Δημιουργίες από τον οίκο κοσμημάτων ΖOLOTAS για την Επανάσταση του 1821
Ανανεώθηκε:
Μία συλλογή δαχτυλιδιών που ενώνει την Επανάσταση με την υψηλή αισθητική
Ο οίκος Zolotas ιδρύθηκε το 1895, την χρονιά που υπογράφτηκε η Συνθήκη του Σιμονοσέκι μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας, ξεκίνησε ο Κουβανικός Πόλεμος Ανεξαρτησίας και στην Ελλάδα, ύστερα από τις Κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 Απριλίου, αναδείχθηκε νικητής το «Εθνικό κόμμα» του Θεόδωρου Δηλιγιάννη. Μέσα σε αυτό το διεθνές κοινωνικοπολιτικό τοπίο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, μία ελληνική εταιρία κοσμηματοποιίας ξεκίνησε την λαμπρή της πορεία στον χώρο του jewelry design, μία πορεία επιτυχημένη που 126 χρόνια αργότερα την έχει φέρει στην πρώτη θέση ανάμεσα στους οίκους κοσμημάτων, τόσο σε ελληνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ίδια η ιστορική εξέλιξη του brand το έναν αιώνα που είναι «ζωντανό», που εξελίσσεται και παράγει δημιουργικές και πρωτότυπες ιδέες, δεν θα μπορούσε παρά να το κάνει διπλά ευαισθητοποιημένο απέναντι και στην εθνική ιστορία της χώρας μας. Γι΄ αυτό η απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Zolotas, Γιώργου Παπαλέξη, να συνεργαστεί με τον εικονογράφο και γλύπτη Άγι Λέρτα, ώστε να δημιουργήσουν μία custom σειρά δαχτυλιδιών αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, δεν αιφνιδίασε κανέναν από τους πιστούς οπαδούς της αισθητικής του jewelry house. Tα 21 δαχτυλίδια (από το 1821, την ημερομηνία της εξέγερσης των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους) που αποτελούν τη συλλογή «Σφραγίδες Ελευθερίας», είναι όλα προϊόν μιας μακρόχρονης μελέτης πάνω στην ιστορία, τον μύθο και τις τεχνοτροπίες του ελληνικού συμβολιστικού πλούτου.
Όλα τα σχέδια κυκλοφορούν σε 21 αριθμημένα αντίτυπα το καθένα και θα χαραχθούν αυστηρά για μία και μόνη φορά, αποκλειστικά για τους εορτασμούς του επετειακού έτους 2021. Η εποποιία της Επανάστασης, η ελληνική εικονογραφία, η λαϊκή παράδοση και η μακραίωνη κουλτούρα του τόπου μας έχει χαρακτεί με τη χρήση σφραγίδας πάνω σε κάθε ξεχωριστό κομμάτι, κατασκευασμένο από χρυσό 18kt ή ασήμι 925, είτε έχει αποτυπωθεί από πραγματικό σφραγιδόλιθο με την παράσταση σμιλευμένη πάνω σε ημιπολύτιμους λίθους.
Οι Σφραγίδες Ελευθερίας του Οίκου ZOLOTAS είναι μια επιλογή και ανθολόγηση των πιο χαρακτηριστικών συμβόλων της επαναστατικής περιόδου, αλλά όχι μόνο: Τα εκπληκτικά σχέδια, με τη βαθιά μελέτη των συμβολισμών και την προσεκτική επιλογή του κάθε σχήματος, του πολύτιμου μετάλλου και του λίθου, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύνολο από διαχρονικές δημιουργίες. Τα δαχτυλίδια αυτά είναι ταυτόχρονα αντικείμενα του χθες και του σήμερα. Η χρήση τους ως προσωπική σφραγίδα, είτε για μελάνι είτε για βουλοκέρι, μας ταξιδεύει στους περασμένους αιώνες του ελληνισμού μα το ίδιο το δαχτυλίδι είναι ένα μοναδικό χειροποίητο κόσμημα που μας συνδέει άρρηκτα με το 2021.
