Εθνική Ασφαλιστική: Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση - Κερδίζει έδαφος το IPO
Ανανεώθηκε:
Σε σκληρές διαπραγματεύσεις που αυτή τη στιγμή κινούνται σε «τεντωμένο σχοινί» και μπορούν να καταλήξουν είναι σε «γάμο» είτε σε «χωρισμό» βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Εθνική Τράπεζα και το αμερικανικό Fund CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Μάλιστα, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τις δύο πλευρές να μην έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του CNN Greece, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει «βάλει μπρος» το σχέδιο για την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο ως εναλλακτική λύση έναντι της πώλησής της. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν με νόημα πως το σενάριο αυτό δεν είναι διαπραγματευτική μπλόφα, αλλά μπορεί να πάρει σάρκα και οστά πολύ σύντομα, αν πάμε σε οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το χρονικό ορόσημο για να υπάρξει είτε «γάμος» είτε «χωρισμός» των δύο πλευρών είναι το τέλος της εβδομάδας και μέχρι τότε αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις.
Το χαμηλό τίμημα και η αντιπρόταση του CVC
Ο λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει -καθώς η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει από το Νοέμβριο- είναι το τίμημα που προσφέρει το CVC για την απόκτηση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και το οποίο δεν ικανοποιεί τη διοίκηση του Παύλου Μυλωνά. Συγκεκριμένα, η αρχική προσφορά του αμερικανικού fund ήταν της τάξης των 420 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία και θεωρήθηκε πολύ χαμηλή από την Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι και η ιδιοκτήτρια της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, και καθώς το σενάριο της Δημόσιας Εγγραφής δείχνει να κερδίζει έδαφος, το CVC επανήλθε με βελτιωμένη προσφορά, που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ και πλέον εξετάζεται εκ νέου από τη διοίκηση της τράπεζας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα που έχει καταγράψει τα τελευταία τρίμηνα η Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και οι ενθαρρυντικές προοπτικές για το 2021 έχουν ανεβάσει τον πήχη αναφορικά με την αποτίμησή της. Επιπλέον, η αποτίμηση της AXA Ελλάδος μετά το deal με τη Generali έδωσε ένα επιπλέον σημείο αναφοράς καθώς κατ’ αναλογία η αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες
Παράλληλα, όπως αναφέρουν πρόσωπα πολύ κοντά στη συναλλαγή, ακόμη και το αυξημένο τίμημα δεν αποτελεί εγγύηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς η προσφορά του CVC περιλαμβάνει μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις για την καταβολή του.
Γεγονός που δημιουργεί δεύτερες σκέψεις, καθώς πολλοί από αυτούς είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν ενώ, ακόμα και αν αυτό γίνει, θα είναι σε βάθος χρόνου. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «σε αυτό το ντιλ, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό όφελος.
Πώς θα γίνει το IPO
Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν προχωρήσει η συμφωνία, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να πραγματοποιήσει δημόσια πρόταση για τουλάχιστον το 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ συνολικά πρέπει να πουλήσει το 80% της θυγατρική της, όπως προβλέπεται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει καταθέσει στη DGComp. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τη διάθεση του συνόλου των μετοχών απευθείας στο χρηματιστήριο είτε με τη συμφωνία με κάποιους στρατηγικούς επενδυτές που θα πάρουν μεγάλα ποσοστά και εν συνεχεία διάθεσης των υπολοίπων μετοχών σε ελεύθερη διαπραγμάτευση.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα, η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών-τεσσάρων μηνών από σήμερα ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται επιπλέον παράταση από τις Βρυξέλλες καθώς ήδη το IPO προβλέπεται ως “Plan B” σε περίπτωση μη πώλησης. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, το ενδιαφέρον είναι ήδη υψηλό, καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αξία, ενώ, όπως αναφέρουν, υποεκπροσωπείται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Σημειώνεται επίσης ότι υπέρ της λύσης της δημόσιας διάθεσης μετοχών έχουν ταχθεί με ανακοίνωσή τους και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής.