Visa Innovation Program: FinTech λύσεις από startups με καινοτόμα προϊόντα του αύριο
Καθώς ο τέταρτος κύκλος του Visa Innovation Program βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρουσιάζουμε τις τρεις από τις έξι ελληνικές startups που ξεχώρισαν στον προηγούμενο, τρίτο κύκλο, του πρωτοποριακού προγράμματος.
Μετά από ένα πολυσύνθετο επιμορφωτικό πρόγραμμα, με εξειδικευμένα design sprints και εργαστήρια, που έχουν στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξή τους, οι FinTech startups που διακρίθηκαν συνεχίζουν μια πολλά υποσχόμενη ανοδική πορεία, με αναπτυξιακή δυναμική, εντός και εκτός συνόρων.
Finloup: Αγοράζουμε τώρα, πληρώνουμε αργότερα, χωρίς επιβάρυνση
Την ευκαιρία στους καταναλωτές να αγοράσουν «τώρα» προϊόντα ή υπηρεσίες που χρειάζονται και επιθυμούν, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να πληρώσουν αργότερα, με άτοκες δόσεις, δίνει η FinTech startup Finloup, που ίδρυσαν οι Αντώνης Πρέντζας, Μάριος Νούτσος, Κυριάκος Γεωργίου και Στέλιος Γασπαρινάτος. Η υπηρεσία λειτουργεί χωρίς να προϋποθέτει ο πελάτης – καταναλωτής να διαθέτει πιστωτική κάρτα, ενώ δεν πρόκειται για δανεισμό από πιστωτικό ίδρυμα. Αρκεί να διαθέτει online banking, προκειμένου να μπορέσει να «σπάσει» το κόστος της αγοράς του. Μέσω της Finloup, ο καταναλωτής δεν χρεώνεται τόκους, έξοδα κίνησης ή έξοδα σε περίπτωση καθυστερημένης αποπληρωμής, αλλά ούτε και κάποια συνδρομή, ενώ για τους εμπόρους τα οφέλη είναι σαφή: Μεγαλύτερο conversion rate, αυξημένο μέσο καλάθι και πελάτες που επιστρέφουν. «Φέρνουμε μία πολύ βασική καινοτομία, δεν χρεώνουμε απολύτως τίποτα τον χρήστη», όπως δηλώνει σχετικά ο κ. Αντώνης Πρέντζας, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που εξηγεί ότι η σημερινή μορφή του Finloup προέκυψε από την τριβή με την αγορά, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Με τη συμμετοχή στο Visa Innovation Program, η startup είχε την ευκαιρία να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, καθώς όπως τονίζει ο κ. Πρέντζας: «Μας βοήθησε σε τρία σημεία: Το πρώτο ήταν η επαφή με μεγάλες εταιρείες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στην Ελλάδα. Το δεύτερο, σύνδεση με mentors και experts της αγοράς κάποιοι από τους οποίους μας υποστηρίζουν σε θέματα στρατηγικής και υλοποίησης μέχρι και σήμερα. Και το τρίτο, διαφημιστική έκθεση, με διάφορους τρόπους: Posts σε social media, άρθρα σε δημοσιογραφικά sites και συνεντεύξεις».
WealthyHood: Επενδύσεις γρήγορα, εύκολα, ορθολογικά και με ελάχιστο κόστος για τον καθένα
Η WealthyHood ήρθε να δώσει λύση σε εκείνους που είχαν ένα ποσό προς επένδυση, χωρίς να έχουν εκ των προτέρων άμεση ή και καθόλου σχέση με τα χρηματοοικονομικά. Όπως δηλώνουν οι συνιδρυτές του app, Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης και Κωνσταντίνος Φαλιάγκας, το «WealthyHood είναι μία πλήρως προσωποποιημένη εφαρμογή που απευθύνεται στον beginner και στον longterm investor», κατά βάση όχι στο «top 1%, αλλά στο υπόλοιπο 99% του κόσμου». Αναλυτικότερα, μέσα από το WealthyHood ο μελλοντικός επενδυτής «παίρνει οδηγίες» ως προς το πώς «κάνει τα χρήματά του να δουλεύουν γι’ αυτόν». Γρήγορα, εύκολα, ορθολογικά και φυσικά με ελάχιστο κόστος - ξεκινώντας από μόλις 10 ευρώ», όπως εξηγούν. Εξυπνότερα εργαλεία, εξατομικευμένες γνώσεις και λιγότερες προμήθειες, είναι το τρίπτυχο βάσει του οποίου κινείται η startup, την ώρα που οι ίδιοι οι συνιδρυτές της παραδέχονται πως η δημιουργία της ξεκίνησε από τη δική τους προσωπική εμπειρία με τις επενδύσεις. «Συνήθως τα trading apps είναι πολύ περίπλοκα για τους αρχάριους επενδυτές. Δεν προσφέρουν καθοδήγηση ως προς το πώς να ξεκινήσει κάποιος ή με ποια εργαλεία ώστε να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο, οπότε αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το WealthyHood για να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα», αναφέρουν οι ίδιοι.
Η συμμετοχή της WealthyHood στο Visa Innovation Program ήταν καθοριστική ως προς την επαφή της με πιθανούς επενδυτές, πρόσβαση σε resources και σε μέντορες. Μέσα από τα επιμορφωτικά προγράμματα και τα σεμινάρια που διεξήχθησαν από έμπειρα στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι ίδιοι χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα ως «μια πολύ χρήσιμη εμπειρία» για τη συνέχεια και την περαιτέρω ανάπτυξή της εταιρείας τους.
