Ελλάκτωρ: Κρίσιμη εβδομάδα για Εγνατία Οδό και Γενική Συνέλευση
Ανανεώθηκε:
Σε δύο παράλληλα μέτωπα κινούνται οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ με τις επόμενες ημέρες να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πορεία του Ομίλου.
Και αυτό γιατί αφενός έως την 1η Απριλίου αναμένονται εξελίξεις από το ΤΑΙΠΕΔ στο μέτωπο του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό, ενώ αφετέρου την 2α Απριλίου είναι προγραμματισμένη η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου, με αντικείμενο την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.
Στο πρώτο μέτωπο, ήδη από την Παρασκευή η ΑΚΤΩΡ κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ αίτημα παράτασης του διαγωνισμού κατά ένα μήνα, προκειμένου να καταθέσει και αυτή δεσμευτική προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΚΤΩΡ προχώρησε στην κατάθεση του αιτήματος αυτού καθώς ενημερώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες από την καναδική εταιρεία Roadis, η οποία αποτελούσε κοινό σχήμα με την Άκτωρ Παραχωρήσεις, ότι δεν θα συμμετάσχει.
Η διαδικασία του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει πως οι πιθανοί διεκδικητές της σύμβασης οφείλουν να ενημερώσουν για τυχόν αλλαγές στη σύνθεση του σχήματος διεκδίκησης τουλάχιστον ένα μήνα πριν την οριστική ημερομηνία υποβολής προσφορών. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν υπάρξει δεν υπάρξει παράταση- ο όμιλος Ελλάκτωρ θα τεθεί εκτός διαδικασίας. Στην αντίθετη περίπτωση, αν το αίτημα γίνει δεκτό, η Άκτωρ αναμένεται να κατέβει αυτόνομα στο διαγωνισμό.
Όπως είχαν αναφέρει πηγές του Ομίλου Ελλάκτωρ στο CNN, η αδυναμία της Roadis οφείλεται σε προβλήματα που αντιμετωπίσει καθώς συμμετέχει σε έργα αεροδρομίων και αυτοκινητοδρόμων παγκοσμίων, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω πανδημίας
Έτσι, πλέον η εταιρεία αναμένει την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει πριν την 1η Απριλίου ώστε να αποδεχθεί ή να απορρίψει το αίτημα. Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή δεν υπάρχει απάντηση μέχρι την 1η Απριλίου, αναμένεται η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να μην κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές από τους υπόλοιπους διεκδικητές πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Στο δεύτερο μέτωπο, αυτό της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί κανονικά την Παρασκευή, η διοίκηση της Ελλάκτωρ θα προτείνει την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ με τα 100 εκατ. ευρώ από αυτά να αφορούν την Άκτωρ.
Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αναβολής, όπως εξάλλου έχει συμβεί και στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση του Ομίλου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον οποιοσδήποτε μέτοχος με ποσοστό άνω του 5% ζητήσει την αναβολή, τότε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης είναι υποχρεωμένος να κάνει δεκτό το αίτημα.
Στην περίπτωση πάντως που η Γενική Συνέλευση πραγματοποιηθεί, η διοίκηση της Ελλάκτωρ είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να προχωρήσει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς είναι πεπεισμένη πως είναι απαραίτητη για την αρμονική πορεία της Άκτωρ, καθώς σε άλλη περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές της, «ο καθένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες τους».
Τι δηλώνει η Greenhill
Από την πλευρά της, η εταιρεία Greenhill, συμφερόντων των εφοπλιστών κ. κ. Μπάκου και Καϋμενάκη σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει πως «με αφορμή την επόμενη γενική συνέλευση μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η βασική μέτοχος της εταιρείας Greenhill Investments Limited, απευθύνει μήνυμα συνοχής και ανάπτυξης προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι μέτοχοι, εργαζόμενοι, συνεργάτες, όσοι ανήκουν στην οικογένεια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αντιμετωπίζουμε μια μοναδική πρόκληση.
Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά τις γνωστές περιπέτειες έχει ανάγκη από πλήρη Ανασυγκρότηση, βασισμένη στις θεμελιώδεις δράσεις που τον δημιούργησαν και τον ανέδειξαν σε πρωταγωνιστή του κατασκευαστικού και όχι μόνον, κλάδου της χώρας.
Κεντρικός άξονας ενός νέου προγράμματος ανασυγκρότησης πρέπει να είναι η αναβάθμιση του κατασκευαστικού τομέα. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι η ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας δημιούργησε τις υπόλοιπες δράσεις όπως οι παραχωρήσεις, τα έργα που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια, τα ακίνητα. Όλες αυτές οι δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αυτοδύναμα, ενδεχομένως ούτε καν να επιβιώσουν χωρίς την συνεχή τροφοδότησή τους προκειμένου να μην καταλήξουν επιμέρους στοιχεία του ενεργητικού ενός μεγάλου ομίλου. Σήμερα πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στα σημαντικά, να επικεντρωθούμε στην βασική δραστηριότητα του Ομίλου.
Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοήσουμε τα διδάγματα του παρελθόντος. Στη δεκαετία 1995-2005 η ανάπτυξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας έδωσε στον Όμιλο την δυνατότητα να μεγαλώσει, να αποκτήσει τεχνογνωσία και τεχνικό δυναμικό με σημαντική κατασκευαστική εμπειρία. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν οι νέες τότε παράλληλες δραστηριότητες σε άλλους τομείς. Έγιναν όμως και μεγάλα λάθη. Σήμερα ξεδιπλώνεται μπροστά μας νέα, πολλά υποσχόμενη, περίοδος ευκαιριών και προκλήσεων. Διαμορφώνεται μια νέα δεκαετία ανάπτυξης που μπορεί να οδηγήσει σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να ενισχύσει τις υπάρχουσες.
Ωστόσο οι εξελίξεις δεν θα είναι ούτε εύκολες, ούτε ευθύγραμμες. Πρέπει να ξεπεραστούν με επιτυχία πολλά εμπόδια, μερικά είναι παλιά, άλλα νεόφερτα. Η ευθύνη και το καθήκον που έχουμε ως μέτοχοι είναι να μαθαίνουμε από τις επιτυχίες του παρελθόντος αλλά και να διορθώνουμε τα λάθη του. Η παλαιά φρουρά του Ομίλου μαζί με το νέο αίμα και την ανεκτίμητη παρουσία ισχυρών μετόχων, μπορεί να ανασυγκροτήσει σε στέρεες βάσεις τον Όμιλο στην αγορά της χώρας αλλά και των γειτονικών χωρών προς όφελος όλων.
Ήρθε η ώρα να κερδίσουμε. Όλοι! Φυσικά είναι η ώρα που οι μέτοχοι θα προσανατολιστούν στη επαναδημιουργία αξίας που χάθηκε. Από την ανάπτυξη θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες του μεγάλου Ομίλου. Θα κερδίσει η ελληνική οικονομία από την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που μετανάστευσε αλλά θα έχει ευκαιρίες να επιστρέψει. Θα κερδίσει η ανάπτυξη της χώρας από την αναβάθμιση της τεχνογνωσίας που χάθηκε. Θα ωφεληθεί η ελληνική κοινωνία από την ευημερία που δημιουργούμε. Θα κερδίσουμε όλοι εμείς!
Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη για την εταιρεία, τους εργαζόμενους, τους μετόχους. Αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια όλων και θα είναι επιτυχημένη εφόσον γίνει με απόλυτη συνεργασία στην δράση και σε στόχους».