ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τί αναμένει η Goldman Sachs για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τί αναμένει η Goldman Sachs για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Εντός προβλέψεων κινήθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στην άσκηση της ΕΚΤ σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα το μέγεθος των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών ύψους 14,4 δισ. ευρώ ήταν σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο με τις μέσες εκτιμήσεις της Goldman Sachs. Το δε ελάχιστο ποσό της ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα ( 4,4 δισ. ευρώ) κινείται μεταξύ του μέσου όρου των δύο προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων (2013: 3 δισ. ευρώ, 2014: 8 δισ. ευρώ) και συγκρίνεται με τα 4,9 δισ. ευρώ της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης (των ελληνικών τραπεζών.

Η Goldman Sachs τονίζει πως σύμφωνα με το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση προκειμένου να αποφευχθεί εξυγίανση (resolution) οι μέτοχι των ελληνικών τραπεζών πρέπει να καταβάλουν τουλάχιστον τα 4,4 δισ. ευρώ των ελάχιστων αναγκών του βασικού σεναρίου. Το δε υπόλοιπο ποσό (10 δισ. ευρώ) θα πρέπει να καλυφθεί από δημόσιους πόρους (ΤΧΣ) μέσω ενός συνδυασμού κοινών μετοχών και Cocos (25% και 75% αντίστοιχα).

Η τράπεζα τονίζει πως οι νέοι κανόνες για το ΤΧΣ δίνουν στην κυβέρνηση πιο διακριτική ευχέρεια ως προς την επιβολή ζημιών σε ιδιώτες πιστωτές και ενισχύουν τη θέση του ΤΧΣ. Το νέο πλαίσιο (1) επιτρέπει την επιλεκτική διάσωση μέσω του κουρέματος πιστωτών, ακόμη και στην περίπτωση που τα δημόσια κονδύλια εγχέονται σε προληπτική βάση και αφήνει το ΤΧΣ με (2) πλήρη δικαιώματα ψήφου και (3) αυξημένες εξουσίες διακυβέρνησης (π.χ. δικαίωμα να ορίσει ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου με πρόσθετες εξουσίες εποπτείας).

Η Goldman Sachs τονίζει στην ανάλυσή της πως η επικείμενη εισφορά κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες μετά τα stress test της ΕΚΤ θα είναι ο τρίτος γύρος της ανακεφαλαιοποίησης από το 2013, με τους πρώτους δύο γύρους να ανέρχονται συνολικά σε 36 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων. Το 2013, οι τράπεζες είχαν λάβει 28 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων, κυρίως ως αποτέλεσμα των ζημιών από το PSI, και το 2014 έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων μετά τα τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδος.