Vodafone Ελλάδος: Συνεχίζει τις επενδύσεις και αναζητά ευκαιρίες
Έτοιμη να αντιμετωπίσει την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της χώρας λόγω και των επιπτώσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού δηλώνει η Vodafone Ελλάδος, η διοίκηση της οποίας δείχνει να είναι αρκετά προσεκτική και όσον αφορά την πίεση που θα υπάρξει όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της.
«Οι τηλεπικοινωνίες δεν έχουν ανοσία» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Χάρη Μπρουμίδη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Ελλάδος, κατά τη διάρκεια σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ, Μπρουμίδη, τομείς όπως είναι τα έσοδα από την περιαγωγή θα παρουσιάσουν πτώση, ενώ θα υπάρξει πίεση και λόγω της αναμενόμενης πτώσης της καταναλωτικής δαπάνης αλλά και τη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, θα υπάρξουν και αρκετές ευκαιρίες λόγω της αύξησης της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης, την ψυχαγωγία, την τηλεκπαίδευση, την τηλεϊατρική και το Internet of Things (IoT). Κατά τον κ. Μπρουμίδη, ο κορωνοϊός επιτάχυνε την ψηφιακή μετάβαση της χώρας και επεσήμανε ότι μέσα στις τελευταίες εβδομάδες είχαμε εξελίξεις, τις οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα σημειώνονταν μέσα στον επόμενο 1 με 1,5 χρόνο! Γι’ αυτό και η Vodafone ξεκινά την υλοποίηση ενός νέου πενταετούς προγράμματος ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μπρουμίδης αναφέρθηκε και στις οικονομικές επιδόσεις της Vodafone Ελλάδος, τα έσοδα της οποίας για το οικονομικό έτος 2019-2020 που έληξε στις 31 Μαρτίου 2020 ανήλθαν στα 958 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας οργανική αύξηση 2%, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες διαμορφώθηκαν στα 884 εκατ. ευρώ (+3% οργανική ανάπτυξη). Το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν στα στα 304 εκατ. ευρώ (από 302 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με την ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας του ομίλου. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της Vodafone Ελλάδος ανήλθαν στα 124 εκατ. ευρώ από 127 εκατ. ευρώ, οι επενδύσεις ήταν στα 110 εκατ. ευρώ (από 123 εκατ. ευρώ) και η λειτουργική ρευστότητα στα 228 εκατ. ευρώ (από 177 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού ομίλου, οι πελάτες κινητής της Vodafone Ελλάδος έφθασαν στο τέλος Μαρτίου 2020 στα 4.476 εκατ. (από 4.563 εκατ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2019) με το ποσοστό των συνδρομητών συμβολαίου στο 33,6% (από 32,7%). Στη σταθερή, ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων ήταν στις 945 χιλιάδες (από 943 χιλιάδες), ενώ οι συνδρομητές της Vodafone TV έχουν φθάσει στις 125 χιλιάδες με τον κ. Μπρουμίδη να δηλώνει ότι είναι εφικτός ο στόχος για 200 χιλιάδες στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, υπήρξε αύξηση κατά 50% στη ζήτηση για συνδέσεις υψηλότερων ταχυτήτων, κυρίως αυτές που προσφέρουν λήψη δεδομένων στα 50 και στα 100 Mbps. Σημειωτέον πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η αύξηση της κίνησης δεδομένων στο δίκτυο σταθερής της Vodafone έφθασε στο 73%, με τις υποδομές της εταιρείας να ανταποκρίνονται χωρίς πρόβλημα.
Επενδύσεις
Ο κ. Μπρουμίδης έκανε αρκετή αναφορά στο επενδυτικό πλάνο της Vodafone Ελλάδος, το οποίο είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2024 με επίκεντρο τα δίκτυα οπτικών ινών, το 5G, το περιεχόμενο και τις τεχνολογικές υπηρεσίες νέας γενιάς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όσον αφορά το 5G, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος ανέφερε ότι αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκχώρηση των συχνοτήτων (σ.σ. σύμφωνα με τον υπάρχον προγραμματισμό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους) θα ξεκινήσει και η αναβάθμιση του δικτύου. Η διαδικασία για την επιλογή των προμηθευτών εξοπλισμού αναμένεται, πάντως, να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.
Επιπλέον, η Vodafone ανακοίνωσε ότι ξεκινά ένα μεγάλο έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα στο πλαίσιο του οποίου θα ποντιστούν δύο καλώδια οπτικών ινών σε Αιγαίο και Ιόνιο αντίστοιχα, που υπόσχονται νέες δυνατότητες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις δέκα νησιών της χώρας. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά την κατασκευή και πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη. Επιπλέον, θα ποντιστεί και δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο, μήκους 30 χλμ., που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με την Κέρκυρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 40 εκατ. ευρώ, είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2022 και, σύμφωνα με την εταιρεία, θα διευρύνει το αποτύπωμα του ομίλου Vodafone στα παγκόσμια δίκτυα, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς τηλεπικοινωνίες.
Ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ακόμη ότι η Vodafone ολοκλήρωσε το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2015 - 2019 ύψους 590 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου αφορούσε και τη δημιουργία ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, έχουν αποπερατωθεί τα δίκτυα FTTH και FTTC που κατασκεύασε η Vodafone σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Βέροια, Βόλο και Κοζάνη, παρέχοντας πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες σε 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2020 και τα υπόλοιπα έργα κατασκευής δικτύων FTTH σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα τα οποία θα προσφέρουν νέες δυνατότητες και απεριόριστη χωρητικότητα δικτύου σε ακόμη 100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις των τριών μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων.
Ερωτώμενος για το θέμα που έχει προκύψει με το κόστος των υπηρεσιών δεδομένων μέσω δικτύων κινητής (mobile data), ο κ. Μπρουμίδης υποστήριξε ότι η μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δεν λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και τα συμπεράσματα της δεν είναι αληθή και τόνισε πως χρειάζεται προσοχή όσον αφορά την ανάλυση των στοιχείων. Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θα υπάρξει και 4ος «παίκτης», ενώ επεσήμανε ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει αίτημα από κάποιον ενδιαφερόμενο επενδυτή να έρθει και να φτιάξει νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της χρήσης των mobile data στην Ελλάδα (σ.σ. σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ είναι σε χαμηλά επίπεδα) εφόσον υπάρξει ένας συνδυασμός τιμολογιακής πολιτικής αλλά και μείωσης της φορολογίας που επηρεάζει σημαντικά το κόστος τους.