ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: Στην τελική ευθεία ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής CCGT

Μυτιληναίος: Στην τελική ευθεία ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής  CCGT

Στην τελική ευθεία, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων εντός του 2021 μπήκε η κατασκευή του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) της Mytilineos.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο έφτασε στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας ο αεριοστρόβιλος «HA» class της General Electric. Πρόκειται για προηγμένο τεχνολογικά εξοπλισμό που καθιστά τον «CCGT» τον «πιο αποδοτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης και ίσως από τους πλέον αποδοτικότερους στον κόσμο», σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Η νέα μονάδα που θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2021 θα συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη του ενεργειακού συστήματος και στην κάλυψη της ζήτησης που θα απαιτηθεί μετά και την απόσυρση των παλαιότερων μονάδων του συστήματος ενώ μέσω αυτής η Mytilineos γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνεισφέρει στο εθνικό ενεργειακό σύστημα με μία μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, που συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Μάλιστα, παρά την κρίσιμη διεθνή συγκυρία, η εταιρεία τηρεί τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει και στο τέλος του έτους το νέο CCGT θα είναι έτοιμο για την πρώτη του δοκιμαστική λειτουργία

Στο πλαίσιο αυτό, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος υποδέχθηκε χθες στο εργοτάξιο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στον οποίο και παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης, «ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και, παρά το ότι κάποιοι πίστευαν πως δεν θα γίνει ποτέ, εντούτοις στο τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί». Την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ είχε θεμελιώσει τον Οκτώβριο του 2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, όπως υπογράμμισε ο Κώστας Σκρέκας, «ο σταθμός θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της απολιγνιτοποίησης και της ευστάθειας και σταθερότητας του συστήματος ηλεκτροδότησης».

Ο υπουργός εξήρε την επενδυτική πρωτοβουλία της εταιρείας και του Ευάγγελου Μυτιληναίου, σημειώνοντας και τα περιβαλλοντικά οφέλη του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής: «Οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 200 κιλά ανά μεγαβατώρα, όταν για τις λιγνιτικές μονάδες ανέρχονται στους 1,2 με 1,4 τόνους».

Ο ίδιος έκανε γνωστές τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τη θέσπιση μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος των σύγχρονων ευέλικτων μονάδων αναγγέλλοντας την υποβολή σχετικής πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Ιούνιο.

Πάντως ο κ. Μυτιληναίος, από την πλευρά του, αποσαφήνισε πως «ο σταθμός θα λειτουργήσει είτε με είτε χωρίς τον μηχανισμό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων».

Σημειώνεται ότι με θερμική απόδοση άνω του 63%, η μονάδα θα είναι η πιο αποτελεσματική, αποδοτική και σύγχρονη μονάδα σε όλη την Ευρώπη. Όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, καθιστώντας το, το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

To νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της «πράσινης ενέργειας ενώ η νέα μονάδα θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αιχμής της General Electric (GE)