ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εταιρίες Κινητών Εφαρμογών: Πολύτιμη η νέα εμπειρία από την MWC 2019

Εταιρίες Κινητών Εφαρμογών: Πολύτιμη η νέα εμπειρία από την MWC 2019
CNN Greece, Κώστας Πλιάκος

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 9o Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο που μας πέρασε στο Μέγαρο Μουσικής. Το Πανόραμα είναι ένα πολυσυνέδριο με στόχο να ενημερώσει τους νέους για τις τάσεις και τις ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και απασχόληση που προσφέρουν 21 κλάδοι της οικονομίας και ταυτόχρονα να αναδείξει την Ελλάδα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 90 πάνελ, workshops, παρουσιάσεις και δεκάδες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη επιχειρήσεων και από τις αίθουσες των εκδηλώσεων πέρασαν περισσότεροι από 200 ομιλητές.

Στο πλαίσιο του Πανοράματος έγινε η αναμενόμενη παρουσίαση από τον Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) της πρόσφατης εμπειρίας από την συμμετοχή στην MWC 2019 που πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στην Βαρκελώνη και που αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο για προϊόντα και τεχνολογίες κινητών εφαρμογών και υψηλής τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΚΕΕ κύριος Γιάννης Κωτσής Γιανναράκης είπε ότι η βασική τάση που διαπιστώθηκε στη φετινή έκθεση ήταν η διασυνδεμένη ευφυΐα.

Διαπιστώθηκε ακόμα η δυνατότητα ανάπτυξης προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα, στον τουρισμό και στη ναυτιλία, περιοχές στις οποίες υπάρχουν ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρίες.

Στην Ελλάδα οι εταιρίες έχουν δυνατότητες αλλά αυτό που χρειάζεται είναι οι συνέργιες, συνέχισε ο κ. Γιανναράκης.

Για παράδειγμα ανέφερε το Innovathens όπου για πρώτη φορά έξι επαγγελματικές οργανώσεις ενώθηκαν για να ευνοηθούν οι συνέργιες μεταξύ επιχειρήσεων. Tο επόμενο βήμα του ΣΕΚΕΕ θα είνια τα μεταφέρει στις επιχειρήσεις την εμπειρία του από την MWC 2019.

O αντιπρόεδρος του ΣΕΚΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Regate Κύριος Γιώργος Μαρκατάτος τόνισε ότι η βασική τάση στην έκθεση της Βαρκελώνης ήταν οι υπηρεσίες 5G και οι εφαρμογές που μπορούν να τρέξουν σε αυτές τις ταχύτητες.
Είπε χαρακτηριστικά ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης, παρουσιάστηκε μία εγχείρηση σε ζωντανή σύνδεση στο νοσοκομείο της Βαρκελώνης με το γιατρό να δίνει οδηγίες μέσω δικτύου 5 G το οποίο είχε στηθεί στους χώρους της έκθεσης.

Ο κ. Μαρκατάτος είπε ακόμη ότι η ανάπτυξη του 5 G κάνει τις εταιρείες να επενδύουν σήμερα πολλά λεφτά σε αυτήν τεχνολογία και η χώρα η οποία προπορεύεται κατά πολύ στις επενδύσεις είναι η Κίνα.

Αυτό εξηγεί με έναν τρόπο τον πόλεμο μεταξύ της Huawei και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αναφορικά με την τεχνική νοημοσύνη ο κύριος Μαρκατάτος είπε ότι στα επόμενα χρόνια αυτό που θα δούμε θα είναι ρομπότ ικανά να κάνουν πάρα πολύ καλά μία εργασία και ολοκλήρωσε την παρουσίαση του λέγοντας ότι η κυρίαρχη τάση πέρα από το τεχνολογικό κομμάτι είναι η δημιουργία και η ανάγκη ενός νέου είδους management το οποίο θα συνίσταται στο να μπορεί κανείς να κατευθύνει ταυτόχρονα ανθρώπους και ρομπότ.

Ο κύριος Δημήτρης Κολοκοτρώνης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΚΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Fasmetrics είπε ότι η παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση της Βαρκελώνης ήταν σημαντική για τρεις λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί οι ελληνικές εταιρίες μπορούν να αυτοδιαβαθμίσουν τον εαυτό τους σχετικά με το που βρίσκονται άλλες μεγάλες εταιρίες ανά τον κόσμο, δεύτερον να έρθουν σε επαφή με άλλους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις ώστε να δικτυωθούν και τρίτον η έκθεση είναι το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει μία εταιρία με στόχο την πώληση.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κύριος Γιώργος Παπασταματίου διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Liknoss λέγοντας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις σήμερα έχουν ανάγκη τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις startups για να πάρουν την νέα σκέψη και να την εντάξουν στην νέα τεχνολογία.

Τέλος, ο κύριος Γ. Χριστοφορίδης ειδικός σύμβουλος της Helexpo και υπεύθυνος για το project Digital Greece τόνισε την σπουδαιότητα της συμμετοχής των ελληνικών startups στην έκθεση και σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ώστε οι ελληνικές startups να βγω στο εξωτερικό, να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και τις τεχνολογίες τους.

Η παρουσίαση έκλεισε με την κατάθεση εμπειριών από νέους startupers οι οποίοι συμμετείχαν στο ειδικό πρόγραμμα της MWC 2019 με τίτλο 4 years for now που είναι αποκλειστικά για την νεοφυή επιχειρηματικότητα.