Τα πλάνα της Microsoft για την ελληνική αγορά
Ανανεώθηκε:
Τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα με περαιτέρω έμφαση στις σχετικές δράσεις που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η προώθηση των υπηρεσιών που αξιοποιούν τις υποδομές cloud περιλαμβάνονται στα άμεσα πλάνα της Microsoft όσον αφορά στην ελληνική αγορά.
Στα πλάνα περιλαμβάνεται, όπως είναι προφανές, και η δημιουργία του data center hub, το οποίο βρίσκεται στη φάση έκδοσης των σχετικών αδειών κατασκευής, όπως και η προώθηση των δράσεων που σχετίζονται με την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων πολιτών.
Όπως ανέφερε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, το data center hub αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στην επόμενη τριετία με τα τρία κέντρα δεδομένων (data centers) που περιλαμβάνει να βρίσκονται στα Σπάτα και στο Κορωπί.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, το πλάνο της επένδυσης προχωρά κανονικά, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να γίνουν όλα σωστά. Ο γενικός διευθυντής της Microsoft δεν αναφέρθηκε στο ύψος της επένδυσης, θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι εκτιμάται πως τα έμμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, η Microsoft έχει ενισχύσει σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό της στη χώρα μας, καθώς απασχολεί πλέον 270 άτομα όταν πριν από 2 χρόνια ήταν 140. Σε αυτά περιλαμβάνονται πάντως και ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων με αρμοδιότητες για την ευρύτερη περιοχή καθώς και στελέχη της Softomotive, της ελληνικής εταιρείας που απέκτησε πριν από περίπου 2 χρόνια η Microsoft. «Πληρώνουμε πάνω από το μέσο όρο των μισθών στην Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Μιχαλόπουλος, προσθέτοντας πως το πλάνο είναι για περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολεί η Microsoft στη χώρα μας.
Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε αρκετά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα δώσουν ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ιδίως όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας ότι πλέον τα έργα είναι αρκετά πιο πολύπλοκα. «Για εμάς το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος, σημειώνοντας ότι ευελπιστεί πως θα δημιουργηθεί το πλαίσιο εκείνο που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τους σχετικούς διαγωνισμούς και την υλοποίηση των έργων. Πάντως, ο γενικός διευθυντής της Microsoft δεν έκρυψε την ανησυχία του αναφορικά με την ύπαρξη των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση όλων αυτών των έργων.
Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε ότι η Microsoft έχει προχωρήσει σε σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους οργανισμούς, ενώ ανέφερε ότι το 95% των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας αξιοποιεί τις υποδομές cloud και δη εκείνες του Microsoft Azure. Από την άλλη πλευρά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δείχνουν να έχουν μείνει πίσω, αν και η υιοθέτηση του cloud στη συγκεκριμένη κατηγορία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η περαιτέρω προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δείχνει πάντως να είναι στα πλάνα της Microsoft όσον αφορά στην ελληνική αγορά.
Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής της Microsoft αποτελεί η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων πολιτών. Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου 100.000 Έλληνες πολίτες να εκπαιδευτούν σε ψηφιακές δεξιότητες, προσθέτοντας πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πλέον είναι απαραίτητη η συνεχής επιμόρφωση.