ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Vodafone Ελλάς: Με ελαφριά μείωση κινήθηκαν τα έσοδα από υπηρεσίες

Vodafone Ελλάς: Με ελαφριά μείωση κινήθηκαν τα έσοδα από υπηρεσίες

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού έδειξαν να επηρεάζουν αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδος όσον αφορά στο γ’ τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους της εταιρείας (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2020).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο όμιλος Vodafone, η ελληνική θυγατρική του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού παρουσίασε στο συγκεκριμένο τρίμηνο έσοδα από υπηρεσίες ύψους 211 ευρώ (έναντι 219 ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους) με την πτώση -σε οργανικό επίπεδο και σε ετήσια βάση- να διαμορφώνεται στο -3,5%.

Το ποσοστό αυτό πάντως είναι μικρότερο από το -6,1% που είχε καταγραφεί στο β’ τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2021.

Σημειωτέον πως στο 9μηνο (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020), τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδος διαμορφώθηκαν στα 632 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μία πτώση της τάξεως του 6% που αποδίδεται κυρίως στις επιπτώσεις της καραντίνας που, μεταξύ άλλων, οδήγησαν και σε απώλειες των εσόδων από υπηρεσίες περιαγωγής.

Όσον αφορά την πελατειακή βάση, στο τέλος Δεκεμβρίου ο αριθμός των πελατών κινητής ήταν στα 4,123 εκατ., αριθμός μειωμένος κατά 80 χιλιάδες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση δείχνει να οφείλεται στην «εκκαθάριση» της βάσης της καρτοκινητής κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι το ποσοστό των συμβολαίων διαμορφώθηκε στο 39,7% από 38,9% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, ο αριθμός των συνδρομητών παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός στις 960 χιλιάδες καθώς οι καθαρές νέες συνδέσεις κατά τη διάρκεια του τριμήνου ήταν στις 5 χιλιάδες.

Το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία μειώθηκε ελαφρώς στα 10,5 ευρώ το μήνα από 10,7 ευρώ το μήνα το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Το ARPU των συμβολαίων διαμορφώθηκε στα 18,8 ευρώ (από 19,4 ευρώ) και εκείνο των καρτοκινητών στα 5,1 ευρώ (από 5,4 ευρώ).

Η κατανάλωση δεδομένων ανήλθε στο συγκεκριμένο τρίμηνο σε 33 χιλιάδες TB (αύξηση κατά 80% και 161% αντίστοιχα σε σχέση με την περυσινή και την προπέρσινη περίοδο), ενώ συνολικά στο 9μηνο προσέγγισε τα 90.000 ΤΒ, καταγράφοντας αύξηση κατά 41% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου οικονομικού έτους.