Καραβίας: 2015 και το 2016 μπορούν να απέχουν μεταξύ τους μια ολόκληρη εποχή
Την άποψη ότι το 2015 και το 2016 μπορούν να απέχουν μεταξύ τους μια ολόκληρη εποχή εκφράζει ο Φωκίωνας Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σε άρθρο του στο Βήμα, προσθέτοντας πως η συμφωνία με τους εταίρους μας για το τρίτο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αποτελούν τα εφαλτήρια για την τελική έξοδο της χώρας από την πολυετή και κοινωνικά οδυνηρή κρίση.
Κατά τον κ. Καραβία, το τραπεζικό σύστημα με ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση και στη διατήρηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο για να έχει νόημα τόσο για τις τράπεζες όσο και για το κοινωνικό σύνολο, η μετάβαση του τραπεζικού συστήματος σε νέα φάση υγιούς κερδοφορίας πρέπει να συνδέεται άμεσα με τα ευρύτερα προτάγματα της οικονομίας και του εθνικού σχεδιασμού για το μέλλον.
«Δεν έχει νόημα η διαρκής ενίσχυση επιχειρήσεων ή οργανισμών χωρίς προοπτικές ανάκαμψης. Αυτή η πρακτική λειτουργεί, σε τελική ανάλυση, αρνητικά για όλους», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και προσθέτει πως αυτή η πρακτική αναβάλλει χωρίς να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα βιωσιμότητας, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα επανεμφανιστεί στο άμεσο μέλλον, οξύτερο για όλες τις πλευρές.
«Οι πόροι που διοχετεύονται προς μια κατεύθυνση πρακτικά είναι πόροι που στερείται κάποια άλλη, ενδεχομένως βιώσιμη επιχείρηση, ένα επιχειρηματικό σχέδιο με καλές προοπτικές ή μια νεοφυής, καινοτόμα επιχειρηματική πρωτοβουλία», σημειώνει σχετικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν στην έναρξη ενάρετων κύκλων, ήτοι στην εξομάλυνση των εσωτερικών συνθηκών, με πολιτική ομαλότητα, αναζήτηση συναινέσεων στις βασικές, εθνικής εμβέλειας επιλογές και αποφυγή εκπλήξεων και υποτροπών στις σχέσεις με τους εταίρους, με πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέσα στα χρονοδιαγράμματα και προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, άρση των capital controls, αποδοχή εκ νέου των ελληνικών ομολόγων ως αποδεκτών ενεχύρων στο Ευρωσύστημα και ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μείωση των επιτοκίων δανεισμού, άνοδος του Χρηματιστηρίου, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους και έναρξη της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους.
«Τα παραπάνω θα οδηγήσουν την οικονομία ξανά σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα ενθαρρύνουν άμεσες ξένες επενδύσεις για τις οποίες υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον», υπογράμμισε σχετικά.