ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το μέτρο της «διακοψιμότητας» θα μειώσει έως και 10% το κόστος ρεύματος στις βιομηχανίες

Το μέτρο της «διακοψιμότητας» θα μειώσει έως και 10% το κόστος ρεύματος στις βιομηχανίες

Το φιλί της ζωής δίνει στις ελληνικές βιομηχανίες απόφαση που μειώνει το υπέρογκο ενεργειακό κόστος τους, παρέχοντάς τους αποζημίωση κάθε φορά που δέχονται να περιορίσουν ή και να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Το μέτρο της «διακοψιμότητας», υπολογίζεται ότι μειώνει κατά 7%-10% το κόστος του ρεύματος για τις πιο ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες όπως χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, και διυλιστήρια, το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Η απόφαση προβλέπει ότι κάθε φορά που η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι μεγάλη, ο διαχειριστής του συστήματος, ΑΔΜΗΕ, θα ζητά από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να περιορίζουν την κατανάλωσή τους ή ακόμη και να διακόπτουν τη λειτουργία τους, δίνοντας ανάσες στο σύστημα και γι’ αυτό ακριβώς προβλέπεται η εφάπαξ αποζημίωσή τους.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί μέσω ενός μοντέλου μηνιαίων δημοπρασιών, συνολικής διάρκειας δύο ετών, που θα διενεργεί ο διαχειριστής του δικτύου. Οι δημοπρασίες θα διενεργούνται κάθε φορά που η ζήτηση για ρεύμα είναι μεγάλη και τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του συστήματος. Μια βιομηχανία θα μπορεί να συμμετάσχει στις δημοπρασίες προσφέροντας την ποσότητα εκείνη που κρίνει ότι δεν θα καταναλώσει και ζητώντας ως αντάλλαγμα να αποζημιωθεί σε μια συγκεκριμένη τιμή. Οι βιομηχανίες που θα προσφέρουν τις χαμηλότερες τιμές θα κερδίζουν και τις δημοπρασίες, άρα και την αποζημίωση.

Οι δημοπρασίες θα συνεχίζονται μέχρι να καλυφθεί ολόκληρο το φορτίο που έχει ζητήσει ο διαχειριστής. Το κατώτατο όριο διακοπτόμενου φορτίου με το οποίο μπορεί να συμμετάσχει μια βιομηχανία σε δημοπρασία δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 5 μεγαβάτ, ενώ αν η προσφορά είναι χαμηλή, τότε ο διαχειριστής θα μπορεί να ρίξει το όριο στα 3 μεγαβάτ.

Η εφαρμογή της «διακοψιμότητας» από μόνη της δεν αρκεί για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας.

Τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια που διαπραγματεύεται η ΔΕΗ με τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις είναι ακριβότερα από πέρυσι μετά και την κατάργηση της έκπτωσης 20% που ίσχυε μέχρι φέτος.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως το φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση επιβαρύνεται με έναν από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη, ενώ το ίδιο ακριβώς ισχύει για το «πράσινο τέλος» που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού της βιομηχανίας.