ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Moody's: Πιστωτικά αρνητική η θέση των ελληνικών τραπεζών λόγω των αναγκών 14,4 δισ. ευρώ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιστωτικά αρνητική (credit negative) χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody's την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να συγκεντρώσουν μέχρι το τέλος του 2015 κεφάλαια ύψους 14,4 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ως πιθανή τη χρήση πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η οποία θα φέρει bail in για τους ομολογιούχους.

Σημειώνεται πως η Moody's αξιολογεί τις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank με Caa3 και αρνητικές προοπτικές (outlook).

Σε ανάλυση της Moody's αναφέρεται πως οι ελληνικές τράπεζες θα αποταθούν πρώτα στους ιδιώτες επενδυτές για να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό των 4,4 δισ. ευρώ και το ΤΧΣ θα συμπληρώσει το υπόλοιπο ποσό που οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αντλήσουν από την αγορά, κάτι που όμως θα ενεργοποιήσει και το εργαλείο bail in για τους ομολογιούχους.

Ο οίκος αξιολόγησης προχωρά σε μια σημαντική επισήμανση. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το μέσο CET1 των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας ήταν περίπου 12,1% τον Ιούνιο του 2015. Ωστόσο, από τα κεφάλαια CET1 των τραπεζών, ύψους 25,8 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από το μισό, σχετίζεται με τον αναβαλλόμενο φόρο, που η Moody's θεωρεί χαμηλής ποιότητας, αφού η ικανότητά του να απορροφά απώλειες είναι κατώτερη, λόγω της αδύναμης πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Moody's εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να αντλήσουν όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές τους επόμενους δύο μήνες και πως είναι εξαιρετικά πιθανή η εφαρμογή των εργαλείων bail in για τους ομολογιούχους.

«Τρεις τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε προαιρετική δημόσια προσφορά για ανταλλαγή τίτλων, προκειμένου να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Αυτές οι προαιρετικές ανταλλαγές υποδηλώνουν σημαντικές εκτιμώμενες απώλειες άνω του 50% για τους κατόχους ομολόγων υψηλής εξασφάλισης», αναφέρει στη σχετική ανάλυση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης