ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο Εμπορικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου η τελική πράξη της υπόθεσης ΤΙΜ

Στο Εμπορικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου θα παιχτεί αύριο η τελική πράξη της υπόθεσης ΤΙΜ, καθώς οι δικαστικές αρχές της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν το εάν η μοχλευμένη εξαγορά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας από τα επενδυτικά κεφάλαια Texas Pacific Group και Apax ήταν σύννομη.

Στη δίκη θα παραστούν οι βρετανοί εκκαθαριστές της εταιρείας Hellas II και το Συμβούλιο των Διαχειριστών (Board of Managers), οι οποίοι διορίστηκαν από τα επενδυτικά κεφάλαια Texas Pacific Group και Apax.

Σύμφωνα με τους εκκαθαριστές, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια TPG και Apax παραβίασαν τη νομοθεσία του Λουξεμβούργου – έδρα της Hellas, μητρικής της ελληνικής τότε TΙΜ- αλλά και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, όταν τον Δεκέμβριο του 2006 δανείστηκαν 1,5 δισ. ευρώ για λογαριασμό της Hellas Group και ταυτόχρονα απέσπασαν 1 δισ. ευρώ από την Hellas Group για να αποπληρώσουν τον εαυτό τους και μέρισμα στους επενδυτές τους.

Το πρόβλημα είναι, κατά τους εκκαθαριστές, ότι η πληρωμή μερίσματος έγινε την ώρα που η Hellas Group είχε ζημίες, δεν είχαν παρακρατηθεί κέρδη και παράλληλα δεν υπήρχαν αδιανέμητα αποθεματικά.

Για να γίνει αυτό επιστρατεύτηκαν τα Convertible Preferred Equity Certificates (CPEC), μετατρέψιμοι τίτλοι οι οποίοι εκδίδονταν με βάση τη νομοθεσία του Λουξεμβούργου. Τα εν λόγω υβριδικά χρεόγραφα, ανάλογα με την περίσταση, υπολογίζονταν τόσο στο ενεργητικό όσο και στο παθητικό της εταιρείας.

Έχοντας αγοράσει τη Hellas Group για περίπου 1,4 δισ. ευρώ το 2005 (με 50 εκατ. ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα προερχόμενα από δανεισμό) και έχοντας επανεκτιμήσει τον επόμενο χρόνο την αξία του Group στα 3,2 δισ. ευρώ με τη συνδρομή επενδυτικών τραπεζών, το συμβούλιο των διαχειριστών υποστηρίζει ότι είχε κάθε δικαίωμα να διανείμει τα θεωρητικά κέρδη στoυς TPG και Apax με βάση τη νομοθεσία του Λουξεμβούργου.

Οι φορολογικές Αρχές του Λουξεμβούργου όμως φαίνεται ότι επανεκτιμούν την κατάσταση και μάλλον έρχονται πιο κοντά στην άποψη των εκκαθαριστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να εγείρουν ζήτημα διαφυγόντων φόρων για το Λουξεμβούργο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, μετά την επαναξιολόγηση του μερίσματος του 1 δισ. ευρώ το 2006.

Οι διαχειριστές όμως από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι τα CPEC που χρησιμοποιήθηκαν για τη διανομή του μερίσματος επέτρεπαν τη διανομή κερδών χωρίς την καταβολή φόρου, επομένως δεν τίθεται το παραμικρό ζήτημα φοροδιαφυγής.

Η τελική ετυμηγορία των δικαστικών Αρχών που ερευνούν την υπόθεση σε Ευρώπη και Αμερική θα κρίνει αν τα funds Apax και TPG θα βρεθούν αντιμέτωπα με έναν λογαριασμό που θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 2 δισ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης