ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τις αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις θέλει να βοηθήσει η Endeavor Greece

Η περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου από ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που έχει δημιουργήσει αλλά και η πραγματοποίηση μίας σειράς δράσεων για να βοηθήσει αυτού του τύπου τις εταιρείες, περιλαμβάνονται στα σχέδια για το 2020 του Endeavor Greece, του ελληνικού τμήματος του γνωστού διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επιλέγει και στηρίζει ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο με την υποστήριξη κορυφαίων επιχειρηματιών και επενδυτών παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο γενικός διευθυντής του Endeavor Greece, Παναγιώτης Καραμπίνης, το ελληνικό δίκτυο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 26 επιχειρήσεις, αλλά ο στόχος είναι να διευρυνθεί κατά 8-10 επιχειρήσεις μέσα στο 2020. Σημειωτέον πως για να γίνει μέρος του δικτύου της Endeavor μία επιχείρηση θα πρέπει να περάσει από μία διαδικασία αξιολόγησης, ενώ η επιλογή γίνεται με βάση μία σειρά από κριτήρια που αφορούν και τους ιδρυτές της εταιρείας καθώς ο διεθνής οργανισμός θέλει να στηρίζει και επιχειρηματίες που μπορούν να έχουν ευρύτερο θετικό αντίκτυπο.

Σημειωτέον πως από το 2012 που ξεκίνησε η Endeavor Greece έχουν εξεταστεί οι περιπτώσεις περίπου 3000 επιχειρήσεων, ενώ κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων υπήρξαν και περιπτώσεις 7 εταιρειών που ήταν μέλη του δικτύου και αποχώρησαν είτε γιατί εξαγοράστηκαν είτε γιατί διέκοψαν τη δραστηριότητα τους.

Στις εταιρείες του δικτύου της Endeavor Greece περιλαμβάνονται εταιρείες όπως οι Blueground, Centaur, CHB – Christodoulou Brothers, Dust & Cream, Ergon, FrezyDerm, Green Cola, Hellas Direct, HotelBrain, InstaShop, Konva, NumberAI, Nova Credit, Matternet, MTI, Oseven Telematics, Papadimitriou, Pnoe, Pollfish, Raymetrics, Softomotive, SYCHEM, Think Digital Group (TDG) και Workable. Η πλειοψηφία αφορά εταιρείες που προέρχονται από το χώρο των λύσεων τεχνολογίας, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να αλλάξει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Καραμπίνης, ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών αυτών ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ το 2019, έχοντας έναν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων που φθάνει στο 80%. Επίσης, απασχολούν πάνω από 5 χιλιάδες εργαζόμενους και αυξάνουν τις θέσεις εργασίας με ρυθμό της τάξεως του 35%. Επιπλέον, το 2019 προσέλκυσαν 113 εκατ. δολάρια από επενδυτές με τον κ. Καραμπίνη να εκτιμά ότι το ποσό αυτό θα είναι αρκετά υψηλότερο το 2020.

Πέραν των εταιρειών του δικτύου, η Endeavor Greece υλοποιεί σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ το ΟΠΑΠ Forward, ένα πρόγραμμα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Σήμερα, το πρόγραμμα υποστηρίζει 50 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 9 κλάδους, έχουν έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ και απασχολούν 36000 άτομα. Το πρόγραμμα πρόκειται να ενισχυθεί με τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τα πλάνα για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε σε 4 στόχους. Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της στήριξης και των προοπτικών ανάπτυξης των ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων (scale-up). Ο δεύτερος είναι η δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων που θα δημιουργούν προοπτικές για τους επιχειρηματίες και την τοπική οικονομία. Ο τρίτος είναι η συμβολή στη διαμόρφωση αντίληψης και γνώσης για τις ανάγκες των εταιρειών αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν. Και ο τέταρτος είναι η διασύνδεση της ελληνικής αγοράς και των Ελλήνων επιχειρηματιών με επιχειρηματικά δίκτυα στο εξωτερικό και τις εκεί αγορές.

Ο κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε ακόμη και στις ευκαιρίες για εξεύρεση χρηματοδότησης που προσφέρει η Endeavor. Μάλιστα, ανέφερε το fund που έχει δημιουργηθεί με την επωνυμία Endeavor Catalyst, το οποίο επενδύει μαζί με άλλους θεσμικούς επενδυτές στους γύρους χρηματοδότησης των εταιρειών του δικτύου. Στην Ελλάδα, το Catalyst έχει επενδύσει στις εταιρείες: Blueground, Hellas Direct, Workable και Nova Credit.

Το Endeavor Catalyst επενδύει έως 10% (ή έως 2 εκατ.) σε έναν γύρο χρηματοδότησης που πληροί τα εξής κριτήρια: η εταιρεία να έχει επιλεγεί στο δίκτυο της Endeavor (Endeavor Entrepreneur), ο γύρος χρηματοδότησης να είναι συνολικά πάνω από 5 εκατ. και ο κεντρικός επενδυτής να είναι θεσμικός επενδυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης