ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αττική Οδός: Επενδύοντας διαχρονικά στον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον και την ασφάλειά μας

Αττική Οδός: Επενδύοντας διαχρονικά στον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον και την ασφάλειά μας

Αν υπάρχει μία λέξη που αποτελεί μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου τα τελευταία χρόνια και συνιστά πλέον τον «κανόνα» στη ζωή μας, αυτή είναι η βιωσιμότητα. Και ένας τομέας στον οποίο η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασικό ζητούμενο σήμερα, είναι αναμφίβολα εκείνος των μετακινήσεών μας.

Πράγματι, το να μπορούμε να μετακινούμαστε στην πόλη, γνωρίζοντας πως οι δρόμοι που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να φτάσουμε στους προορισμούς μας εκτός από ασφαλείς, βασίζονται επίσης στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι σημαντική υπόθεση. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει όσον αφορά στην Αττική Οδό, το έργο-σταθμό που έδωσε νέα διάσταση στην καθιερωμένη αντίληψη για τον χρόνο και τις αποστάσεις στο λεκανοπέδιο.

Οι υπεύθυνες πρακτικές για το περιβάλλον που κάνουν τη διαφορά

Η αλήθεια είναι ότι χιλιάδες οδηγοί επιλέγουν καθημερινά για τις μετακινήσεις τους την Αττική Οδό. Ωστόσο, αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν είναι ότι οι εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», που βρίσκονται πίσω από το έργο, έχουν ενσωματώσει πλήρως στον πυρήνα της λειτουργίας τους τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος συγκριμένα, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» υιοθετούν πρακτικές για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους, σε όλο το φάσμα του έργου. Οι διευρυμένες πράσινες ζώνες της Αττικής Οδού, που συντηρούνται και επεκτείνονται, με εξειδικευμένο προσωπικό να απασχολείται σε μόνιμη βάση για τη φροντίδα των 800.000 δέντρων και θάμνων και των 78.000 τ.μ. χλοοτάπητα του πράσινου αυτοκινητόδρομου, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Εξίσου σημαντικό για το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι επίσης το ζήτημα της ανακύκλωσης, κάτι που στην Αττική Οδό γίνεται πράξη. Να αναφέρουμε απλώς ότι, μεταξύ άλλων, το 2021 ανακυκλώθηκαν 1.560 κιλά πλαστικού, 1.918 κιλά ελαστικών και 15.235 κιλά σιδήρου, ενώ οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για το έργο, μείωσαν τη συνολική κατανάλωση νερού κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των οδηγών σε πρώτο πλάνο

Εκτός από δράσεις που γίνονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, βέβαια, οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το έργο που χρησιμοποιούμε καθημερινά για τις μετακινήσεις μας, επενδύουν σημαντικά και στην εξυπηρέτηση των χρηστών της Αττική Οδού. Και το κάνουν μέσα από πρωτοβουλίες που φέρνουν την ασφάλεια και τη διευκόλυνση των οδηγών σε πρώτο πλάνο.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Να υπογραμμίσουμε απλώς ότι το 2021 και σε σύνολο 23.326 συμβάντων η εταιρεία λειτουργίας του έργου βρέθηκε σε έξι λεπτά περίπου -κατά μέσο όρο- κοντά στους χρήστες, ενώ το τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών της Αττικής Οδού δέχθηκε πάνω από 350.000 κλήσεις που εξυπηρετήθηκαν κατά μέσο όρο σε λιγότερο από δύο λεπτά.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειώσουμε ότι στα Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών της Αττικής Οδού προστέθηκε πρόσφατα ένα ακόμα επί του κόμβου της Λ. Κηφισίας («Δαχτυλίδι»), το οποίο είναι το πρώτο εκτός αυτοκινητόδρομου. Με αυτόν τον τρόπο η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» -οι οποίες παρεμπιπτόντως διαθέτουν πέντε πιστοποιήσεις ISO- απάντησαν στο αίτημα των χρηστών για πρόσβαση σε ένα σημείο που να βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία -χωρίς να απαιτείται η είσοδος στην Αττική Οδό και κατ’ επέκταση η πληρωμή διοδίων.

Επενδύοντας διαχρονικά στο ανθρώπινο δυναμικό

Για να μπορεί να θεωρείται ένα έργο επιτυχημένο και να κάνει τη διαφορά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως τον πλέον σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτό. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι εταιρείες πίσω από το σημαντικό έργο της Αττικής Οδού. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επενδύουν στη διαρκή εκπαίδευση και εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα στους εργαζόμενούς τους πρόσθετες παροχές.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το 2021 οι εταιρείες απασχόλησαν 1.664 εργαζόμενους και συνέβαλαν στην εκπαίδευση και την περαιτέρω κατάρτιση των υπαλλήλων τους σε διάφορα θέματα σχετικά με το επαγγελματικό τους αντικείμενο και δη, για πάνω από 11.000 ώρες συνολικά.

Επιπλέον, για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής του ανθρώπινου δυναμικού τους, επενδύουν σε πρόσθετες παροχές, όπως την ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη, το μηνιαίο επίδομα παιδικού σταθμού για τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, τη συμμετοχή των παιδιών των εργαζομένων σε παιδικές κατασκηνώσεις, καθώς και σε δωροεπιταγές στο τέλος της χρονιάς, σε κάρτες σίτισης (ticket restaurant) και μεταξύ άλλων, σε 24ωρη Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία των εταιρειών πίσω από την Αττική Οδό, που έχει θετικό αντίκτυπο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στην ανεκτίμητη εταιρική Τράπεζα Αίματος, προσφέρθηκαν 417 μονάδες αίματος από 216 εθελοντές αιμοδότες, μόνο το 2021.

Επιμένοντας συνειδητά δίπλα στις τοπικές κοινωνίες

Η αλήθεια είναι πως εκτός από επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και πρωτοβουλίες που έχουν ως αποδεκτές τους εργαζόμενους και τους χρήστες της, η Αττική Οδός στέκεται συνειδητά και δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από δράσεις που κάνουν τη διαφορά.

Από δωρεές σε ΜΚΟ και λοιπούς φορείς συνολικού ύψους άνω των 42.000 ευρώ το 2021, μέχρι πρωτοβουλίες για την προαγωγή της κουλτούρας οδικής ασφάλειας στην κοινωνία, με έμφαση στους μελλοντικούς οδηγούς, δηλαδή τα παιδιά και τους εφήβους. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επί σειρά ετών, οι εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» έχουν διεξάγει ολοκληρωμένα προγράμματα Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής, προσεγγίζοντας με δημιουργικότητα και φαντασία πάνω από 150.000 παιδιά.

Η Αττική Οδός αποτελεί αναμφίβολα ένα έργο-σταθμό, το οποίο επιλέγουμε καθημερινά για να φτάσουμε με ασφάλεια στους προορισμούς μας. Ταυτόχρονα όμως, είναι πολλά περισσότερα. Είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός που εξελίσσεται και δημιουργεί αξία, επενδύοντας συνεχώς στους ανθρώπους του, στην ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών, την κοινωνία και φυσικά, το περιβάλλον. Άλλωστε, για τις εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική επιλογή και είναι μονόδρομος για το σήμερα και το αύριο που αξίζει στη νέα γενιά.