ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς μπορούμε να έχουμε - επιτέλους - πιο ασφαλείς δρόμους κάθε στιγμή

Οδηγείτε στο δρόμο και πασχίζετε να αποφύγετε τη λακκούβα που ποτέ κανείς δεν έκλεισε, να διακρίνετε τη σήμανση που μάλλον τοποθετήθηκε στην τύχη εντελώς, τον οδηγό που αποφάσισε να επιταχύνει ή να επιβραδύνει χωρίς προειδοποίηση και ίσως έναν πεζό που δεν έχει πεζοδρόμιο να βαδίσει κι έτσι βρίσκεται κι αυτός στο οδόστρωμα μαζί με όλα τα οχήματα… Δυστυχώς αυτή η εικόνα δεν είναι «ξένη» σε κανέναν μας, αντίθετα, θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε «κοινή», αν όχι «καθημερινή».

Είναι η εικόνα περί οδηγικής συμπεριφοράς που έχουμε αρκετοί από εμάς, αλλά και η ασφάλεια του οδικού δικτύου που μας παρέχει η πολιτεία. Και οι δύο παράγοντες θα έπρεπε να συγκροτούν για τον πολίτη αυτό που ονομάζουμε «ασφαλείς δρόμους» και να του παρέχουν οδική ασφάλεια – κάτι που προς το παρόν δεν έχουμε επιτύχει ως ελληνική κοινωνία. Αφήνοντας κατά μέρος τις ευθύνες του κράτους, των υπουργείων, των δήμων και των περιφερειών, που είναι τόσο περίπλοκες όσο φαίνονται, αξίζει καθένας από εμάς να εξετάσει την ατομική του ευθύνη στην οδηγική του συμπεριφορά, να εκπαιδευτεί όχι για να μπορεί να κινεί απλώς το όχημά του, αλλά να το οδηγεί, σεβόμενος τους γύρω του και το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο οδηγεί.

Απλές λύσεις και βήματα είναι πλέον πολύ εύκολα διαθέσιμες σε όλους μας, ώστε να τις ακολουθήσουμε και να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας, να αυξήσουμε την αίσθηση ασφάλειας και να είμαστε εμείς και οι γύρω μας πραγματικά ασφαλείς στο δρόμο. Εκτός από το αυτονόητο, το να οδηγούμε δηλαδή τηρώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, πρέπει να φροντίζουμε και να διατηρούμε το αυτοκίνητό μας σε καλή κατάσταση, πηγαίνοντάς το για σέρβις όταν πρέπει, ή στο συνεργείο όταν χρειάζεται. Πολλοί από εμάς το αμελούν, κυρίως λόγω του κόστους, όμως πλέον υπάρχουν προγράμματα ασφάλειας που συμπεριλαμβάνουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και μας εξυπηρετούν καλύπτοντάς μας απολύτως. Εξαιρετικά σημαντικό και να διατηρούμε τα ελαστικά μας σε καλή κατάσταση, ελέγχοντάς τα τακτικά στο συνεργείο.

Επίσης, δεν νοείται πλέον να κυκλοφορούμε με ανασφάλιστο όχημα, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα ασφάλισης ακόμα και με την ημέρα ή με τα χιλιόμετρα που διανύει το όχημά μας. Έτσι δεν πληρώνουμε παραπάνω από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε… ούτε ευρώ! Επιπλέον, επιλέγοντας μια μικτή ασφάλιση είμαστε καλυμμένοι σε κάθε περίπτωση, «γλυτώνοντας» έξτρα άγχος και αγωνία. Η ασφάλιση του οχήματός μας είναι ένας από τους σπουδαιότερους κανόνες της οδηγικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να τον τηρούμε. Παράλληλα θα πρέπει να διατηρούμε εξοπλισμένο το όχημά μας με όλα τα απαραίτητα, όπως είναι για παράδειγμα οι αντιολισθητικές αλυσίδες, η ρεζέρβα και τα εργαλεία, το φαρμακείο και ο πυροσβεστήρας.

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εισάγει μάθημα για την οδική ασφάλεια στο σχολικό πρόγραμμα διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια βαθμίδα, είναι εξαιρετικά σημαντική για το ζήτημα, καθώς η Ελλάδα πάσχει στον τομέα σε αρκετά επίπεδα. Σύμφωνα με την πρόταση που υιοθέτησε το υπουργείο και αναμένεται σύντομα να περάσει από τη Βουλή, η οδική ασφάλεια θα είναι μια εναλλασσόμενη θεματική ενότητα, που ουσιαστικά θα επιβάλλεται μέσα από το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Το αυτοκίνητό μας είναι σήμερα ένα πολύτιμο στοιχείο της ζωής μας, αφού μας εξυπηρετεί στην καθημερινότητα, αλλά και μας συντροφεύει στη διασκέδαση. Φροντίζοντάς το όπως πρέπει και διατηρώντας το στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, είμαστε πολλαπλώς ωφελημένοι: Κάνουμε περισσότερη οικονομία, κερδίζουμε περισσότερη αξία, περισσότερο ελεύθερο χρόνο, περισσότερες επιλογές, περισσότερη ευελιξία και τελικά κερδίζουμε, κάθε στιγμή περισσότερα!

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης