ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος ΟΤΕ: Aισιόδοξη δηλώνει η διοίκηση για το δεύτερο μισό της χρονιάς

Oι πελάτες κινητής στην Ελλάδα έφθασαν στο τέλος Ιουνίου στα 7,322 εκατ. με τις νέες συνδέσεις στο β’ τρίμηνο να ξεπερνούν τις 141 χιλιάδες

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις». Με αυτή τη χαρακτηριστική ατάκα έκλεισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου του ομίλου.

Νωρίτερα, ο κ. Τσαμάζ είχε επισημάνει ότι ο όμιλος πέτυχε ισχυρές επιδόσεις για το β’ τρίμηνο και τόνισε ότι η διοίκηση αισθάνεται αισιόδοξη για το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς, διατηρώντας το στόχο να βελτιώσει περαιτέρω την εμπειρία των πελατών και να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2022, τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά 2,7% και διαμορφώθηκαν σε 849,6 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,9%, στα €773,1 εκατ., αντανακλώντας την αυξημένη βάση σύγκρισης λόγω των πωλήσεων επιδοτούμενων συσκευών που πραγματοποιήθηκαν το β’ τρίμηνο του 2021, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ισχυρές επιδόσεις στην κινητή, την συνδρομητική τηλεόραση και στις υπηρεσίες επικοινωνιών και πληροφορικής (ICT) συνεχίστηκαν στο τρίμηνο, ενώ σημειώθηκε ανάκαμψη στα έσοδα από περιαγωγή. Στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,7% και διαμορφώθηκαν στα 78,2 εκατ. ευρώ, καθώς τα έκτακτα έσοδα από υπηρεσίες MVNO μαζί με τα υψηλότερα έσοδα από πωλήσεις συσκευών υπεραντιστάθμισαν την πτώση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας λόγω της μείωσης στα τέλη τερματισμού (MTR).

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του ομίλου αυξήθηκε κατά 7,2% σε 332,8 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε ένα περιθώριο 39,2%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 5,1%, στα 319,1 εκατ. ευρώ, και το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 41,3%, υψηλότερο κατά 130 μονάδες βάσης. Η κινητή στην Ρουμανία κατέγραψε προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) 13,7 εκατ. ευρώ, επηρεασμένη θετικά από έκτακτες προσαρμογές. Ο όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων 144,1 εκατ., μειωμένα κατά 1,6% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας το κόστος που σχετίζεται με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι αναμένει ενίσχυση του ανταγωνισμού κατά το β’ εξάμηνο αλλά, όπως αναφέρθηκε αρκετά συχνά, έχουν ήδη γίνει αρκετές κινήσεις όπως, για παράδειγμα, ο διπλασιασμός των ταχυτήτων στις ευρυζωνικές συνδέσεις, που ενίσχυσε την εικόνα του ομίλου ΟΤΕ στους πελάτες του.

Όπως αναφέρθηκε, ήδη σε 600 χιλιάδες συνδέσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διπλασιασμού (σ.σ. περίπου το 80% αυτών που αναμένεται να αναβαθμιστούν), ενώ επισημάνθηκε ότι πρόκειται για μία κίνηση που αποτελεί «γέφυρα» εν αναμονή της περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Σημειώνεται ότι το δίκτυο FTTH που αναπτύσσει η Cosmote έχει ήδη καλύψει πάνω από 674 χιλιάδες συνδέσεις, αριθμός που θα φθάσει στο 1 εκατ. μέχρι το τέλος του 2022, ενώ οι ενεργές συνδέσεις FTTH έφθασαν στο τέλος Ιουνίου στις 92 χιλιάδες (+17 χιλια΄δες). Επίσης, οι συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 100 Mbps φθάνουν στο 43% των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων που έχει η Cosmote, η οποία στο β’ τρίμηνο πέτυχε να προσθέσει 18 χιλιάδες γραμμές φθάνοντας στα 2,287 εκατ.) όταν συνολικά η συγκεκριμένη αγορά παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, κάτι που επισημάνθηκε από τη διοίκηση του ομίλου.

Στη συνδρομητική τηλεόραση οι συνδέσεις έφθασαν στις 642 χιλιάδες στο τέλος Ιουνίου (+5 χιλιάδες κατά τη διάρκεια του τριμήνου) με τη διοίκηση να αναφέρει ότι κινήσεις για τον εμπλουτισμό του αθλητικού περιεχομένου με κυριότερη αυτή της απόκτησης των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων του Ολυμπιακού για τη Super League αναμένεται να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των όποιων απωλειών θα μπορούσαν να υπάρξουν στα επόμενα τρίμηνα.

Από τους τομείς όπου ο όμιλος δείχνει να κινείται πολύ δυναμικά είναι και αυτός των έργων πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT). Η αύξηση των εσόδων στο συγκεκριμένο τομέα ήταν της τάξεως του 11,6%. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 4,7%, υποστηριζόμενα από την ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων περιαγωγής, τα οποία αυξήθηκαν κατά 83% και ξεπέρασαν τα επίπεδα προ πανδημίας. Εξαιρουμένων των εσόδων περιαγωγής, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής θα είχαν αυξηθεί κατά 2%-3% λόγω της θετικής επίδοσης στα έσοδα καρτοκινητής και στα έσοδα από υπηρεσίες συμβολαίου.

Σημειώνεται ότι οι πελάτες κινητής στην Ελλάδα έφθασαν στο τέλος Ιουνίου στα 7,322 εκατ. με τις νέες συνδέσεις στο β’ τρίμηνο να ξεπερνούν τις 141 χιλιάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης