Η Ethelon προάγει τη συνεργασία εθελοντών, ΜΚΟ και εταιριών, για μια δραστήρια κοινωνία
Όταν το 2016 ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης έγινε ένας από τους συνιδρυτές της ethelon, της start-up που έχει ως στόχο να προάγει τον εθελοντισμό μέσα από τη συνεργασία τόσο των εθελοντών όσο και των ΜΚΟ και εταιρειών, ήξερε ήδη πως το project του είχε μία δυναμική.
Διότι, η αρχή, το ξεκίνημα από το μηδέν για την εταιρεία του ορίζεται πίσω στο 2012. Όπως διηγείται ο ίδιος στο Business Stories του CNN Greece, «η ethelon μπορεί επίσημα να δημιουργήθηκε το 2016, αλλά η ιστορία της ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2012 όπου δύο διαφορετικές ομάδες, αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν την εμπειρία του εθελοντισμού στην Ελλάδα και να προσφέρουν λύσεις τόσο στους ενδιαφερόμενους εθελοντές, όσο και στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το 2016, έπειτα από 3,5 χρόνια παράλληλης πορείας, αυτές οι δύο ομάδες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τον θεσμό του εθελοντισμού».
Σήμερα, ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης ζει και εργάζεται από την Αμερική. Το CNN Greece συνάντησε στην Ελλάδα τους συνεργάτες του, Χρήστο Παναγιώτου, από τα ιδρυτικά μέλη της ethelon και τη Γενική Διευθύντρια της εταιρείας Αναστασία Γαβρήλου. Σε αυτό το lunch break, είχαν πολλά να μας πουν, συνοδεία της νέας αγαπημένης συνήθειας, της μπύρας Heineken 0.0 που δεν περιέχει αλκοόλ, διατηρεί μια υπέροχη, δροσιστική και πλούσια γεύση και είναι η νέα προσθήκη στο καθημερινό μας self-care, εντός κι εκτός γραφείου.
«Η ethelon είναι ένας οργανισμός που έχει ως σκοπό να προάγει τις αξίες του εθελοντισμού στην Ελλάδα και να δημιουργήσει ένα οργανωμένο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ εθελοντών, ΜΚΟ και εταιρειών. Μια πρωταρχική μορφή της ethelon δημιουργήθηκε το 2012, σε συνεργασία με τον Κωσταπάνο και τον Άρη Κωνσταντινίδη, όταν ο πρώτος είχε την ιδέα να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα εθελοντών που θα μπορούσε να οργανωθεί και να υποστηρίξει δράσεις που είχαν ανάγκη από βοήθεια. Αναγνωρίζοντας από την εμπειρία του ότι πολλές οργανώσεις δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τον χρόνο που οικειοθελώς δίνουν οι εθελοντές, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας μιας ομάδας που θα οργανώσει τις εθελοντικές δράσεις αλλά και τους εθελοντές που παίρνουν μέρος σε αυτές. Μετά από κάποια χρόνια λειτουργίας ενωθήκαμε με τον οργανισμό Volunteer4Greece που είχε όμοιο όραμα με εμάς. Έτσι δημιουργήθηκε μια δυνατότερη και πιο έμπειρη οργάνωση, η σημερινή ethelon», τονίζει ο κ. Παναγιώτου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τοποθέτηση του κ. Μηλιαρέση: «Ως ethelon επιδιώκουμε να είμαστε το σημείο αναφοράς για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα. Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση σε εθελοντικές δράσεις. Δημιουργούμε το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ εθελοντών, οργανισμών και εταιρειών με σκοπό τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, έχοντα ως όραμα την εδραίωση του εθελοντισμού ως τρόπου ζωής και κυρίαρχης αξίας στην κοινωνία.
Πίστη στη δύναμη του εθελοντισμού για την κοινωνία
Η πίστη τους στα οφέλη του εθελοντισμού για την κοινωνία ήταν αυτή που έδωσε τη δύναμη ώστε από το μηδέν να προχωρήσουν και να αναλάβουν δράση. Όπως θυμάται ο κ. Μηλιαρέσης, «το σημείο μηδέν είναι η στιγμή που όταν βλέπεις ένα πρόβλημα, αποφασίζεις αντί να μείνεις με σταυρωμένα τα χέρια ή απλώς να διαμαρτυρηθείς, να κάνεις το βήμα μπροστά και να πάρεις την ευθύνη και να προσφέρεις μια λύση. Και να συνεχίζεις την προσπάθεια κάθε μέρα ανεξαρτήτου του τι δυσκολίες θα συναντήσεις. Όπως και κάναμε. Όντας 20 στα 21 μας, νέοι αλλά με πίστη στην σημασία που μπορεί να έχει ο εθελοντισμός στην κοινωνία τόσο για την ανάπτυξη των νέων, όσο και για την στήριξη αυτών σε ανάγκη, συναντούσαμε πράγματα που προφανώς τα αντιμετωπίζαμε για πρώτη φορά. Δεν φοβόμασταν όμως να δοκιμάσουμε, ούτε και να ζητήσουμε βοήθεια. Κι ήταν πάρα πολύς ο κόσμος που ήταν εκεί να μας στηρίξει, άνθρωποι που δεν γνωρίζαμε πριν, αλλά πίστευαν σε αυτό που σκοπεύαμε να πετύχουμε. Με αγάπη λοιπόν για την ιδέα, πίστη στον σκοπό, στις δυνατότητες μας και την ομάδα μας, ξέραμε πως ένα-ένα θα τα ξεπεράσουμε, κι ακόμα κι αν κάναμε λάθη, να τα μαθαίναμε ώστε να προχωρήσουμε».
«Υπάρχουν δύο οπτικές που μπορείς να έχεις όταν αντιμετωπίζεις κάτι καινούργιο, είτε το βλέπεις σαν κάτι ακατόρθωτο, είτε βουτάς στα βαθιά παλεύοντας για αυτό. Στα 21 μας, όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία της οργάνωσής μας, αντιμετωπίζαμε θέματα που μέχρι τότε μας ήταν πρωτόγνωρα. Τα θέματα αυτά μπορούσαν να έχουν σχέση με την οργάνωση, τη διαφήμιση, το website, τα λογιστικά, τα νομικά και τα οικονομικά μιας ΜΚΟ όπως η ethelon. Όλα αυτά τα θέματα, παρόλο που ήταν άγνωστα για εμάς, κοιτάξαμε να τα ερευνήσουμε, να ρωτήσουμε, να μάθουμε και να ζητήσουμε βοήθεια αν χρειαζόταν, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε το νωρίτερο δυνατόν. Όλα αυτά λοιπόν, δε θα ήταν εύκολο να λυθούν αν δεν είχαμε μια δυνατή ομάδα και την βοήθεια των ανθρώπων γύρω μας», συμπληρώνει για εκείνη τη σημαντική περίοδο ο κ. Παναγιώτου.
«Τώρα, μπορείς!»: Το κομβικό σημείο για την πορεία της start-up
Ο κ. Μηλιαρέσης, καθώς διηγείται πώς ξεκίνησαν όλα, τονίζει πως «η γέννηση μιας ιδέας, αποτελείται από την ένωση μικρότερων σημείων μεταξύ τους» και πως η στήριξη των συνοδοιπόρων του ήταν πολύ σημαντική εξαρχής: «Άκουγα και έβλεπα συνεχώς είτε οργανισμούς που να χρειάζονται υποστήριξη και να μην την βρίσκουν και αντίστοιχα πάρα πολλούς νέους που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια και τις ικανότητες τους, αλλά λόγω της κρίσης τότε να μην μπορούν. Έτσι αποφάσισα να κάνω κάτι γι’ αυτό, την δημιουργία μιας πλατφόρμας που να ενώνει αυτές τις δυο ανάγκες», δηλώνει και επισημαίνοντας πως «η γνωστή πλέον φράση “Αν θες να πας κάπου γρήγορα πήγαινε μόνος σου, αν θες να πας κάπου μακρυά πήγαινε με παρέα” αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος 100% αληθινή», συνεχίζει: «Η χαρακτηριστική στιγμή που είπα όμως στον εαυτό μου ‘τώρα μπορείς!’, ήταν όταν άρχισα να βλέπω περισσότερους ανθρώπους να έχουν αγκαλιάσει την ιδέα μας, να την είχαν αγαπήσει και κάνει και δικιά τους. Όταν λοιπόν βλέπεις κάτι που έχεις σκεφτεί, να το υιοθετούν και στηρίζουν αρχικά 5 άνθρωποι, μετά 50 και τελικά 15.000+, και όλοι μαζί να προσπαθούμε για έναν κοινό σκοπό, την ενίσχυση της αξίας του εθελοντισμού στην Ελληνική κοινωνία, τότε ναι, σίγουρα πιστεύεις πως ‘τώρα μπορείς!’. Γιατί αν όχι εσείς μαζί, τότε ποιοι;».
