ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπαράζ επενδύσεων στην καλλιέργεια ντομάτας – Στη «μάχη» και γνωστοί επιχειρηματίες

Μπαράζ επενδύσεων στην καλλιέργεια ντομάτας – Στη «μάχη» και γνωστοί επιχειρηματίες
Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζει ο κλάδος της υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας προσελκύοντας επενδύσεις από γνωστά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν. ΙΝΤΙΜΕ

Σε πόλο έλξης επενδύσεων αναδεικνύεται η υδροπονικής καλλιέργειας ντομάταςμε «ηχηρά» ονόματα του εγχώριου επιχειρείν να στρέφονται στον κλάδο, ο οποίος εμφανίζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Σε μία περίοδο αυξημένης ζήτησης για τρόφιμα και της ιδιαίτερης σημασίας που δίδεται στην επισιτιστική ασφάλεια, η υδροπονική καλλιέργεια θεωρείται ως επένδυση στο μέλλον της γεωργίας ενώ παρά το γεγονός ότι η αρχική επένδυση στην υδροπονία έχει υψηλό κόστος, οι αποδόσεις τελικά σε σύγκριση με τις παραδοσιακές καλλιέργειες είναι πολλαπλάσιες.

Ενδεικτικό της «στροφής» που παρατηρείται προς τον συγκεκριμένο κλάδο είναι το γεγονός ότι μέσα στο καλοκαίρι ένας σημαντικός αριθμός νέων επενδυτικών σχεδίων που αφορούν στη δημιουργία μονάδων υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας έλαβε το πράσινο «φως» για την ένταξη του στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Εννέα επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 9 εκατ. ευρώ, μόνο στην περιοχή της Χαλκίδας εγκρίθηκαν εντός του Αυγούστου μέσα σε μόλις μία ημέρα και συγκεκριμένα των εταιρειών, GreenFarm, Tomato Lab, Θερμογόνος, Electreco, Ener-Gh AE, Καπράλος Υδροπονική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, Hellenic Hydro Crops, ΜΕΚΟ Μ. ΙΚΕ και Agrotech Energy Production IKE.

Η «μάχη» στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας

Τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου είχαν διαπιστώσει αρκετά νωρίτερα γνωστοί επιχειρηματίες, όπως η ομάδα των Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Μιχάλη Αραμπατζή, Θέμη Μακρή, Σταύρου Νένδου και Αχιλλέα Φώλιας οι οποίοι δημιούργησαν το 2012 τη Wonderplant. Η Wonderplant με εγκαταστάσεις στην Πετρούσα Δράμας σήμερα παράγει περίπου 10.000 τόνους ντομάτα ετησίως σε τρεις διαφορετικούς τύπους ενώ φέτος προχώρησε σε νέες επενδύσεις μέσω των οποίων η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Στην υδροπονία έχει επενδύσει και η εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης με έδρα στην Ξάνθη, την οποία δημιούργησαν πριν από περίπου μία δεκαετία επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των πλαστικών και χαλυβουργικών προϊόντων και συγκεκριμένα οι οικογένειες Χαλιωρή, Καλπίνη και Σίμου. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκαν και νέες επενδύσεις για την επέκταση των θερμοκηπίων της εταιρείας.

Μέσα στο 2022 τρία πρώην στελέχη του ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Τρύφων Κολλίντζας και Δημήτρης Πρίντζιος, βλέποντας τη δυναμική ανάπτυξης του κλάδου, προχώρησαν στη σύσταση της Sunterra Οικολογικά Θερμοκήπια που δραστηριοποιείται στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας και λαχανικών.

Στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας επενδύει και η Bellamia Farms η εταιρεία που σύστησε το fund ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, Waterfall Capital Investors, με τον πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Δημήτρη Μηλιάκο να έχει αναλάβει καθήκοντα προέδρου και τον Σταύρο Ταμπάογλου πρώην CEO της ΑΤΕ Τεχνικής Πληροφορικής, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Στροφή στην υδροπονική καλλιέργεια κηπευτικών

Από την πλευρά του και ο Απόστολος Ταμβακάκης μέσω της συμμετοχής του στην εταιρεία Eurocatering προχωρά σε επενδύσεις στην υδροπονία με το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας να έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νομό.

Παράλληλα, πρότυπο υδροπονικό θερμοκήπιο παραγωγής πράσινων λαχανικών στη Βοιωτία δημιούργησε και η εταιρεία Intelligent Green Crops, του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Φιλιππίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ με την ΕΝΤΕΚΑ.