ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι πωλήσεις κόκκινων δανείων των ιταλικών τραπεζών έχουν οκταπλασιαστεί

Την ιδία στιγμή που στην Ελλάδα η πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα funds καθυστερεί στην Ιταλία οι σχετικές διαδικασίες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς.

Μετά τη συμφωνία της Ρώμης με την Κομισιόν για εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με πώληση των σχετικών δανείων οι ιταλικές τράπεζες έχουν μπει στο στόχαστρο των funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι από πέρσι οι πωλήσεις κόκκινων δανείων έχουν ήδη οκταπλασιαστεί. Αυτό φανερώνει επενδυτικό ενδιαφέρον για μη εξυπηρετούμενα δάνεια το οποίο αναμένεται να αυξηθεί τώρα που η κυβέρνηση υιοθέτησε πρόγραμμα το οποίο θα κάνει ακόμη πιο εύκολη την πώληση και άλλων τέτοιων χρεών, σύμφωνα με την Deloitte.

Το 2015 οι τράπεζες της Ιταλίας πούλησαν, ή ξεκίνησαν διαδικασίες πώλησης, κόκκινα δάνεια ύψους 32 δισ. ευρώ. Το 2014 οι πωλήσεις τους έφθαναν μόλις τα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 και το 2013 ήταν σχεδόν μηδενικές.

Τα funds – τα οποία επιδιώκουν να αγοράσουν φθηνά κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη για να βγάλουν στη συνέχεια μεγάλα κέρδη – στρέφονται τώρα σε μη εξυπηρετούμενα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ιταλία, καθώς εκεί βλέπουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους από άλλες μορφές επενδύσεων, σχολιάζει η Deloitte. Μπορούν να διαθέσουν περίπου 300 δισ. ευρώ για επενδύσεις και σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών αναμένεται να διοχετευτεί για αγορές κόκκινων δανείων στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρόγραμμα, τα κόκκινα δάνεια πρώτα θα τιτλοποιηθούν και στη συνέχεια θα πουληθούν. Η κυβέρνηση θα παρέχει εγγυήσεις για μέρος των δανείων αυτών. Το σχέδιο εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές Αρχές προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να αρχίσουν να δανείζουν ξανά την οικονομία.

Κρατική εγγύηση θα μπορεί να δοθεί για το ένα στα τέσσερα κόκκινα δάνεια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κρατικές εγγυήσεις μπορούν να χορηγηθούν μόνο για δάνεια που ενέχουν χαμηλότερο ρίσκο. Μέχρι τώρα οι τράπεζες πουλούσαν δάνεια τα οποία ουσιαστικά είχαν διαγράψει και επομένως το πλήγμα στους ισολογισμούς τους από τη διαγραφή το είχαν ήδη δεχτεί. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, παίρνουν σειρά και άλλα κόκκινα δάνεια που έχουν λάβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης