ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Έρχονται νέες εθελούσιες και μειώσεις καταστημάτων

Συνολικά θα αποχωρήσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο περισσότεροι από 8.000 εργαζόμενοι ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Νέο γύρο εθελούσιων εξόδων αλλά και μείωσης καταστημάτων σχεδιάζουν οι τράπεζες για το 2022 και το 2023, θέλοντας να μειώσουν έτι περαιτέρω τα λειτουργικά τους έξοδα.

Στόχος τους, είναι συνολικά το προσωπικό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να μην ξεπερνά τα 24.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2023, έναντι περίπου 32.000 στο τέλος του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά θα αποχωρήσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο περισσότεροι από 8.000 εργαζόμενοι. Ήδη, ένα σημαντικό κομμάτι, άνω των 3.000 έχει είτε συμμετάσχει σε εθελούσιες ενώ περίπου 2.500 αποτέλεσαν μέρος κάποιου “carve out”, απόσχισης δηλαδή δραστηριοτήτων, κυρίως εκείνων που αφορούν τους κλάδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και των πιστωτικών καρτών.

Με άλλα λόγια, περίπου 2.500 ακόμη τραπεζοϋπάλληλοι θα πρέπει, με την έναν ή τον άλλο τρόπο να βρεθούν εκτός τραπεζικού συστήματος μέσα στην επόμενη διετία. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών θα λάβει μέρος σε κάποιας μορφής εθελούσια έξοδο, ενώ κάποιοι θα συνταξιοδοτηθούν με τις θέσεις τους να μην καλύπτονται.

Ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς, στην παρουσίαση του επιχειρηματικού της πλάνου προβλέπει τη διενέργεια νέας εθελούσιας, και μάλιστα εμπροσθοβαρούς, καθώς επιδιώκει σημαντική μείωση του λειτουργικού της κόστους. Αντίστοιχα, προ ημερών ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που είχε θέσει σε εφαρμογή η Τράπεζα Αττικής, ενώ σύντομα αναμένεται να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις αυτές είναι σαφώς πιο στοχευμένες σε σχέση με το παρελθόν, καθώς πλέον εστιάζονται σε συγκεκριμένους κλάδους εντός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Για παράδειγμα, επιδίωξη των τραπεζών είναι να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη από το δίκτυο των υποκαταστημάτων τους, προχωρώντας ταυτόχρονα στο μετασχηματισμό τους. Έτσι, δίνουν ξεχωριστά κίνητρα στη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων. Αντίθετα, ουσιαστικά «αποκλεισμένες» από τις εθελούσιες είναι οι διευθύνσεις επιχειρηματικών δανείων αλλά και πληροφορικής, καθώς αποτελούν βασικό μοχλό για την επίτευξη των οικονομικών στόχων αλλά και των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών.

Μεγάλη μείωση υποκαταστημάτων

Ταυτόχρονα, «χέρι-χέρι» με τα προγράμματα εθελούσιων εξόδων πηγαίνουν και οι διαδικασίες μείωσης του δικτύου των τραπεζικών υποκαταστημάτων. Ειδικά μετά την πανδημία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν «πατήσει γκάζι» προς αυτή την κατεύθυνση, στοχεύοντας στο κλείσιμο τουλάχιστον 150 επιπλέον καταστημάτων μέχρι το τέλος του 2023. Η μείωση αυτή στο δίκτυο έρχεται να προστεθεί στα ήδη 250 και πλέον καταστήματα που έχουν κλείσει την τελευταία τριετία ενώ και στα εναπομείναντα αναμένεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες επιδιώκουν αυτά εστιάσουν περισσότερο στην παροχή τραπεζικών συμβουλών και εξειδικευμένων υπηρεσιών και όχι στην παραδοσιακή εξυπηρέτηση «από το γκισέ». Παράλληλα, προχωρούν στην ψηφιοποίηση επιπλέον διαδικασιών ενώ δημιουργούν ειδικές υποδομές εντός των καταστημάτων, ώστε η μεγάλη πλειονότητα των συναλλαγών να γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίχως να εμπλέκονται εργαζόμενοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης