ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η Ελλάδα μπορεί να μπει στον χάρτη των «βιώσιμων» επενδύσεων

Φωτογραφία αρχείου UNSPLASH

Στο χώρο των επενδυτών και των funds η τελευταία τάση είναι ίσως και η πλέον ενδιαφέρουσα. Και ο λόγος είναι πως η τάση είναι η στροφή που γίνεται από επενδυτικά χαρτοφυλάκια σε ολόκληρο τον κόσμο προς επενδύσεις σε εταιρείες και έργα, τα οποία έχουν θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Το αποκαλούμενο impact investing απασχολεί όλο και περισσότερο τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο και ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι ότι πέραν του γεγονότος ότι αυτές οι επενδύσεις βοηθάνε ώστε ο κόσμος μας να γίνει λίγο καλύτερος, αποδεικνύεται ότι τελικά μάλλον θα έχουν και καλύτερες αποδόσεις!

«Το πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε ρεκόρ εισροών όσον αφορά τις επενδύσεις περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος (ΕΠΚΑ)» επισημαίνει ο Κωστής Τσελένης, πρωτεργάτης με επενδύτικές στρατηγικές σε αυτό το κομμάτι παγκοσμίως και ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού «Ελληνικού Δικτύου Κοινωνικών Και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων» (Hellenic Impact Investing Network - HIIN), στόχος του οποίου είναι να προσελκύσει τέτοιου είδους επενδύσεις και στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας του κατάλληλου περιβάλλοντος.

Ο όρος ΕΠΚΑ είναι μία προσπάθεια προκειμένου να μεταφρασθεί στα ελληνικά η έννοια του impact investing, το οποίο, όπως τονίζει ο κ. Τσελένης, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ένας λόγος που οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας ενισχύονται είναι και η ανάγκη των επενδυτών να επανεξετάσουν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό προφίλ των επενδύσεών τους. Είναι, όμως, και το γεγονός ότι η επένδυση αποκτά χαμηλότερο προφίλ ρίσκου, άρα και καλύτερες αποδόσεις. «Έχουμε ήδη και τις πρώτες μελέτες ότι μετοχέςεταιρειών που έχουν θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, κινούνται ανοδικά με ταχύτερους ρυθμούς από τις υπόλοιπες ή έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε διορθώσεις της αγοράς» αναφέρει ο Έλληνας επενδυτής, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα.

Το θέμα των ΕΠΚΑ απασχόλησε και το πρόσφατο Delphi Economic Forum όπου στο σχετικό πάνελ, ο κ. Τσελένης σημείωσε ότι οι εμπειρογνώμονες επενδύσεων αναμένουν σημαντική ανάπτυξη στρατηγικών που βασίζονται στην βιωσιμότητα μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στο πάνελ, όπως ο Jacco Minnaar, πρόεδρος της Triodos Investment Management, μίας από τις πρώτες και μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επενδυτικές εταιρίες με εξειδίκευση στη βιώσιμη ανάπτυξη, σημείωσε ότι θεωρεί μεν ότι οι επενδύσεις αυτές μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια πολλών τρισεκατομμυρίων, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε πολλές περισσότερες, αφού αυτή τη στιγμή η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Και αυτή η ζήτηση τροφοδοτείται κυρίως απο τις καινούριες γενιές μεγάλων οικογενειών, τους millennials, που θέλουν να ευθυγραμμίσουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια με τις προσωπικές τους αξίες, όπως τόνισε στο ίδιο πάνελ ο ιδρυτής της Good Move Initiatives και επίσης πρωτοπόρος σε ΕΠΚΑ κ. Antonis Schwarz.

Βιώσιμες επενδύσεις και Ελλάδα

Για το ευρύ κοινό, ενδεχομένως, οι ΕΠKΑ να περιορίζονται σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως και σε επενδύσεις σε τεχνολογίες για προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης και ηλεκτροκίνησης.

Όμως, όπως σημειώνει στο CNN Greece, ο κ. Τσελένης, υπάρχουν πολλές ακόμη κατηγορίες με ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και με σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Σε αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνονται επενδύσεις με στόχο την διατήρηση της βιοποικιλότητας, ένα θέμα που θα απασχολήσει ιδιαίτερα την παγκόσμια κοινότητα τα αμέσως επόμενα χρόνια, επενδύσεις σε τεχνολογίες διαχείρησης και αξιοποίησης τροφικών και άλλων αποβλήτων (waste management, upcycling κτλ.), αναδιάρθρωση της τροφικής αλυσίδας με επενδύσεις σε αειφόρες καλλιέργιες, εναλλακτικές πρωτεϊνες και φυτικών τροφών στην κτηνοτροφία (sustainable food chains), αλλά και επενδύσεις σε εταιρίες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών όπως αειφόρα και ηθικά καλλυντικά και ρούχα (sustainable cosmetics, ethical fashion κτλ.).

Σύμφωνα με τον κ. Τσελένη, η Ελλάδα έχει πολλές και σημαντικές ευκαιρίες για προσέλκυση τέτοιου είδους επενδύσεων, παρόλο που στο κομμάτι της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών η χώρα μας είναι σχετικά πίσω. Ειδικά όμως σε τομείς όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αγροδιατροφή, projects που σχετίζονται με το θαλάσσιο οικοσύστημα και την σωστή αξιοποίησή του, αλλά και τον αειφόρο τουρισμό. «Η τεχνολογία είναι μεν σημαντικός παράγοντας αλλά μετρά και η καινοτομία και οι ιδέες» αναφέρει ο κ. Τσελένης.

Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να δημιουργηθεί το σχετικό πλαίσιο και περιβάλλον. Και αυτός είναι ο στόχος του HIIN, το οποίο, όπως τονίζει ο κ. Τσελένης, είναι μία πλατφόρμα που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση δράσεων σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. «Όραμα του δικτύου, είναι η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσα από την προβολή καινοτόμων και αειφόρων επενδυτικών ευκαιριών στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, συνεισφέροντας έτσι ουσιαστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας» επισημαίνει ο Έλληνας επενδυτής, πρόεδρος του HIIN και διευθύνων σύμβουλος του Swiss Impact Office με έδρα την Ζυρίχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης