ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε φάση επιτάχυνσης η ψηφιακή μετάβαση της χώρας

Σε φάση επιτάχυνσης η ψηφιακή μετάβαση της χώρας
Εικόνα από το συνέδριο Infocom World 2021 CNN Greece

Να επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο προχωρά η ψηφιακή μετάβαση της χώρας τόσο όσον αφορά στα έργα που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό όσο και αναφορικά με την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών επόμενης γενιάς επιδιώκει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο Infocom World 2021, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε πως ο στόχος που υπάρχει είναι μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο να έχουν δημοπρατηθεί όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Τα έργα αυτά ανέρχονται σε 448, 130 εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε φάση δημοπράτησης, και αποτελούν βασικό κομμάτι της στρατηγικής της χώρας για την ψηφιακή μετάβαση.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ακόμη ότι οι ρυθμοί της ψηφιακής στροφής είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ποτέ και αυτό προκύπτει και από την αύξηση του αριθμού συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσα από το gov.gr, ο οποίος αναμένεται να φθάσει φέτος στα 300 εκατ. Επίσης, σημείωσε πως στο άμεσο μέλλον θα γίνουν διαθέσιμες 15 νέες υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως η ανανέωση διπλώματος οδήγησης, οι μεταβιβάσεις ακινήτων κ.ά.

Όσον αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα δίκτυα κινητής αλλά στα δίκτυα σταθερής φαίνεται να υπάρχει ακόμη δρόμος. Ιδίως όσον αφορά στο κομμάτι της ενίσχυσης της ζήτησης από την πλευρά των καταναλωτών όπου αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω δράσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Από την πλευρά τους, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δείχνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις επενδύσεις. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ σημείωσε ότι «θυμίζω ότι έχουμε επενδύσει 5 δισ. ευρώ την περασμένη δεκαετία της κρίσης και 2 δισ. ευρώ την τρέχουσα τετραετία. Αυτά τα ποσά έχουν εγκριθεί από τους μετόχους μας, και αναζητούμε τρόπους για να μπορέσουμε να τα αυξήσουμε».

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης, ο οποίος έκανε λόγο για επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Επενδύσεις πάντως δείχνει έτοιμο να κάνει και το νέο σχήμα που θα προκύψει από την εξαγορά της Wind Ελλάς από τη United Group, η οποία ελέγχει τη Nova.

Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τις δηλώσεις τόσο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Wind Ελλάς, Νάσου Ζαρκαλή όσο και του διευθύνοντος συμβούλου της Nova, Παναγιώτη Γεωργιόπουλου. O πρώτος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μία ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη χώρα μας, ενώ επεσήμανε ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης -συμπεριλαμβανομένου του ποσού της εξαγοράς και των επενδύσεων σε υποδομές που σχεδιάζει η United στη Nova- ανέρχονται στα 1,3 δισ. ευρώ. Ο κ. Γεωργιόπουλος επεσήμανε από την πλευρά του ότι η United Group είναι ένας «παίκτης» που επενδύει σε υποδομές και αν υπάρξει το κατάλληλο πλαίσιο θα αυξήσει τα κεφάλαια που θέλει να επενδύσει.

Γενικότερα, πάντως, η άποψη των εκπροσώπων των παρόχων ήταν πως χρειάζονται να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις όσον αφορά στη δημιουργία του πλαισίου εκείνου που θα ενισχύσει τις επενδύσεις, ενώ γενικότερα έδειξαν αισιόδοξοι για την πορεία του προγράμματος ανάπτυξης των υποδομών οπτικών ινών στη χώρα.

5G και Φαιστός

Όσον αφορά στο 5G, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως θα υπάρξουν συμπληρωματικές στις ήδη υπάρχουσες δράσεις. Υπενθυμίζεται πως το 5G αποτελεί έναν τομέα όπου η κυβέρνηση έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία fund που θα επενδύσει σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν λύσεις, οι οποίες αξιοποιούν τις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια του Infocom World, ο διευθύνων σύμβουλος της Συμμετοχές 5G, η οποία «τρέχει» το fund Φαιστός, Αντώνης Τζωρτζακάκης ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές να συμμετέχουν στο ταμείο, η δημιουργία του οποίου πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, επεσήμανε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που ζητούν χρηματοδότηση, καθώς έχουν ήδη προτάσεις από 31 εταιρείες.

Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό από επιχειρήσεις που αν δεν υπήρχε το Φαιστός δεν θα σχεδίαζαν να μεταφέρουν δραστηριότητα στην Ελλάδα. Όσον αφορά στους κλάδους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, σε αυτούς περιλαμβάνονται τα logistics για εφαρμογές IoT αλλά και η κυβερνοασφάλεια, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από εταιρείες που ασχολούνται με το διάστημα.