Η χρήση των σφραγίδων ως θεματική επιλογή γύρω από την οποία σχεδιάστηκε αυτή η επετειακή συλλογή, έρχεται από πολύ μακριά στον ελλαδικό χώρο. Στη μινωική Κρήτη και στις μυκηναϊκές ακροπόλεις έχουμε ήδη μεγάλο αριθμό σφραγιδόλιθων με παραστάσεις από τον ζωικό και τον φυτικό κόσμο, την καθημερινή ζωή και τη μυθολογία, σκαλισμένες με μεγάλη τέχνη πάνω σε σκληρούς και ημιπολύτιμους λίθους. Η κλασική περίοδος, και αργότερα η ελληνιστική με τις κατακτήσεις του Αλεξάνδρου και την εκθετική εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού, βλέπει την τέχνη αυτή να φτάνει στο απόγειό της. Κεφαλές βασιλέων και περίτεχνες μυθολογικές παραστάσεις με βαθύ σκάλισμα κοσμούν τις σφραγίδες του νέου ελληνικού κόσμου, και η επίσημη σφράγιση γίνεται κοινή πρακτική στον θρησκευτικό αλλά και στον νομικό και πολιτικό βίο. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, η σφραγίδα ήταν επίσης πολύ διαδεδομένη. Εκτενή χρήση είχαν οι βούλες από μόλυβδο που ήταν προσαρτημένες με μήρινθο στο έγγραφο, τα περίφημα «μολυβδόβουλα». Οι βούλες από χρυσό, τα «χρυσόβουλα», ήταν αποκλειστικό προνόμιο των Αυτοκρατόρων για την σφράγιση των αυτοκρατορικών διαταγμάτων. Λίγο πριν την Επανάσταση ο κόσμος βρίσκεται ξανά μπροστά στη χρήση των σφραγίδων. Ο λαός γνωρίζει την ταυτότητά του, την έχει διαφυλάξει και χρησιμοποιεί τα παλιά εμβλήματα και σύμβολα της Ελλάδας ως έκφραση των ιδεών του για να πει ιστορίες και σκέψεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η γραπτή ελληνική γλώσσα δεν διδάσκεται για εκατοντάδες χρόνια, κι έτσι τα σύμβολα επιτελούν εδώ τον ρόλο της γλώσσας, την αντικαθιστούν και την εκπροσωπούν.
Και παρότι, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η χρήση σφραγίδας υπήρξε διαχρονικά προνόμιο των ανδρών, η συλλογή των «Σφραγίδων Ελευθερίας» αποτελεί έναν φόρο τιμής στο σύνολο του σώματος του Γένους, στους ήρωες και τις ηρωίδες της Επανάστασης που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση του. Τα 21 κομμάτια της γίνονται μία γλώσσα οικουμενική που εκφράζει όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, όπου και να βρίσκονται, σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη.
Τα σύμβολα που χρησιμοποιούν συνδέονται με ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας και της πολιτισμικής μας μνήμης και θα τα δεις αναλυτικά παρακάτω. Ο οίκος κοσμημάτων Ζοlotas δεν δημιούργησε απλά μία συλλογή που αποτίει φόρο τιμής στο ένδοξο παρελθόν του ελληνικού Έθνους, αλλά μία σειρά που οραματίζεται και το μέλλον των Ελλήνων το ίδιο φωτεινό και ένδοξο, γεμάτο με στιγμές υπερηφάνειας. Στιγμές «λαμπερές», «εσωτερικά και εξωτερικά». Ας «σφραγίσουμε» την επόμενη σελίδα της ελληνικής ιστορίας με τον τρόπο που γράψαμε και τις προηγούμενες, με αγωνιστικότητα και ομοφροσύνη.
#1 Μήτηρ: Η μεγάλη μητέρα της Ορθοδοξίας, η Παναγία, που γίνεται κα η μάνα του Έθνους και αγκαλιάζει τον πόνο του λαού αποδεχόμενη τις επικλήσεις και τις προσευχές του ενώ παράλληλα δίνει δύναμη σε όλους τους Έλληνες αγωνιστές.
#2 1821: Το έτος-σταθμός στη νεότερη ιστορία της Ελλάδος, ένας τετραψήφιος αριθμός συνώνυμος των λέξεων Επανάσταση και Ελευθερία μας παρουσιάζει ένα δαχτυλίδι εγχάρακτο σε χρυσό 18 καρατίων ή ασήμι 925.
#3 Φλόγα: Μια εικόνα που συναντούμε από νωρίς ως σύμβολο του αγώνα, η φλεγόμενη καρδιά είναι και ένα από τα τρία βασικά εμβλήματα της Φιλικής Εταιρείας και βγαίνει σε ένα κομμάτι μοναδικό από χρυσό 18 καρατίων με πορφυρό σμάλτο.
#4 Φιλικόν: Το δαχτυλίδι αυτό από ασήμι 925 με μαύρο σμάλτο είναι ένα σύμβολο ενότητας που φέρει τα αρχικά των ονομάτων των πρώτων μελών της Φιλικής Εταιρείας και παίρνει το νόημά της μόνο ως ολότητα και ένδειξη της εθνικής ομοψυχίας απέναντι στον ιερό αγώνα.
#5 Ελευθερία: Από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού που έγινε ο εθνικός μας ύμνος, δεν θα μπορούσαμε να βρούμε άλλη λέξη πιο συνυφασμένη με την Επανάσταση.
#6 Κολοκοτρώνης: Η πραγματική σφραγίδα του αρχιστράτηγου της Επανάστασης, με τα αυθεντικά της σύμβολα και την παραδοσιακή γραφή της, που ο Γέρος του Μοριά φορούσε πάντοτε σε δαχτυλίδι από ασήμι 925 με μαύρο σμάλτo.
#7 Αθήναι: Η ιερατική μορφή της Αθηνάς Πολιάδος, της θεάς προστάτιδος της Πόλης, απεικονιζόταν πάνω στις σφραγίδες των πρώτων απελευθερωμένων κοινοτήτων του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους και τώρα τη συναντάμε πάλι σε αυτό το δαχτυλίδι από ασήμι 925 με εγχάρακτο λάπις.
#8 Στόλος: Mε την άγκυρα του Χριστιανισμού και τις τρίαινες του Ποσειδώνα, ο ελληνικός στόλος έσωσε το Γένος από την άβυσσο φέρνοντας το φως της λύτρωσης και της λευτεριάς. Ένας φόρος τιμής στα πρώτα επαναστατημένα μας νησιά, Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά, παρουσιάζεται μέσα από ένα δαχτυλίδι από χρυσό 18 καρατίων με εγχάρακτο σοδαλίτη.
#9 Άγιος Γεώργιος: Ο προστάτης και τροπαιοφόρος Άγιος του Ελληνικού Στρατού, που με τη λόγχη της πίστης κατατροπώνει τον δράκοντα δυνάστη, βγαίνει μέσα από αυτήν την επετειακή συλλογή δαχτυλιδιών Zolotas σε δύο τύπους, από χρυσό 18 καρατίων ή από ασήμι 925.
#10 Μάχαιρα: Το βασικό όπλο της Επανάστασης! Βαστώντας τη μάχαιρα του αγώνα στο χέρι, ο Έλληνας χαράσσει με δύναμη τη λέξη Ελευθερία πάνω στην καμένη γη, κι αυτή ανθίζει και πάλι έπειτα από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς. Ένα δαχτυλίδι που έρχεται εγχάρακτο σε χρυσό 18 καρατίων και ασήμι 925.
#11 Ελευθερία ή Θάνατος: Το πρόταγμα της Επανάστασης πάνω σε ένα μοναδικό κομμάτι από χρυσό 18 καρατίων και ασήμι 925. Η ηρωική ιαχή που φώναξαν πολλοί πριν θυσιαστούν, τα έξι γράμματα «ΗΕΑ ΗΘΣ» που συχνά κοσμούν τα φλάμπουρα της ξεσηκωμένης Ελλάδας σαν μακρινός αντίλαλος του σπαρτιατικού ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς.
#12 Λέων: Το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή υπήρξε για χρόνια το έμβλημα των Ιονίων Νήσων. Στο ξέσπασμα της Επανάστασης, τα Επτάνησα βρίσκονται υπό την προστασία της Μ. Βρετανίας, κι όταν ο Λόρδος Βύρωνας αποφασίζει να συμμετάσχει στον Αγώνα, φτάνει στο Μεσολόγγι από το Ιόνιο πέλαγος. Ο Λέων του Ευρωπαϊκού φιλελληνισμού κι αυτός της Επτανήσου, του Κάλβου και του Σολωμού αποτυπώνονται μοναδικά σε ένα κόσμημα από χρυσό 18 καρατίων με εγχάρακτο κόκκινο αχάτη.
#13 Οδυσσέας: Η προσωπική σφραγίδα του τρομερού Οδυσσέα Ανδρούτσου, καπετάνιου, Οπλαρχηγού της Ρούμελης και πρώτου ήρωα σε κάθε μεγάλη μάχη, κυκλοφορεί τώρα σε ένα δαχτυλίδι από χρυσό 18 καρατίων ή ασήμι 925 με εγχάρακτο καμέο.
#14 Νίκη: Η ελπίδα της νίκης απέναντι στους κατακτητές ενώνει όλους τους Έλληνες. Το πνεύμα της Ελευθερίας κρατά ψηλά το σύμβολο της λύτρωσης του Έθνους και το φως του σταυρού διαλύει το σκοτάδι της υποδούλωσης.
#15 Ηρώων: Tο δαχτυλίδι αυτό είναι από χρυσό 18 καρατίων και είναι ένα είδος μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, ένας φόρος τιμής χωρίς λέξεις κι επιγράμματα, μόνο με τα αμυδρά ίχνη των ονομάτων που δεν ξέρουμε, των πολεμιστών και των φίλων του χθες που σήμερα και για πάντα λογίζουμε στους ήρωες.
#16 Κίων: Ο Κίων συμβολίζει τα θεμέλια και τις ρίζες, τη μνήμη που διασχίζει αναλλοίωτη τον χρόνο, το σπίτι (Εστία) που είναι η βάση όλων των ελληνικών παραδόσεων και μία διαχρονική πηγή δύναμης για όλους μας.
#17 Φοίνιξ: Ένα αρχέγονο ελληνικό σύμβολο, ο μυθικός Φοίνικας που ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του, συνώνυμο της ίδιας της χώρας που παλεύει μέσα σε πολέμους και φωτιές καταφέρνοντας πάντα να σηκωθεί και να ξανανοίξει διάπλατα τα φτερά της. Ένα εντυπωσιακό δαχτυλίδι από χρυσό 18 καρατίων με εγχάρακτο μάτι της τίγρης.