ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΑΒ πρωτοπορεί με τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου στην Ευρώπη

Η ΑΒ πρωτοπορεί με τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου στην Ευρώπη

Με αφορμή τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου στην Ευρώπη σύμφωνα με το νέο πρότυπο Aquaculture Stewardship Council (ASC) για τα δυο αυτά είδη, το CNN Greece συνάντησε και μίλησε με τον Διονύση Διονυσόπουλο, Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος, για την πρωτοβουλία της εταιρείας με το WWF Ελλάς και τη ΝΗΡΕΥΣ.

Η πρώτη που ξεκίνησε πρόγραμμα βελτίωσης της υπευθυνότητας των προμηθειών ψαρικών για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ήδη από το 2013, ήταν η ΑΒ Βασιλόπουλος. Θέλετε να μας πείτε πώς προέκυψε η ανάγκη ώστε να δραστηριοποιηθείτε ενεργά σε αυτό;

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, εδώ και 80 χρόνια, ακολουθούμε πιστά το όραμα του ιδρυτή μας, να προσφέρουμε το καλύτερο καθημερινά. Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να βελτιώσουμε την υπευθυνότητα των προμηθειών μας, στηρίξαμε στην πράξη τους προμηθευτές μας με στόχο να βελτιωθούν οι αλιευτικές πρακτικές καθώς και η διαχείριση μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Έτσι, το 2013 σηματοδοτήθηκε από δύο πολύ σημαντικά προγράμματα, με κοινό σκοπό την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Σε συνεργασία λοιπόν με το WWF Ελλάς, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και τους ψαράδες της Καβάλας, ξεκίνησε το πρόγραμμα βελτίωσης βιωσιμότητας στόλου γρι- γρι για πρώτη φορά σε Ελλάδα και Μεσόγειο. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα για τη Βιώσιμη Αλιεία βασίζεται στα πρότυπα οικολογικής πιστοποίησης αλιείας MSC για το γαύρο και τη σαρδέλα. Στη συνέχεια, και με στόχο την ανάπτυξη πρακτικών Υπεύθυνης Υδατοκαλλιέργειας, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη ενός πρωτοπόρου σχεδίου δράσης σε συνεργασία με το δίκτυο του WWF και τη ΝΗΡΕΥΣ, για την υπεύθυνη ιχθυοκαλλιέργεια τσιπούρας και λαβρακίου στην Ελλάδα.

Τότε όμως δεν υπήρχε πρότυπο για τα συγκεκριμένα είδη, επομένως, μαζί με τη ΝΗΡΕΥΣ και το WWF Ελλάς, που αποτελεί μακροχρόνιο σύμμαχό μας, ξεκινήσαμε από «λευκό χαρτί». Το σχέδιο δράσης συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία ενός νέου, διεθνούς προτύπου ASC (Aquaculture Stewardship Council) για τα Μεσογειακά είδη, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο, από τον Σεπτέμβριο του 2018. Σήμερα, αυτό το ταξίδι των 6 ετών με όραμα να μπει η Ελλάδα με αγαπημένα ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι στον χάρτη της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας, έφτασε στον τελικό του προορισμό. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του νέου προτύπου, οι φάρμες της ΝΗΡΕΥΣ είναι οι πρώτες πιστοποιημένες μονάδες από το πρότυπο ASC στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η ΑΒ πρωτοπορεί σε ό,τι αφορά στη βιώσιμη αλιεία και την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια. Για ποιο λόγο η ΑΒ έβαλε σε πρώτο πλάνο τα βιώσιμα ψαρικά και ποιος ο στόχος σας ως ηγέτης στο λιανεμπόριο τροφίμων;

Η διάθεση υπεύθυνων ψαρικών αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά όχι μοναδική. Μελετώντας τη λειτουργία της εταιρείας μας σε όλο το εύρος της, από τους καρπούς της ελληνικής γης έως τη στιγμή που τα προϊόντα μας γίνονται μέρος του οικογενειακού τραπεζιού σε κάθε γωνιά της χώρας, προσπαθούμε καθημερινά να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Υιοθετούμε πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο σε όλο το εύρος της λειτουργίας μας, φροντίζουμε για το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, στηρίζουμε ουσιαστικά την ελληνική πρωτογενή παραγωγή επενδύοντας στην εξέλιξή της μέσω καινοτόμων πρακτικών. Έτσι παράλληλα τρέχουν προγράμματα για την πιστοποίηση του φοινικέλαιου, του κακάο, του καφέ, της σόγιας και άλλων προϊόντων όπως το τσάι το οποίο είναι ήδη 100% πιστοποιημένο βάσει UTZ.

Συγκεκριμένα, μέσα από τις πρωτοβουλίες μας σχετικά με την βιώσιμη αλιεία και την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια στηρίζουμε στην πράξη τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας ενεργά τόσο στη διατήρηση ενός παραδοσιακού επαγγέλματος όσο και στη βελτίωση της εκάστοτε τοπικής οικονομίας. Συνεργαζόμαστε, όλοι μαζί, με σκοπό την προστασία των θαλασσών και τη διάθεση υπεύθυνων ψαρικών, για την τροφή που είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής μας και προσφέρει ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία. Με το βλέμμα μας στραμμένο στις μελλοντικές γενιές και με γνώμονα το σπάνιο θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας, βάζουμε το λιθαράκι μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά μας, κι αυτό μας γεμίζει υπερηφάνεια.

Γιατί η ΑΒ Βασιλόπουλος δεν είναι μόνο μία εταιρεία-ηγέτης της ελληνικής οικονομίας, αλλά σύμμαχος της κοινωνίας, που βαδίζει στο πλευρό της και τη στηρίζει σε κάθε της βήμα.

Photo 2

Όπως γνωρίζουμε, έχουμε τις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες καλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη και ποιο το όφελος για την ΑΒ να συνδράμει σε ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο;

Η πιστοποίηση των μονάδων τσιπούρας και λαβρακιού της ΝΗΡΕΥΣ αποτελεί μια ελληνική πρωτιά, φέρνει τη χώρα μας πρώτη σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατοχυρώνει υπεύθυνες πρακτικές, που πρόκειται να αλλάξουν τη διαχείριση της υδατοκαλλιέργειας σε διεθνές επίπεδο, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις των μονάδων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Είμαστε ευτυχείς που όλοι εμείς στην ΑΒ Βασιλόπουλος αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πρωτοπόρου πρωτοβουλίας, οδηγώντας για μία ακόμη φορά τις εξελίξεις του κλάδου μας και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Αυτό που όμως μας γεμίζει υπερηφάνεια είναι ότι, πέραν της συνεισφοράς στη δημιουργία και εφαρμογή του νέου προτύπου, καταφέραμε μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία να βάλουμε τη χώρα μας στο χάρτη της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας ως ηγέτη των διεθνών εξελίξεων. Και τι πιο σημαντικό από το να γίνεσαι μέρος μίας θετικής αλλαγής με εθνική εμβέλεια, που θέτει σήμερα τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο!

Είναι προτεραιότητα για την ΑΒ η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς;

Οι τοπικοί παραγωγοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας της ΑΒ Βασιλόπουλος, το οποίο δεν περιορίζεται στο «ράφι» που φιλοξενεί τα καλά της ελληνικής γης, αλλά φτάνει σε κάθε γωνιά της χώρας μέσα από προγράμματα που στηρίζουν τον Έλληνα παραγωγό. Εκτός από το πρόγραμμα Υπεύθυνης Υδατοκαλλιέργειας, χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας το οποίο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική σχολή με στόχο να βοηθήσει στην πράξη τους Έλληνες παραγωγούς να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκμεταλλεύσεις τους.

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, έχουμε αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή τη δύναμη της ελληνικής παραγωγής και φροντίζουμε στρατηγικά να επενδύουμε σε προγράμματα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των παραγωγών. 80 χρόνια τώρα βρισκόμαστε δίπλα τους, με κάθε μέσο, έχοντας χτίσει μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης – μία σχέση που τιμάμε καθημερινά. 80 χρόνια τώρα φροντίζουμε με ευθύνη να γεμίζουμε το ελληνικό τραπέζι με τα καλά του τόπου μας.

Διονυσόπουλος Διονύσης Quality Assurance Procurement Support Services της ΑΒ copy

Διονύσης Διονυσόπουλος, Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος