«Ανάσταση» για τις ελληνικές τράπεζες
Ανανεώθηκε:
Τη δική τους «ανάσταση» μετά από πολλά χρόνια παθών δείχνουν να βιώνουν το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν στο CNN Greece κορυφαία στελέχη του κλάδου.
Δεν είναι εξάλλου τυχαία η χθεσινή αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Standard &Poor’s λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο οίκος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα, θέτοντας τις προοπτικές σε σταθερές.
Έτσι, μετά και την αναβάθμιση, το rating της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank ανήλθε σε "B+" από "B" και της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθε σε "B" από "B-".
Σύμφωνα με την S&P, η ορατή αύξηση των εγχώριων καταθέσεων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εκκαθάριση των ισολογισμών και οι νομισματικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση TLTRO της ΕΚΤ, έχουν οδηγήσει σε βελτιώσεις στις μετρήσεις χρηματοδότησης και ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.
Ντόμινο κινήσεων
Την ίδια στιγμή, στα επιτελεία όλων των τραπεζών γίνονται πυρετωδώς κινήσεις για την οριστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τη θωράκιση των ισολογισμών αλλά και την προετοιμασία για την επόμενη ημέρα.
Η πιο πρόσφατη ανήκει στη Eurobank η οποία εξασφάλισε την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, θωρακίζοντας έτι περαιτέρω τον ισολογισμό της. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκδοσης, καθώς οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ ενώ η ζήτηση προήλθε από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από όλες τις κατηγορίες επενδυτών.
Σημειώνεται ότι το ομόλογο είναι της κατηγορίας senior prefered, διάρκειας έξι ετών ενώ η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε νέα τιτλοποίηση ύψους 3,3 δισ. ευρώ, ενώ βρίσκεται ένα βήμα πριν την συμφωνία με την Nexi για την πώληση του συστήματος εκκαθάρισης συναλλαγών (POS) με το τίμημα να κινείται μεταξύ 250-300 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, στο φουλ τρέχουν οι μηχανές στην Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του “Project Sunrise” καθώς μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προετοιμάζονται και υλοποιούνται μια σειρά από νέες δράσεις για την ενίσχυση του ισολογισμού. Σε αυτές συγκαταλέγονται ένας νέος γύρος τιτλοποιήσεων που εκτιμάται ότι θα γίνει άμεσα και θα στεφθεί με επιτυχία. Και παράλληλα, ζήτημα χρόνου είναι και η έκδοση νέου ομολόγου που θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της τράπεζας. Έκδοση που -κρίνοντας από τη μεγάλη ζήτηση και υπερκάλυψη της αύξησης- αναμένεται να είναι και αυτή εξαιρετικά επιτυχημένη.
Στο μέτωπο της Εθνικής Τράπεζας, ζήτημα εβδομάδων είναι η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το project Frontier που αφορά την πώληση και διαχείριση τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για το συγκεκριμένο project έχουν περάσει στη διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών οι κορυφαίοι «παίκτες» στην εγχώρια αγορά NPL’s και το αποτέλεσμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στα τέλη Μάϊου με την τράπεζα να επιδιώκει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός του 2021.
Ζήτημα χρόνου είναι η έκδοση ομολόγου και από την πλευρά της Alpha Bank σε συνέχεια της επιτυχημένης τιτλοποίησης κόκκινων δανείων Galaxy αλλά και του carve out της Cepal.
Η Alpha Bank επιδιώκει και αυτή να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα αλλά και το momentum από το project Galaxy ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ισολογισμό της και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Επιπλέον, η τράπεζα προγραμματίζει νέα τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψος 2 δισ.ευρώ (Project Cosmos) μέσω του προγράμματος Ηρακλής ΙI, καθώς επίσης και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 900 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (Project Orbit) και 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο (Project Sky).
Τέλος, εντυπωσιακή είναι η κίνηση της Attica Bank, η οποία μέσω τις τιτλοποίησης «Ωμέγα» ουσιαστικά μηδενίζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της και περνά στη επόμενη μέρα με ποσοστό NPL’s χαμηλότερο από αυτό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Συγκεκριμένα, η τιτλοποίηση «Ωμέγα», περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την αρχική ονομασία «Artemis» καθώς και σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (‘ΜΕΑ’) της τράπεζας. Μέσω της συναλλαγής και της πώλησης άνω του 50% των Mezzanine και Junior notes, η τράπεζα θα δύναται να προβεί, κατόπιν έγκρισης της εποπτικής αρχής, σε από - αναγνώριση (de-recognition) του εν λόγω χαρτοφυλακίου, η οποία θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω θωράκιση και εξυγίανση του ισολογισμού της.
Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας
Πάντως, όπως τονίζουν τα τραπεζικά στελέχη, οι τρέχουσες εξελίξεις σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι έχουν σταματήσει οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως εξάλλου αναφέρει η Standard & Poor’s «η ποιότητα κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών παραμένει χαμηλή, λόγω του υψηλού μεριδίου της αναβαλλόμενης φορολογίας DTC στις κεφαλαιακές τους βάσεις, ενώ παραγωγική τους ικανότητα περιορίζει την κεφαλαιοποίηση».
Και προσθέτει πως η «αποκατάσταση της κερδοφορίας και τα ακόμη αδύναμα κεφάλαια παραμένουν βασικές προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Ακόμη και σε ένα πλαίσιο βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ δρόμο ακόμη για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους. Η πίεση στα περιθώρια και στα έσοδα από προμήθειες θα επικρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022, όπως εκτιμά ο οίκος».
Έτσι, οι διαδικασίες εταιρικού μετασχηματισμού που ήδη τρέχουν μέσα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν κεφαλαιώδη σημασία, ενώ παράδειγμα το «στοίχημα» είναι η ταυτόχρονη αύξηση της κερδοφορίας αλλά και η μείωση του λειτουργικού κόστους.