ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει στην οινοποιία «Μαλαματίνα» - Τα 127 χρόνια ιστορίας, η νέα διοίκηση και οι απεργίες

Τους προηγούμενους μήνες η οινοποιία Μαλαματίνα, η οποία μετρά 127 χρόνια λειτουργίας, πέρασε και επίσημα στον έλεγχο του Ομίλου Εταιρειών Mantis. Το σχέδιο για την εξυγίανσή της, καθώς τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και υπέρογκα χρέη, εγκρίθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μιας νέα εποχής για την οινοποιία από τη βόρεια Ελλάδα.

Ο Ομίλος Mantis, με παρουσία από το 1974 στον κλάδο των Fast Moving Consumer Goods διανέμοντας στη χώρα μας γνωστά brands αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και καταναλωτικών προϊόντων όπως Red Bull, Energizer, Wilkinson, Hawaiian Tropic, M&Ms, Twix, Snickers, Mars, Bounty, Uncle Ben΄s, ήδη εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται σε διαδικασίες που αφορούσαν στη λειτουργία της εταιρείας όπως τη χρηματοδότηση των πωλήσεων, τις αγορές πρώτων υλών και τις μισθοδοσίες.

Επίσημα, μετά την έγκριση τους σχεδίου εξυγίανσης, η Μαλαματίνα εντάχθηκε στον όμιλο Μantis, με τη διοίκηση της νέας εταιρείας να την αναλαμβάνει ο κ. Νίκος Κεράνης, ως Διευθύνων Σύμβουλος και Μέτοχος, και τον Κώστα Μαλαματίνα, πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, να παραμένει ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η ανακοίνωση της εταιρείας

Μέσα στο καλοκαίρι και μόλις λίγους μήνες μετά την επίσημη ανάληψη της νέας διοίκησης, ξεκίνησαν οι αναταραχές στην ιστορική οινοποιία, με εργαζόμενους της εταιρείας να ξεκινούν επαναλαμβανόμενες απεργίες ζητώντας να ανακληθούν απολύσεις 15 εργαζομένων της Μαλαματίνα, διεκδικώντας παράλληλα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε το Σωματείο τους, οι εργαζόμενοι έχουν υποστηρίξει από την αρχή το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας και τα τελευταία τρία χρόνια είχαν δώσει το 20% του μισθού τους προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωναν επίσης ότι σχέδιο εξυγίανσης προέβλεπε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν στα μέσα Αυγούστου, με παρέμβαση και της αστυνομίας έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, καθώς η διοίκηση της εταιρείας είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου η απεργία στις εγκαταστάσεις της Μαλαματίνα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης να κηρυχθεί παράνομη.

Σε επίσημη ανακοίνωση η διοίκηση από την πλευρά της στα μέσα Αυγούστου, ενημέρωνε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων της Οινοποιίας δεν συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς από τους συνολικά 89, εργάζονται κανονικά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας 64 υπάλληλοι.

Υποστήριζε επίσης ότι «εδώ και μήνες οι συνδικαλιστές του Σωματείου έχουν ενημερωθεί για την ανάγκη να υπάρξει λειτουργικά αναδιοργάνωση της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της επιχείρησης και οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων». Παράλληλα, ότι σε εργαζόμενους στο τμήμα οδηγών και βοηθών που θεωρούνται από τα ζημιογόνα τμήματα της εταιρείας προτάθηκε η μετακίνησή τους σε άλλα τμήματα ή πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τα οποία αρνήθηκαν.

Τέλος σημείωνε ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανάμεσα στη διοίκηση της εταιρείας και το Σωματείο που είχαν ξεκινήσει, μετά τον Φεβρουάριο, απέβησαν άκαρπες.

Σε ό,τι αφορά στα πλάνα της νέας διοίκησης για την επόμενη μέρα της οινοποιίας, αυτά, όπως επεσήμαινε, προβλέπουν την επένδυση επιπλέον 12 εκατ. ευρώ - πέραν των 13 εκατ. ευρώ για τη διευθέτηση χρεών από το παρελθόν - προκειμένου να υλοποιήσει ένα σχέδιο λειτουργικής αναδιάρθρωση. Με στόχο όπως συμπλήρωνε, τα επόμενα 5 χρόνια, τον διπλασιασμό των πωλήσεων, αύξηση των εξαγωγών και τον διπλασιασμό των θέσεων εργασίας με νέες προσλήψεις προσωπικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης