ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mining και κάρτες γραφικών: τι να προσέξω πριν επιλέξω κάρτα;

Μια φορά κι έναν καιρό το κύριο μέλημα κάθε κατόχου υπολογιστή κατά την αγορά κάρτας γραφικών, ήταν να βεβαιωθεί πως το σύστημά του θα είναι σε θέση να τρέξει τα πιο πρόσφατα video games στην ποιότητα που ήθελε εκείνος. Πλέον στην εποχή των crypto, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει, καθώς αυτό που κοιτούν οι περισσότεροι είναι οι επιδόσεις του νέου τους υποσυστήματος στο mining!

Οι κάρτες γραφικών αποτελούν μαζί με τους επεξεργαστές βασικό «όπλο» όλων των θιασώτων των κρυπτονομισμάτων που ασχολούνται με την εξόρυξή τους.

Λόγω της αποτελεσματικότητάς τους μάλιστα, οι πρώτες έχουν ξεπεράσει σε ζήτηση τους δεύτερους με αποτέλεσμα οι τιμές τόσο των ίδιων των καρτών, όσο και των μετοχών των κατασκευαστριών εταιρειών τους (NVIDIA, AMD) να έχουν εκτοξευτεί για τα καλά. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι η αγορά της επόμενης κάρτας γραφικών σου γίνει με γνώμονα τα όσα μπορεί να σου προσφέρει στην «αρένα» της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, τότε υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που καλό θα ήταν να λάβεις υπ’ όψιν σου πριν καταλήξεις. Έλα να τους δούμε.

AMD ή NVIDIA;

Το πρώτο πράγμα που θα θελήσουν να ξεκαθαρίσουν οι περισσότεροι είναι ο κατασκευαστής της κάρτας τους. Στην πράξη οι επιλογές σου εδώ είναι δύο: NVIDIA ή AMD. Φυσικά η κάθε εταιρεία έρχεται με τις δικές της προτάσεις που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος τιμών και ως εκ τούτου απευθύνονται σε χρήστες με διαφορετικά πορτοφόλια. Στην περίπτωση του mining ωστόσο, ισχύει ξεκάθαρα ο κανόνας πως όσο ισχυρότερη είναι η κάρτα σου, τόσο καλύτερες θα είναι και οι επιδόσεις της στο mining. «Σωστή» επιλογή στο δίλημμα NVIDIA ή AMD δεν υπάρχει αφού και οι δύο εταιρείες έχουν εξαιρετικές προτάσεις όπως π.χ. τις GeForce RTX 3080 και 3090 από την πρώτη και τις Radeon VII ή RX 6800 XT από τη δεύτερη. Μην ξεχάσεις να υπολογίσεις απλά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστείς ώστε να κάνεις απόσβεση.

Hash rate

Το hash rate ή ρυθμός κατακερματισμού στα Ελληνικά, μετριέται σε υπολογισμούς κατακερματισμού ανά δευτερόλεπτο και αφορά την αποτελεσματικότητα της κάρτας γραφικών στο mining και συγκεκριμένα στην επικύρωση blocks στο blockchain. Εννοείται πως όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός του hash rate, τόσο υψηλότερη θα είναι και η απόδοση μίας κάρτας. H GeForce RTX 3090 για παράδειγμα έχει hash rate 125 mh/s (megahash ή εκατομμύρια hashes ανά δευτερόλεπτο) ενώ αντίστοιχα η Radeon RX 6900 XT βρίσκεται στα 65 mh/s. Σημείωσε ότι το hash rate ενδέχεται να διαφέρει από κρυπτονόμισμα σε κρυπτονόμισμα.

Κατανάλωση ενέργειας

Το hash rate που λέγαμε ακριβώς πριν ωστόσο δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου. Αυτό που σε ενδιαφέρει στην κάρτα που θα χρησιμοποιήσεις για mining, δεν είναι τόσο η ισχύς της όσο η αποτελεσματικότητά της. Τι να την κάνεις άλλωστε την ισχύ αν είναι να πληρώνεις μια περιουσία σε ρεύμα; Χρειάζεσαι λοιπόν το υψηλότερο δυνατό hash rate αλλά ξοδεύοντας τη λιγότερη ενέργεια. Βρες το hash rate της κάρτας που σε ενδιαφέρει και υπολόγισε με βάση τις συνολικές προδιαγραφές του συστήματός σου και τις τρέχουσες τιμές του κρυπτονομίσματος με το οποίο θα ασχοληθείς, το ημερήσιο κέρδος σου. Κατόπιν, σύγκρινέ το με το κόστος αγοράς της κάρτας και δες σε πόσες μέρες θα έχεις κάνει απόσβεση του ποσού αγοράς της. Εναλλακτικά διαίρεσε το hash rate με τον αριθμό των W της κάρτας σου για να δεις την αποτελεσματικότητά της.

Κόστος

Βασική συμβουλή: θέσε εξ αρχής συγκεκριμένο budget για την κάρτα σου και μείνε εκεί. Με τόσες προτάσεις που διατίθενται στην αγορά, είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεφύγεις και εν τέλει να ξοδέψεις σημαντικά μεγαλύτερο ποσό απ’ όσο υπολόγιζες. Μελέτησε προσεκτικά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του υπολογιστή σου και επίλεξε κάρτα στα ίδια επίπεδα με αυτά -ένα ισορροπημένο σύστημα άλλωστε είναι το α και το ω. Κάτι ακόμα: μη μείνεις σε καμία περίπτωση στο αρχικό κόστος αγοράς. Ένας υπολογιστής που χρησιμοποιείται για mining άλλωστε λειτουργεί 24/7. Στήσε τον δικό σου με αυτό κατά νου και με γνώμονα να χρειάζεται όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύεις να ξοδεύεις περισσότερα για τη λειτουργία του απ’ ό,τι παίρνεις πίσω σε κρυπτονομίσματα.

Καινούρια ή μεταχειρισμένη;

Τα τελευταία χρόνια και με τη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων να έχει αυξηθεί σημαντικά, στην αγορά παρατηρείται μία πρωτοφανής έλλειψη καινούριων καρτών γραφικών. Αντίστοιχα, όσο οι τιμές τους συνεχίζουν να πέφτουν όπως κάνουν εσχάτως, τόσο πιο πολλές μεταχειρισμένες κάρτες θα διατίθενται στα διάφορα marketplaces, online και offline. Αν και ενδεχομένως να δελεαστείς από τις χαμηλές τιμές και τη διαθεσιμότητά τους, θα σου προτείναμε να μείνεις μακριά από μεταχειρισμένες κάρτες και δη εκείνες που έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη για mining. Το βασικό τους πρόβλημα είναι πως δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τις συνθήκες υπό τις οποίες δούλευαν. Ψύχονταν επαρκώς; Είχαν υποχρονιστεί ή δούλευαν στην αρχική τους συχνότητα; Ένας έμπειρος miner ξέρει να προστατεύει την κάρτα του. Ο πωλητής που έχεις βρει ωστόσο είναι τέτοιος;

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης