιης», με πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες μετοχές σε δεύτερο χρόνο.
Mέσα στο 2022 η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» απέκτησε επίσης, μέσω πλειστηριασμού, τις εγκαταστάσεις καθώς και το σύνολο των εμπορικών σημάτων της γαλακτοβιομηχανίας Αγνό στη Βόρεια Ελλάδα.
Σήμα κινδύνου για το γάλα
Την ίδια στιγμή πάντως στην αγορά γάλακτος επικρατεί προβληματισμός εξαιτίας της μειωμένης φέτος παραγωγής. Η οποία οφείλεται στο ενεργειακό κόστος και την εκτόξευση των τιμών των ζωοτροφών με αποτέλεσμα πολλά ζώα να υποσιτίζονται και άλλα να οδηγούνται στη σφαγή καθώς οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην άνοδο του κόστους.
Το «καμπανάκι» για ενδεχόμενες ελλείψεις στο γάλα όπως και για τη διακύμανση της τιμής της πρώτης ύλης έχουν κρούσει και οι γαλακτοβιομηχανίες της χώρας. Οι ανατιμήσεις πλέον επηρεάζουν όλη την αλυσίδα παραγωγής ενώ παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το ράλι ανόδου των τιμών δεν φαίνεται τουλάχιστον προς ώρας να σταματά.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει αυτάρκεια κατά 50% σε αιγοπρόβειο γάλα και το υπόλοιπο το εισάγει από άλλες χώρες επίσης σε υψηλές τιμές καθώς και οι υπόλοιπες αγορές αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα εν μέσω ενεργειακής κρίσης.