Αντίστοιχη είναι και η διήγηση του κ. Παναγιώτου: «Η στιγμή που είπα στον εαυτό μου “τώρα μπορείς!”, ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι η δουλειά μας είχε καλό αντίκτυπο στους ανθρώπους γύρω μας. Όταν δηλαδή οι συνεργάτες μας ήταν χαρούμενοι από την συνεργασία μας, αλλά και όταν οι εθελοντές μας ερχόντουσαν χαρούμενοι και τρέχοντας να πάρουν μέρος στην επόμενη δράση μας. Σε εκείνο το σημείο συνειδητοποίησα πως μέσα από την ethelon είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καταπληκτικούς ανθρώπους. Ανθρώπους πραγματικά καλούς, έξυπνους και με ενέργεια που σε έκανε να τους θαυμάζεις. Έχοντας τέτοιους ανθρώπους γύρω σου και στην ομάδα σου δεν έχεις πραγματικά τίποτε να φοβηθείς».
Οι καθημερινές προκλήσεις και ο μαραθώνιος
Για τον Κωσταπάνο Μηλιαρέση, μια start-up που ξεκινά από το μηδέν έχει να αντιμετωπίσει καθημερινές προκλήσεις. «Το να δημιουργείς κάτι δικό σου, δεν είναι σπριντ 100 μέτρων, αλλά μαραθώνιος. Το να έχεις αντοχή, αλλά και ανθεκτικότητα ώστε να συνεχίζεις είναι το πιο σημαντικό, όσες δυσκολίες κι αν βρεθούν στο δρόμο σου. Αυτό που μας ενέπνευσε ώστε να μην το βάζουμε κάτω, είναι από την μια η στήριξη που είχαμε μεταξύ μας ως ομάδα, αλλά και παράλληλα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην ethelon και που βρήκαν τρόπο έκφρασης μέσω της δράσης μας. Είναι πολύ μεγάλη περηφάνια να γυρίζεις σπίτι σου το βράδυ και να ξέρεις πως έκανες το καλύτερο που μπορούσες και κατάφερες να βοηθήσεις να γίνουν τα πράγματα έστω και λίγο καλύτερα. Αυτό είναι που σε κάνει να σηκώνεσαι την επόμενη μέρα και να συνεχίζεις παρά την όποια μικρή ή μεγάλη δυσκολία συναντήσεις».
Ο Χρήστος Παναγιώτου, ωστόσο, αναφέρεται στις επιπτώσεις της πανδημίας, που επηρέασαν κάθε έκφανση της ζωής: «Αναφερόμενοι σε δυσκολίες, δε θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε το ξέσπασμα του κορονοϊού. Τα μέτρα διατήρησης αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων δυσκόλεψε αρκετά την λειτουργία μιας οργάνωσης, όπως η ethelon, η οποία λειτουργεί κυρίως μέσω της ανθρώπινης επαφής και συνεργασίας. Σε αυτή την κατάσταση χρειάστηκε να συσπειρωθούμε και να βρούμε όσες περισσότερες λύσεις μπορούσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το όραμα της οργάνωσής μας, η σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει τόσα χρόνια, αλλά και η αγάπη μας για την ethelon δε μας άφησε να τα παρατήσουμε και κάναμε το κάτι παραπάνω ώστε να συνεχίσει κανονικά την λειτουργία της η οργάνωσή μας».
Να συνεχίσουμε να είμαστε χρήσιμοι
Το όραμα μιας εταιρείας όπως η ethelon, δεν μπορεί παρά να έχει να κάνει με τη συνέχεια: «To όραμα μας σε σχέση με το μέλλον, είναι να συνεχίσουμε να είμαστε χρήσιμοι και να λειτουργούμε με βάση τις αξίες μας για την ενδυνάμωση του ρόλου του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία» δηλώνει ο κ. Μηλιαρέσης, παραθέτοντας κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία: «Μέχρι στιγμής, έχουμε καταφέρει να συμβάλλουμε από το κοινό των μαθητών και φοιτητών, έχοντας τον εθελοντισμό ως μέσο ανάπτυξης τους, ανθρώπους 65+ για να συνεχίσουν να παραμένουν ενεργοί και μετά την συνταξιοδότηση, κάναμε τον εθελοντισμό πιο προσβάσιμο για να έχουν την δυνατότητα να είναι ενεργά άτομα με αναπηρία, και φυσικά τους εργαζομένους των εταιριών και το πως μπορούν παράλληλα με την εργασία τους να προσφέρουν σε φορείς που τους ενδιαφέρουν. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ξεχωρίσουμε όμως, είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας μας στην διαχείριση πόρων και εθελοντών, ώστε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη φυσική καταστροφή που θα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Παρατηρούμε το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου που να θέλει να συμβάλλει και να μην μένει αμέτοχος απλώς να παρακολουθεί. Στόχος μας είναι λοιπόν σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, αυτό να γίνει τόσο με ασφάλεια, όσο και οργανωμένα για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν και έχουμε ξεκινήσει ήδη τον σχεδιασμό προγραμμάτων για την πρόσληψη όλων αυτών, όπως δασοπροστασία, ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο ξανά».
Από το 2020 τη γενική διεύθυνση της ethelon έχει αναλάβει η Αναστασία Γαβρήλου, που τονίζει πως στόχος της εταιρείας είναι να αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον εθελοντισμό: «Το 2020 ήρθε αντιμέτωπη με την κοινή πρόκληση της πανδημίας και ανταποκρίθηκε, δίνοντας προτεραιότητα στην κοινωνική προσφορά. Έτσι, σκεπτόμενη το μέλλον ο στόχος είναι να μπορούμε να ανταποκριθούμε εξίσου σε οποιασδήποτε μορφής κρίση μπορεί να ανακουφιστεί με την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών και εθελοντριών. Προχωρώντας με προσήλωση στις αξίες μας και έχοντας πάντα ως όραμα την εδραίωση του εθελοντισμού ως τρόπου ζωής, σχεδιάζουμε τα επόμενά μας βήματα που θα μας επιτρέψουν σε περιόδους κρίσης να στηρίζουμε τόσο την κοινωνία, όσο και τους εθελοντές/τριες που θέλουν να προσφέρουν μέσω ενός οργανωμένου προγράμματος που θα αναδεικνύει την αξία τους αλλά θα διευκολύνει επίσης και την ενεργοποίηση περισσότερων πολιτών».
Η εταιρεία ως δέντρο και τα «μυστικά» της επιτυχίας
Μετά από σχεδόν μία δεκαετία στον χώρο των start-up, ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης έχει αναπτύξει τη δική του θεωρία για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο: «Το να αναπτύσσεις μια εταιρία, μου θυμίζει πάντα την δομή ενός δέντρου. Μπορεί όλοι να βλέπουν τον κορμό και τα άνθη του, αλλά είναι οι γερές ρίζες που δεν φαίνονται αυτές που το κρατάνε όρθιο, ακόμα και στους πιο δυνατούς ανέμους. Να εστιάζεις οπότε στην διαδικασία σου, να συνεχίζεις να κάνεις τα μικρά καθημερινά πράγματα σωστά και να πιστεύεις σε αυτά, γιατί αυτά θα σε κρατήσουν. Ενώ παράλληλα να μην σταματήσεις να επενδύεις στην σχέση σου με τους ανθρώπους γύρω σου, ειδικά τους συνεργάτες σου. Να αναζητάς συνεχώς τρόπους να βελτιώνεις την αξία αυτού που προσφέρεις σε αυτούς».
Αντίστοιχα και η κ. Γαβρήλου στέκεται στη συνεργασία: «Η ανάπτυξη μιας επιχείρησης σίγουρα δεν είναι μια μονοδιάστατη διαδικασία - κάθε άλλο! Απαιτεί - μεταξύ άλλων - επιμονή, υπομονή, προσαρμοστικότητα και συνεργασία, ενώ βασικό χαρακτηριστικό είναι όλες εκείνες οι μικρές στιγμές που αποτελούν την διαδρομή, τα μικρά πράγματα που κάνουμε καθημερινά και θα πρέπει να καταβάλλουμε την καλύτερη δυνατή μας προσπάθεια, καθώς είναι αυτά που θα μας αποζημιώσουν στην πορεία με το αποτέλεσμα. Επομένως, η σκληρή δουλειά, η προσήλωση και η συνεχής επιθυμία για βελτίωση είναι εξίσου απαραίτητα σε αυτή τη διαδρομή».
Αν υπάρχει κάτι που πρέπει σίγουρα να έχει στο νου του όποιος θέλει να ξεκινήσει μια επιτυχημένη πορεία από το μηδέν στον χώρο των επιχειρήσεων, τότε, ο κ. Μηλιαρέσης δηλώνει πως είναι «το να μην θεωρείς τίποτα δεδομένο και κάθε μέρα να ξεκινάς έχοντας το μυαλό σου, στο πως μπορείς να κάνεις τα πράγματα καλύτερα και να μην εφησυχάζεσαι από τις επιτυχίες του παρελθόντος».