«World of Difference»: Τι συμβαίνει όταν νέοι εργάζονται για την ισότιμη πρόσβαση
Για μια ακόμη χρονιά το Πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone είναι και εμπράκτως δίπλα σε παιδιά όπως η Φωτεινή Σαρρίδου και ο Abed Hamami.
Ανανεώθηκε:
Δέκα χρόνια. 79 υποστηριζόμενες ΜΚΟ. 89 νέοι που έχουν πάει την κοινωνία κάποια μικρά (ή και μεγάλα) βήματα μπροστά, αναλαμβάνοντας χάρη στη θέληση και τα προσόντα τους μια θέση στον φορέα της επιλογής τους. Ένα Πρόγραμμα. Το «World of Difference» του Ιδρύματος Vodafone έδωσε, και αυτήν τη δύσκολη για όλους μας χρονιά, σε δέκα νέους την ευκαιρία να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, δουλεύοντας για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους. Ενώ παράλληλα, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά το όλο εγχείρημα, συνεργάστηκε με το HIGGS, το πρώτο Incubator & Accelerator για ΜΚΟ στην Ελλάδα, μέσω του οποίου οι νικητές του προγράμματος έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα σχεδιασμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης ενός project κοινωνικού χαρακτήρα.
Απόφοιτη του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Δημιουργικής και Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής, η Φωτεινή Σαρρίδου εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως προπονήτρια ΑμεΑ στην κολύμβηση, το boccia, καθώς και την ποδηλασία. Η Φωτεινή δραστηριοποιείται στο σύνολο σχεδόν των παραολυμπιακών αγωνισμάτων (κολύμβηση, parabadminton, μπάσκετ με αμαξίδιο, στίβο, τένις, ποδηλασία, boccia, σκοποβολή κτλ), με διακρίσεις σε Πανελλήνιο επίπεδο και σε Πανευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους και Παραολυμπιακούς Αγώνες, όντας σε μια διαρκή προσπάθεια ενημέρωσης και στήριξης των ΑμεΑ, για τα οποία όπως εξηγεί και η ίδια «Η έλλειψη πληροφόρησης για τα είδη των αθλημάτων, τους προπονητές ειδικής φυσικής αγωγής, αλλά και τους διαθέσιμους χώρους προπόνησης, δρα ανασταλτικά στη δημιουργία επαφής με τον αθλητισμό και στη δυνατότητα να επωφεληθούν τα άτομα με αναπηρία στην υγεία και την κοινωνική τους ανάπτυξη».
Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει κάποιος στη Φωτεινή είναι η πίστη της στο εγχείρημα που έχει αναλάβει και υλοποιεί μέσω του «World of Difference» αλλά και γενικότερα στην αντίληψη ότι μπορεί να υπάρξει ένας κοινός δρόμος όπου ο αθλητισμός θα είναι προσβάσιμος σε όλους. Χάρη σε αυτό της το πείσμα, η Φωτεινή Σαρρίδου βρίσκεται στη λίστα με τους δέκα νικητές του Προγράμματος «World of Difference» και έτσι σήμερα εργάζεται στον Αθλητικό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» ως υπεύθυνη για την προπόνηση των ΑμεΑ, καθώς και τη δημιουργία και διαχείριση ενός application, που προορίζεται για χρήση από άτομα με αναπηρία, για την εύρεση εξειδικευμένων καθηγητών φυσικής αγωγής ανά την Ελλάδα. «Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με τη πλειονότητα των προπονητών ανά την Ελλάδα και αναμένουμε την ολοκλήρωση και πιλοτική εφαρμογή του application εντός των ημερών» εξηγεί η ίδια.
Στο πλαίσιο της επίτευξης του παραπάνω στόχου η Φωτεινή συνεργάστηκε με την Social Hackers Academy, η οποία βρίσκεται και εκείνη εντός των επωφελούμενων ΜΚΟ του φετινού Προγράμματος «World of Difference» φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο στο προσκήνιο το δεδομένο ότι όταν λειτουργούμε ως πραγματική ομάδα, τα πράγματα λειτουργούν πάντοτε προς όφελός μας.
Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε το έργο της «Social Hackers Academy» είναι μέσα από τα λόγια του Abed Hamami, νικητή του προγράμματος «World of Difference» που εργάζεται πλέον εκεί: «Πρόκειται για έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό που ιδρύθηκε το 2017 και αγωνίζεται για την εξάλειψη του αποκλεισμού στην εκπαίδευση. Για τον σκοπό αυτό αναλαμβάνει την εκπαίδευση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να ενσωματωθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Αντικείμενο της εκπαίδευσης αποτελεί η εκμάθηση προγραμματισμού μέσω της διδασκαλίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών για την κατασκευή ιστοσελίδων και εφαρμογών για το Internet καθώς και για τη μελλοντική απασχόλησή τους στον τομέα της τεχνολογίας».
Ο Abed υπήρξε και ο ίδιος μαθητής της Ακαδημίας και θέλοντας να ανταποδώσει τη βοήθεια που ο ίδιος πήρε, παρέμεινε εθελοντής. Πλέον χάρη στο World of Difference είναι εργαζόμενος εκεί, με βασικό Project τη δημιουργία μιας e-learning πλατφόρμας, που θα δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς μαθητές να παρακολουθούν τα προγράμματα εξ αποστάσεως, υποστηρίζοντάς τους παράλληλα όλο το εικοσιτετράωρο. «Με τη δημιουργία της e-learning πλατφόρμας, η πρόσβαση στη γνώση της πληροφορικής θα επεκταθεί, καθώς δεν θα υπάρχουν οικονομικοί και γεωγραφικοί περιορισμοί. Τα μαθήματα θα προσφέρουν σημαντικά εργαλεία στους συμμετέχοντες για την αποτελεσματικότερη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας» εξηγεί ο Abed που υλοποιεί το έργο του με στόχο την ένταξη όλων των κοινωνικών ομάδων στον χώρο εργασίας.
Για τον ίδιο, ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι παρά το πιο αγαπημένο μέρος για να περνάει τον χρόνο του, μια αντίληψη που συνεχίζει να υιοθετεί και σήμερα που πλέον εργάζεται εκεί κατέχοντας τη θέση Head of Education. Η θετικότητα του Abed και η διάθεσή του να προσφέρει αλλά και να εξελίξει τον χώρο από τον οποίο αποφοίτησε είναι και οι λόγοι χάρη στους οποίους βρέθηκε μεταξύ των δέκα νικητών του Προγράμματος «World of Difference».