«Θηλιά» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις το λειτουργικό κόστος - Προχωρούν σε αυξήσεις τιμών
«Ασφυκτιούν» από την άνοδο του λειτουργικού κόστους και κυρίως της ενέργειας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σχεδόν 1 στις 2 να δηλώνει πως θα προχωρήσει σε αύξηση των τιμών.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ το διάστημα από 15 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2022, με πολλούς από τους ερωτηθέντες μάλιστα να απαντούν στο ερωτηματολόγιο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα νέα προβλήματα που προκλήθηκαν στη συνέχεια στην αγορά.
Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, με βάση τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων εκείνη την περίοδο, καταγράφηκε σημαντικά μεγάλη αύξηση εκείνων που θα προχωρούσαν σε ανατιμήσεις. Συγκεκριμένα, το 48,9% των επιχειρήσεων εκτιμούσε ότι θα αυξήσει τις τιμές, έναντι μόλις του 4,4% που δήλωσε ότι θα τις μειώσει και του 43,6% που δήλωσε ότι θα τις διατηρήσει σταθερές.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές καταγράφηκαν στις εμπορικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 61,5% καθώς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις (56%). Παράλληλα το 31,8% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των τιμών το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Αυξήσεις τιμών από το δεύτερο εξάμηνο του 2021
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ο αριθμός των επιχειρήσεων που είχε προχωρήσεις σε ανατιμήσεις είχε αυξηθεί σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο το προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, το 34,8% των επιχειρήσεων αύξησε τις τιμές, έναντι του 9,4% που τις μείωσε και του 55,6% που τις διατήρησε σταθερές. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκαν και πάλι στις εμπορικές επιχειρήσεις (43,8%) και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις (50%).
Από την άλλη μεριά, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών φαίνεται ότι σε μεγάλο ποσοστό είχαν συγκράτησαν τις τιμές καθώς το 16,7% προχώρησε σε αυξήσεις τιμών, έναντι του 10,9% που μείωσε τις τιμές του και του 72% που τις διατήρησε σταθερές.
Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε επίσης ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αύξησαν μεσοσταθμικά τις τιμές πώλησης των αγαθών/υπηρεσιών τους κατά 4,9%.
Όσον αφορά στις επιπτώσεις των ανατιμήσεων, το 77,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει «πολύ ή/και αρκετά» τη ζήτηση, έναντι του 22,1% που δήλωσε ότι έχουν επηρεάσει τη ζήτηση λίγο ή/και καθόλου. Οι επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί περισσότερο αρνητικά παρατηρούνται στο εμπόριο (80,9%) καθώς και γενικότερα στις μικρότερες επιχειρήσεις.
Σχετικά με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων τα στοιχεία της έρευνας για το 2021 έδειξαν:
το κόστος ενέργειας αυξήθηκε μεσοσταθμικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά 89,8%.
το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 48,2%.
το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 70,3%.
το κόστος προμήθειας εξοπλισμού κατά 35%.
Αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις
Παράλληλα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει ανησυχητικά τα ευρήματα της έρευνας για την κατάσταση των υποχρεώσεων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν σε αυτές.
«Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για λογαριασμούς ενέργειας, κάτι που υποδεικνύει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της υπέρμετρης αύξησης του ενεργειακού κόστους» όπως επισημαίνεται.
Συγκεκριμένα με βάση τις εκτιμήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2022:
Το 21,1% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για τους λογαριασμούς ενέργειας.
Το 20% στις υποχρεώσεις του προς την εφορία.
Το 19,8% στις υποχρεώσεις του προς τον πρώην ΟΑΕΕ.
Το 17,6% στις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές.
Το 14,7% στις υποχρεώσεις του προς το πρώην ΙΚΑ.
Το 13,5% στις υποχρεώσεις του για το ενοίκιο.
Το 10,2% πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις τραπεζικές του υποχρεώσεις.