ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σήμερα ανακοινώνονται οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΠ

Σήμερα ανακοινώνονται οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΠ

Σήμερα θα ανακοινωθεί το ποιοι επενδυτές υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά για το 67% του ΟΛΠ. Αρχικά ενδιαφέρον είχαν επιδείξει η κινεζική Cosco, η δανική APM Terminals και την ICTS από τις Φιλιππίνες, ωστόσο κατά πληροφορίες δεν υπέβαλαν και οι τρεις δεσμευτικές προσφορές στις 21 Δεκεμβρίου στη Morgan Stanley, ήτοι στον επενδυτικό οίκο που είναι ο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία.

H κινεζική Cosco είναι κατά πάσα πιθανότητα ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για την απόκτηση του 51% + 16% των μετοχών του ΟΛΠ. Η κινεζική εταιρεία ήταν η μόνη που επιβεβαιωμένα προσήλθε και υπέβαλε τη δεσμευτική προσφορά της στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκήρυξε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Μετά την ανακοίνωση των επενδυτών που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στο ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος που προσφέρει η Cosco για το 51% των μετοχών του ΟΛΠ, συν το 16% που θα αναλάβει σε περίοδο 5 ετών. Η μεταβίβαση του επιπλέον ποσοστού προϋποθέτει τη διενέργεια επενδύσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Το άνοιγμα των προσφορών (ή της προσφοράς) θα γίνει μαζί με το άνοιγμα των αποτιμήσεων του ΟΛΠ από τους δύο ανεξάρτητους οίκους, Cantor και American Appraisal Hellas, που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.

Εφόσον το τίμημα της Cosco ξεπερνά τη μεγαλύτερη αποτίμηση από τους δύο οίκους, η προσφορά των επενδυτών θα γίνει αποδεκτή. Στην περίπτωση που η προσφορά είναι χαμηλότερη από την υψηλότερη αποτίμηση του ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει τη βελτίωσή της. Αν η βελτιωμένη προσφορά δεν ξεπερνά την υψηλότερη αποτίμηση τότε ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος. Σε άλλη περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ θα κατακυρώσει τον διαγωνισμό στον ένα και μοναδικό ενδιαφερόμενο.

Σημειώνεται πως η πώληση του ΟΛΠ εντάσσεται στις 9 αποκρατικοποιήσεις ορόσημα του 2016, τις οποίες παρακολουθεί στενά τόσο το Eurogroup όσο και οι θεσμοί. Χθες η μετοχή του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με άνοδο 1,41% στα 14,35 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