«Αγγίζουν» το μισό δισ. ευρώ τα κεφάλαια που έχει κινητοποιήσει το Equifund
Το «όριο» των 500 εκατ. ευρώ πλησιάζουν τα συνολικά κεφάλαια που έχει «κινητοποιήσει» το Equifund, ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του Hellenic Innovation Forum & Awards 2021 που διοργάνωσε η Ethos Events, ο Γιώργος Γιακουμάκης, project manager του EIF, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς είχαν χρηματοδοτηθεί από τα funds που συμμετέχουν στο Equifund περί τις 119 επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης σε αυτές να έχει φθάσει στα 211 εκατ. ευρώ. Όμως, εξίσου σημαντικό είναι πως το συνολικό ποσό που έχουν χρηματοδοτηθεί οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχει πλέον φθάσει στα 483 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη της κινητικότητας που υπάρχει στον τομέα της χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Πάντως, όπως σημείωσαν αρκετοί ομιλητές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η Ελλάδα έχει κάνει μεν σημαντικά βήματα πρόοδου αλλά απαιτούνται πολύ περισσότερα προκειμένου να φθάσει στα επίπεδα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Equifund, μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 6 πωλήσεις εταιρειών που έχουν χρηματοδοτηθεί, 25 εξ αυτών έχουν έντονη ερευνητική δραστηριότητα με εξειδικευμένα τμήματα στην Ελλάδα, ενώ συνολικά απασχολούν περί τους 3700 εργαζομένους.
Πρακτικά, τα funds που έχουν ενισχυθεί από το Equifund ξεκίνησαν τις επενδύσεις τους πριν περίπου 3,5 χρόνια και είναι αξιοσημείωτο ότι σε πολλές περιπτώσεις τα διαθέσιμα κεφάλαια τους για νέες επενδύσεις έχουν εξαντληθεί αλλά ήδη είτε έχουν προχωρήσει στη δημιουργία νέων επενδυτικών κεφαλαίων ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για μία τέτοια κίνηση.
Σημειώνεται ότι το EquiFund χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικοί πόροι), με 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund-EIF), με 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ - Juncker Plan). Mε την μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, η πρωτοβουλία έχει αγγίξει τα 450 εκατ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.
Με βάση το πως έχει σχεδιαστεί το Equifund, τέσσερα funds (ΒigPi, Metavallon, Uni.fund και Velocity Partners) που συμμετέχουν σε αυτό, λειτουργούν στο λεγόμενο «παράθυρο καινοτομίας», χρηματοδοτώντας με μικρότερα ποσά (περίπου 50-500.000 ευρώ) νεοσύστατες επιχειρήσεις. Δύο funds (Marathon και Venture Friends) λειτουργούν στο λεγόμενο «αρχικό στάδιο» χρηματοδοτώντας startups που έχουν ξεκινήσει την εμπορική τους λειτουργία. Τέλος, τρία funds (Elikonos 2, EOS και Synergia) χρηματοδοτούν, κατά κανόνα, εταιρείες που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης με ποσά που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 5 εκατ. ευρώ.