ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Ασφαλιστική: Πώς το ΤΧΣ γίνεται καταλύτης των εξελίξεων

Εθνική Ασφαλιστική: Πώς το ΤΧΣ γίνεται καταλύτης των εξελίξεων
Kύκλοι της αγοράς δεν θα απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για το θέμα ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει πλέον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην πώληση –ή μη- της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC.

Καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται πλέον να ζητήσει την έγκριση του βασικού της μετόχου για τα επόμενα βήματα αναφορά με το τι θα συμβεί με την Εθνική Ασφαλιστική. Σημειώνεται ότι το Ταμείο κατέχει το 40,3% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και είναι με μεγάλη διαφορά ο μεγαλύτερο μέτοχος.

Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς δεν θα απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για το θέμα, προκειμένου η διοίκηση του κ. Παύλου Μυλωνά να έχει και επισήμως το «πράσινο φως» για όποια λύση επιλέξει.

Εξελίξεις μέσα στο επόμενο 15ημερο

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο «Γόρδιος Δεσμός» της Εθνικής Ασφαλιστικής θα πρέπει να λυθεί. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η υπόθεση έχει χρονίσει και υπάρχει κίνδυνος να «κακοφορμίσει», επηρεάζοντας αρνητικά και την τράπεζα.

Και ενώ προχωρά η διαδικασία τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων, η Εθνική Ασφαλιστική παραμένει «βαρίδι» και μελανή σελίδα για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη πίεση για εξελίξεις ακόμα και εντός του Φεβρουαρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, στο τραπέζι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εναλλακτικά πλάνα. Η πρώτη εκδοχή, η οποία σύμφωνα με την τράπεζα παραμένει το βασικό σενάριο είναι η πώληση του 80% στο επενδυτικό fund CVC. Πριν από λίγες ημέρες το CVC κατέθεσε νέα, βελτιωμένη προσφορά, όμως εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως δεν ήταν αρκετή για να πάρει το «πράσινο φως» από την τράπεζα ώστε να προχωρήσει η πώληση.

Κύκλοι κοντά στις διαπραγματεύσεις δεν αποκλείουν να υπάρξει και νέα, ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Απόσταση που δεν σχετίζεται μόνο με το τίμημα αλλά και με μια σειρά από τεχνικής φύσεως ζητήματα που σε μεγάλο βαθμό είναι εκείνα που κάνουν τη διαφορά.

Η δεύτερη λύση, το επονομαζόμενο και Plan B που έχει βάλει στο τραπέζι ο Παύλος Μυλωνάς είναι η δημόσια εγγραφή (IPO) της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μια λύση που βρίσκει σύμφωνους τόσο τους εργαζομένους της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και τη χρηματιστηριακή αγορά.

Τα επιχειρήματά τους είναι ότι αφενός η αποτίμηση που θα εξασφαλιστεί θα είναι υψηλότερη και αφετέρου ότι πρόκειται για μια πιο διαφανή διαδικασία. Εφόσον επιλεγεί το IPO τότε θα διατεθεί τουλάχιστον το 51% των μετοχών είτε συνολικά στο Χρηματιστήριο είτε με private placement για ένα ποσοστό και δημόσια εγγραφή για το υπόλοιπο.

Η αποτίμηση και τα οικονομικά αποτελέσματα

Τα δύο αυτά σενάρια οδήγησαν το ΤΧΣ –ως βασικό μέτοχο- να ζητήσει από ανεξάρτητο σύμβουλο έκθεση αποτίμησης για την Εθνική Ασφαλιστική, ώστε να εξασφαλίσει πως η όποια εξέλιξη θα είναι προς το συμφέρον του. Έτσι, το ύψος της αποτίμησης θα αποτελέσει πυξίδα για το δρόμο που θα προκρίνει το ΤΧΣ. Πρόκειται για μια διαδικασία που σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη, εντείνοντας έτι περαιτέρω την αγωνία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους εργαζομένους, με βάση τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής, για το 80% που διατίθεται προς πώληση, η χρηματιστηριακή αξία αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 603,5 εκατ. ευρώ και 869 εκατ. ευρώ. Ποσά σαφώς υψηλότερα σε σχέση με εκείνα που φέρεται να προσφέρει το CVC. Αντίστοιχα, αν εισαθχεί το 51% της εταιρείας, η αποτίμηση –σύμφωνα πάντα με τους εργαζόμενους- κυμαίνεται ανάμεσα στα 384,7 και τα 554,2 εκατ. ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Σταύρος Κωνσταντάς
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Σταύρος Κωνσταντάς

Και βέβαια, σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξουν και τα αποτελέσματα της Εθνικής Ασφαλιστικής που εκτιμάται να ανακοινωθούν περί τα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, η διοίκηση του κυρίου Σταύρου Κωνσταντά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε πείσμα της πανδημίας και τα αποτελέσματα του 2020 θα είναι βελτιωμένα τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει την αποτίμηση της εταιρείας καθώς και τη διαπραγματευτική ισχύ της Εθνικής Τράπεζας, όποια λύση και αν επιλέξει.