ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι είναι το καινούργιο R&D Center της Sunlight που πήρε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ

Ένα υπερσύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο που βρίσκεται στην αιχμή της «πράσινης ενέργειας» δημιουργεί η ελληνική εταιρεία Sunlight στην Αθήνα, βάζοντας τη χώρα μας σε πρωταγωνιστική θέση στην πολλά υποσχόμενη αγορά των μπαταριών λιθίου.

Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ -τη μεγαλύτερη από ελληνική εταιρεία τα τελευταία χρόνια- εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από ευρωπαϊκή επιδότηση.

Η σημασία της είναι κεφαλαιώδης, καθώς στο Ερευνητικό Κέντρο αυτό, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα αναπτυχθούν τεχνολογίες μπαταριών λιθίου που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο φιλικής ενέργειας.

«Μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα και τις επιπτώσεις της πανδημίας που θα ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα, ως Όμιλος απαντάμε με την επένδυση των 105,26 εκατ. Ευρώ, η οποία έρχεται να υποστηρίξει το όραμα της SUNLIGHT για μετάβαση σε μία πιο φιλική/καθαρή πράσινη ενέργεια μέσα από τις μπαταρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννης Καραγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Olympia κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της επένδυσης.

Συγκεκριμένα, οι τομείς που θα δώσει έμφαση η Sunlight και που ήδη διακρίνεται παγκοσμίως είναι οι εφαρμογές για αυτοματοποιημένα οχήματα (Automated Guided Vehicles -AGVs), οι μπαταρίες για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, οι μπαταρίες για την ναυτιλία και τα «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα κυριότερα σημεία του έργου είναι:

  • Δυνατότητα παραγωγής έως και 1,1 GWh κυψελών λιθίου (κατά τη μαζική παραγωγή)
  • Δυνατότητα παραγωγής έως και 1,1 GWh μπαταριών λιθίου (κατά τη μαζική παραγωγή)
  • Εστίαση στις εφαρμογές Μεταφοράς, Αποθήκευσης ενέργειας και Ναυτιλίας
  • Ανάπτυξη ασφαλών, αξιόπιστων και πράσινων κυψελών μπαταρίας για εφαρμογές βαρέως τύπου βάσει υλικού ανοδίου LTO
  • Ανάπτυξη μιας ευέλικτης έννοιας μονάδας και ενός self-learning ευέλικτου BMS που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους τύπους κυψελών και μεγεθών μονάδας.
  • Δημιουργία νέων συνεργασιών με ευρωπαϊκές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
  • Ανάδειξη του σημαντικού ρόλου μιας ελληνικής εταιρείας στην αναπτυσσόμενη, ανταγωνιστική ευρωπαϊκή «αλυσίδα αξίας» στον τομέα των μπαταριών.

«Στόχος μας να παρέχουμε καινοτόμες και “πράσινες” εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας για τους πελάτες μας, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ήδη η “έξυπνη” μπαταρία λιθίου που έχουμε φτιάξει και παρουσιάσαμε το 2018 είναι αυτή τη στιγμή σε διάφορους πελάτες μας ανά τον κόσμο», τονίζει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight κ. Λάμπρος Μπίσαλας. Και προσθέτει πως «το Ερευνητικό Κέντρο της Sunlight για τις μπαταρίες λιθίου θα εστιάζει σε τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο φιλικής ενέργειας και θα είναι έτοιμο στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2021».

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Παράλληλα, ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι η επένδυση της Sunlight, εταιρείας του ομίλου Olympia, συμφερόντων του κ. Πάνου Γερμανού, θα δημιουργήσει έως και 1.500 νέες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες τα επόμενα χρόνια. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των θέσεων αφορά εργασία υψηλής εξειδίκευσης που θα προσελκύσουν διακεκριμένα στελέχη και από το εξωτερικό, κάνοντας πράξη το “brain gain” που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα, ειδικά μεσούσης της πανδημίας.

Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή βάζει τη Sunlight, αλλά και την Ελλάδα ευρύτερα σε πλεονεκτική θέση στο «παιχνίδι» της αγοράς των μπαταριών λιθίου, η αξία της οποίας αναμένεται να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις θέλουν να διαμορφώνεται στα 250 δισ. ευρώ για την Ευρώπη μέχρι το 2025, καθώς η ζήτηση, ειδικά από ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να πολλαπλασιαστεί. Και η ύπαρξη ενός υπερσύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου επί ελληνικού εδάφους μόνο θετικά προμηνύει για τη χώρα στον τομέα αυτό.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης