Ισότητα των φύλων: Πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα;
Παρά τις προσπάθειες και τα βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια, στην πορεία προς ένα περισσότερο ισότιμο μέλλον και για τα δύο φύλλα, η αλήθεια είναι ότι οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες παραμένουν πολλές, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα.
Με αφορμή, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αξίζει να βάλουμε κάτω από το «μικροσκόπιό» μας το θέμα της ισότητας των φύλων, προκειμένου να δούμε πόσο απέχουμε τελικά, από το ισότιμο αύριο που κάθε γυναίκα αξίζει να απολαμβάνει.
Τι ισχύει σε ό,τι αφορά στην ισότητα των φύλων στην Ελλάδα σήμερα; Αποτελούν οι έμφυλες διακρίσεις μέρος της εργασιακής καθημερινότητας των γυναικών στη χώρα μας; Σε τι βαθμό απολαμβάνουν οι γυναίκες τις θέσεις και τις αποδοχές που τους αξίζουν, σε εργασιακό επίπεδο;
Τι αποκαλύπτει ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων
Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους και στη συγκεκριμένη περίπτωση και τα στοιχεία, δεν δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πράγματι, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα του 2021 υπάρχουν εταιρείες και οργανισμοί που κάνουν πραγματικότητα την ισότητα στον εργασιακό χώρο και θέτουν τις βάσεις για την εξέλιξη και την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες και έτη, δείχνουν πως η χώρα μας απέχει ακόμη αρκετά από το ισότιμο σήμερα που αξίζει να απολαμβάνουν οι γυναίκες.
Να αναφέρουμε απλώς ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων (Gender Equality Index) για το 2020, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ. Το ίδιο ακριβώς είχαν δείξει και τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) το 2019. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στη χρονιά που πέρασε, η Ελλάδα βρέθηκε στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με βαθμολογία μόλις 52,2% (+1%, σε σχέση με την προηγούμενη Έκθεση του 2019).
Ουσιαστικά, ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων αξιολογεί την ΕΕ συνολικά και τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με μία βαθμολογική κλίμακα, που κυμαίνεται από το 1 (απόλυτη ανισότητα) έως το 100 (πλήρης ισότητα). Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο δείκτη, λοιπόν, η υψηλότερη επίδοση της χώρας μας καταγράφηκε το περασμένο έτος στον τομέα της υγείας (84%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό παρουσιάστηκε στον τομέα της εξουσίας και της ηγεσίας, αφού η βαθμολογία εκεί έφτασε μόλις μέχρι το 27%. Αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα, τα στοιχεία έδειξαν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 έτη για να φτάσει στην πλήρη ισότητα των φύλων, αφού η συνολική βαθμολογία της ΕΕ για το 2020 δεν ξεπέρασε το 67,9%.
Υπάρχει τελικά πρόοδος;
Το αισιόδοξο στοιχείο της υπόθεσης, ακόμη και υπό αυτά τα δεδομένα και τους αριθμούς, είναι πως παρά τη χαμηλή της κατάταξη με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, η χώρα μας έχει βελτιώσει συνολικά τις επιδόσεις της -σε σχέση με το παρελθόν- και τα τελευταία χρόνια σημειώνει πρόοδο, αν και με αργό ρυθμό.
Είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό, λοιπόν, να συνεχιστούν οι προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας, ώστε να μπει ένα τέλος στις έμφυλες διακρίσεις και να υπάρξει περισσότερη στήριξη στις γυναίκες. Μέσα από προγράμματα για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, μέσα από πρωτοβουλίες που βάζουν τέλος στα στερεότυπα στους σύγχρονους χώρους εργασίας, μέσα από ευκαιρίες εκπαίδευσης και εξέλιξης, μέσα από ευκαιρίες καριέρας που ενισχύουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και μέσα από την κατάργηση της μισθολογικής ανισότητας των φύλων, θα καταφέρουμε να έρθουμε πιο κοντά στον στόχο της ουσιαστικής ισότητας.
Ας ελπίσουμε πως το 2021, θα δούμε όλο και περισσότερα θετικά παραδείγματα με στόχο την ισότητα των φύλων, καθώς και εταιρείες και οργανισμούς να φέρνουν τη γυναίκα στο προσκήνιο και δη, σε θέσεις ισχύος, ενθαρρύνοντας περισσότερο τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Το σίγουρο είναι πως παρά τις προσπάθειες που γίνονται, προκειμένου να δούμε τα πράγματα να αλλάζουν ουσιαστικά, είναι σημαντικό να γίνουν μεγάλες αλλαγές και σε κοινωνικό επίπεδο.