Woli: Μαθαίνουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται τα χρήματά τους με σύγχρονα εργαλεία
Με έναν «δύσκολο» τομέα, αυτόν της σχέσης των παιδιών με τα χρήματα, αποφάσισαν να ασχοληθούν οι συνιδρυτές της Woli, που εντόπισαν πως όταν τα παιδιά ενηλικιώνονται, στα 18 τους, καλούνται να διεκπεραιώνουν εγχρήματες συναλλαγές, χωρίς προηγούμενη εμπειρία. «Η Woli είναι η πρώτη τραπεζική υπηρεσία με prepaid κάρτα για παιδιά και νέους 10 έως 18 ετών» δηλώνει στο CNN Greece ο συνιδρυτής του FinTech startup Βασίλης Ζούπας.
Το Woli είναι το πρώτο digital banking app στη ΝΑ Ευρώπη που σχεδιάστηκε γύρω από τις οικονομικές ανάγκες των εφήβων, με όραμα να τους ενδυναμώσει, ώστε να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, αποκτώντας την κατάλληλη γνώση. Ο συνδυασμός οικογενειακών πληρωμών και εκπαιδευτικού περιεχομένου είναι το σημείο που διαφοροποιεί τη Woli από κάθε ανταγωνισμό στον ψηφιακό τραπεζικό χώρο, την ώρα που παρέχει «μια πολύ ευχάριστη, εκπαιδευτική και απλή εμπειρία ώστε τα παιδιά να διαχειρίζονται τα χρήματά τους», όπως εξηγεί ο Βασίλης Ζούπας. Τα παιδιά ουσιαστικά παίρνουν στα χέρια τους, με τη συγκατάθεση των γονιών τους, μία προπληρωμένη κάρτα, με την οποία μπορούν να πληρώνουν είτε σε Online είτε σε φυσικά καταστήματα, με ασφάλεια και ευκολία.
Για τη Woli, το Visa Innovation Program «μας άνοιξε πάρα πολύ τα φτερά», δηλώνει ο κ. Ζούπας, μέσα από την ίδια την πρόσβαση στη Visa, τις επαφές με τράπεζες, αλλά και ως προς το marketing awareness, τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και με επαφές στο εξωτερικό.
Σε εξέλιξη ο 4ος κύκλος του Visa Innovation Program
Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη ο τέταρτος κύκλος του Visa Innovation Program, της πλατφόρμας συνεργασίας της Visa για startups και επιχειρηματίες στον χώρο του FinTech, που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το πρόγραμμα, που λειτουργεί σε συνεργασία με την Crowdpolicy, εταιρεία τεχνολογίας και ανοιχτής καινοτομίας (Ελλάδα), την Eleven Ventures, fund επιχειρηματικών κεφαλαίων πρώιμου σταδίου (Βουλγαρία) και τη Hackquarters, επιχειρηματικό επιταχυντή (Τουρκία), φέτος συνεργάστηκε με το Elevate Greece, το Εθνικό Μητρώο Startup επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μέσω της συνεργασίας αυτής, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν αποδεκτές τρεις startups που ανήκουν στο Elevate Greece, η Come Together, η EV Loader και η Valuelenz, υποστηρίζεται περαιτέρω η ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος των startups.
Αναλυτικά, οι FinTechs που συμμετέχουν στον 4o Κύκλο του Visa Innovation Program από την Ελλάδα είναι:
- AFI:Η Action Finance Initiative (AFI) είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων που παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, μέσω μικροπιστώσεων, σε όσους έχουν μια επιχείρηση ή συγκεκριμένο πλάνο αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα απαραίτητα κεφάλαια. Παράλληλα, στηρίζει αυτές τις επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη.
- Come Together:Η ComeTogether εισάγει μια νέα μορφή ψηφιακού εισιτηρίου που βασίζεται στο blockchain για να ξεκλειδώσει νέα έσοδα από δευτερεύουσες αγορές και NFT, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των συμμετεχόντων. Η ComeTogether είναι μία από τις εγγεγραμμένες startups του Elevate Greece που επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Visa Innovation Program.
- Coriunder: Η Coriunder είναι μια πλήρης πλατφόρμα διαχείρισης που συνδυάζει υπηρεσίες αποδοχής και έκδοσης καρτών /τραπεζικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης, για να βοηθήσει τις εταιρείες να αναπτύξουν τα προϊόντα τους (whitelabeled και με την επωνυμία τους).
- EV Loader:Η EV Loader αναπτύσσει το πρώτο ανοιχτό σε όλους δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρέχει λογισμικό διαχείρισης σταθμών φόρτισης σε επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία και καταστήματα που διαθέτουν ήδη σταθμό φόρτισης στις εγκαταστάσεις τους και γνωστοποιεί τη θέση τους μέσω της εφαρμογής-χάρτη EV Loader και άλλων εφαρμογών. Το EV Loader είναι μία από τις εγγεγραμμένες startups του Elevate Greece που επίσης επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Visa Innovation Program.
- Infin8: Η Infin8 είναι μια εφαρμογή που αξιοποιεί το open banking για τη συγκέντρωση πληροφοριών λογαριασμών, την έναρξη πληρωμών, την οικονομική διαχείριση και τη δημιουργία δυνητικών πελατών για εμπόρους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Valuelenz: «Υβριδικό εμπόριο και phygital αγορές». Η Valuelenz είναι μια startup Υβριδικού Εμπορίου που επιτρέπει στα φυσικά καταστήματα να αποκτήσουν μια σειρά από ψηφιακές δυνατότητες που δημιουργούν συναρπαστικούς και ασφαλείς τρόπους για να πραγματοποιούν οι πελάτες τις αγορές τους. Η Valuelenz είναι μία ακόμα από τις εγγεγραμμένες startups του Elevate Greece που επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Visa Innovation Program.