ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εμπλοκή Κιμ και στην επιλογή του συμβούλου για την αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων

Εμπλοκή Κιμ και στην επιλογή του συμβούλου για την αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων
O Γκλεν Κιμ, ο Αμερικανοκορεάτης σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου CNN

Ενεργή ανάμιξη στην επιλογή του ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου που θα επικουρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο να αξιολογήσει το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων φέρεται να έχει ο Γκλεν Κιμ, ο Αμερικανοκορεάτης σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο νόμος 4340/2015 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπει πως το ΤΧΣ θα προβεί στην αξιολόγηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων με τα οποία έχει υπογράψει συμφωνία πλαισίου συνεργασίας με τη βοήθεια ανεξάρτητου συμβούλου διεθνούς κύρους, εμπειρίας και εξειδίκευσης.

Ο ίδιος νόμος προβλέπει πως η αξιολόγηση των τραπεζών θα περιλαμβάνει και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών του, ενώ θα εξετασθεί το μέγεθος, η δομή και η κατανομή των αρμοδιοτήτων εντός του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών.

Ακόμη προβλέπει πως το ΤΧΣ με τη βοήθεια του ανεξάρτητου συμβούλου θα θεσπίσει κριτήρια αξιολόγησης των μελών των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών αυτών των πιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και βάσει της αξιολόγησης θα προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις και τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Δεδομένου ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 το ΤΧΣ θα πρέπει να καθιερώσει πρόγραμμα επισκόπησης στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια, η επιλογή του ανεξάρτητου συμβούλου διεθνούς κύρους, εμπειρίας και εξειδίκευσης έχει το χαρακτήρα του κατ΄επείγοντος.

Κατά διασταυρωμένες πληροφορίες ο Γκλεν Κιμ σύμβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε θέματα χρέους, αποκρατικοποιήσεων και τραπεζών διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαδικασία, καθώς φέρεται να κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τον σύμβουλο του ΤΧΣ στη διαδικασία αξιολόγησης της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.

Αυτό έχει προκαλέσει την ανησυχία τραπεζικών κύκλων. Σύμφωνα με αυτούς εγκυμονεί ο κίνδυνος με την επίκληση του κατ΄ επείγοντος να μην προκηρυχτεί ανοικτή δημόσια διεθνής διαδικασία επιλογής συμβούλου και τελικά η τοποθέτηση του συμβούλου να γίνει στη βάση των εισηγήσεων του Αμερικανοκορεάτη.

Πάντως, λόγο στην επιλογή του συμβούλου αξιολόγησης της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών θα έχε και ο Εποπτικός Μηχανισμός Εξυγίανσης (SSM) της ΕΚΤ, ο οποίος ήδη αξιολογεί με ειδικά κριτήρια τις τραπεζικές διοικήσεις.