Η σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης και οι αλλαγές στη νομοθεσία
Ιδιαίτερα επίκαιρη και ταυτόχρονα εξαιρετικά σημαντική είναι πλέον η εφαρμογή ουσιαστικής εταιρικής διακυβέρνησης στη χώρα, είτε πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες είτε όχι.
Όπως αναφέρουν επιχειρηματικά στελέχη, με δεδομένες τις νέες συνθήκες του επιχειρείν στην Ελλάδα, τις αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία αλλά και το νέο, ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η εφαρμογή ενός πλέγματος εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα είναι επιτακτική.
Μάλιστα, οι εταιρείες καλούνται να συμμορφωθούν σε ένα νέο κανονιστικό και νομικό πλαίσιο το οποίο αφενός αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» προς χρηστές και εγνωσμένες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, την ίδια στιγμή όμως επιφέρει και ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις στις εταιρείες που δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ζητούμενο της εκπροσώπησης των γυναικών στη διοίκηση των εταιρειών. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει πως τα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών θα πρέπει να αποτελούνται τουλάχιστον σε ποσοστό 25% από γυναίκες, επιβάλλοντας μάλιστα σε δεύτερο χρόνο κυρώσεις αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Εντούτοις, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από τις επιταγές του νόμου. Απόδειξη είναι ότι σύμφωνα με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών μόνο το 24% των επιχειρήσεων στη χώρα μας διοικείται από γυναίκες.
Αντίστοιχα, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 12% όταν πρόκειται για τη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια και στις θέσεις ευθύνης. Και, αν θέλουμε να εξετάσουμε το ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης με βάση τη νομοθεσία, όσον αφορά στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών, οι θέσεις που καταλαμβάνουν οι γυναίκες αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 11,3%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 25,3%.
Είναι προφανές λοιπόν ότι σε αυτό το μέτωπο, αλλά όχι μόνο εδώ, οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν.
Κομβικός ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Όπως αναφέρουν πάντως στελέχη εισηγμένων εταιρειών, για τη μετάβαση στα νέα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, κομβικό ρόλο μπορεί αλλά και πρέπει να παίξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μάλιστα, ο ρόλος αυτός είναι διττός, καθώς από τη μία καλείται να συνδράμει ώστε οι εισηγμένες εταιρείες να κάνουν άμεσα και σωστά τις αλλαγές που πρέπει προκειμένου να συμμορφωθούν στα νέα δεδομένα.
Και ταυτόχρονα, στις περιπτώσεις που χρειαστεί να επιβάλλει τις ποινές που προβλέπει ο νόμος, οι οποίες θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά αυστηρές και κατά περίπτωση μπορούν να ανέλθουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις καλούνται να κατανοήσουν ότι το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης δεν είναι καθόλου ασήμαντο, μια και –πέραν των προστίμων- υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν ακόμη και εκτός Χρηματιστηρίου αν δεν εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα.
Από την άλλη, τα ίδια στελέχη παραδέχονται ότι –ειδικά με δεδομένη την τρέχουσα συγκυρία, πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση που έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλές επιχειρήσεις να έχουν μείνει αρκετά πίσω ως προς την υιοθέτηση των πρακτικών της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι τα όποια χρονικά περιθώρια στενεύουν και ως εκ τούτου, ειδικά οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει άμεσα να δράσουν ώστε να συμμορφωθούν με τις επιταγές του νόμου.