Προνοητικότητα και πρόληψη σώζουν ζωές και την «τσέπη» του πολίτη
Η πρόληψη δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία μας, αλλά και στην τσέπη μας! Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατων ερευνών, αν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κάτοικοι στη χώρα μας δεν αμελούσαν να πραγματοποιήσουν ετήσιο «τσεκ απ», τότε όχι μόνο θα πέθαιναν 100.000 λιγότερα άτομα σε βάθος 10ετίας, αλλά θα εξοικονομούσε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας -και κατ’ επέκταση ο Έλληνας φορολογούμενος- ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Αν και τα προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης προστατεύουν την υγεία του πληθυσμού από «απρόοπτα», μειώνοντας τη θνησιμότητα από ασθένειες και καταστάσεις που μπορούν να αποφευχθούν, οι ελλείψεις σε αυτόν το νευραλγικό τομέα της δημόσιας Υγείας στη χώρα μας καθιστούν την Ελλάδα ουραγό στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, με μόλις το 1,3% της συνολικής δημόσιας δαπάνης για την Υγεία να προορίζεται για τον τομέα της Πρόληψης, η Ελλάδα κατακτά επάξια την… προτελευταία θέση ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ.
Η έγκαιρη διάγνωση θα έσωζε διπλάσιες ζωές
Η καθυστέρηση ή η παράλειψη μίας προληπτικής εξέτασης, αλλά και η αδιαφορία για τη διατροφή και την καλή φυσική κατάσταση, έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο διπλάσιες ανθρώπινες ζωές. Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε πολλές ασθένειες παίζει καίριο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση, γι’ αυτό και δεν πρέπει να αγνοούνται τα «παράπονα» του ανθρώπινου οργανισμού.
Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτες, ο τομέας της Πρόληψης στη χώρα μας είναι ικανός να σώσει 100.000 ανθρώπους από κάποια σοβαρή ασθένεια σε βάθος 10ετίας. Την ίδια στιγμή, αν οι Έλληνες εφάρμοζαν στη ζωή τους απλούς κανόνες πρόληψης, τότε οι θάνατοι στη χώρα μας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 50% κάθε χρόνο, με τη διπλάσια αυτή μείωση να λύνει σταδιακά και το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Ακόμα πιο αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ, τα οποία φανερώνουν ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο θα μπορούσαν να αποτρέπονται μέσω της πρόληψης 182 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού και άλλοι 127 ανά 100.000 άτομα μέσω έγκαιρης θεραπείας.
Κύριες αιτίες των θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με προληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια και ο καρκίνος του πνεύμονα. Οι ασθένειες αυτές είναι και μερικές από τις κυριότερες αιτίες της συνολικής θνησιμότητας στην Ευρώπη.
Η πρόληψη μειώνει την οικονομική επιβάρυνση
Οι συνέπειες των ελλείψεων στον τομέα της πρόληψης, όμως, επιβαρύνουν και το… πορτοφόλι μας μας, καθώς στην περίπτωση που το 20% πέντε εκατομμυρίων Ελλήνων, ηλικίας 30 έως 70 ετών, προχωρούσε σε προληπτικές εξετάσεις, τότε το σύστημα Υγείας θα εξοικονομούσε ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Αναλύοντας περισσότερο τους αριθμούς, αν η πρόληψη είναι ικανή να σώσει -όπως προαναφέρθηκε- 100.000 ανθρώπους από κακοήθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα που «κοστίζουν» στο σύστημα Υγείας και στα νοικοκυριά τουλάχιστον 100.000 ευρώ για θεραπείες ανά άτομο, τότε αυτοί οι ασθενείς θα γλίτωναν το κράτος από δέκα δισεκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρωτογενής πρόληψη, μέσω της ενημέρωσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, είναι μία καθημερινή ενσυνείδητη δράση που μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Πανεπιστημιακές μελέτες αποκαλύπτουν, εξάλλου, ότι το 51,5% των θανάτων ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται καθαρά σε αμέλεια των πολιτών σε θέματα πρόληψης, δηλαδή στην έλλειψη ενημέρωσης ή σε προσωπική αδιαφορία.
Η σημασίας της πρόληψης
Αυτοί είναι ορισμένοι από τους λόγους που η πρόσφατη καμπάνια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Με πρωταγωνιστές τα δραστήρια πλάσματα της φυλής των oops, η «έξυπνη», ψηφιακή καμπάνια της ΕΑΕΕ θίγει το θέμα της αξίας του έγκαιρου προγραμματισμού και της σημασίας της πρόληψης στην ανθρώπινη υγεία.
Έχει αποδειχθεί, εξάλλου, ότι η ύπαρξη οικονομικών ιδιωτικών προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών υγείας και ασφάλισης, λειτουργεί πλέον συμπληρωματικά στις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, προφυλάσσοντας χιλιάδες πολίτες από τους «απρόβλεπτους» κινδύνους της καθημερινότητας, 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο.
Γι’ αυτόν το λόγο και επειδή τα «oops» έρχονται από εκεί που… δεν τα περιμένει κάποιος, ολοένα και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στις ιδιωτικές ασφαλίσεις υγείας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις κύριες τάσεις που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μεταξύ αυτών, ο διπλασιασμός της ζήτησης ασφαλίσεων υγείας έως και το 2025, η στροφή των ασφαλιστών προς τη διαχείριση της υγειονομικής φροντίδας, η ψηφιοποίηση των δεδομένων και των υπηρεσιών υγείας, καθώς και η αυξανόμενη «συμμετοχικότητα» των πολιτών στη διαχείριση της φροντίδας της υγείας τους.
Τα σωστά βήματα και το κατάλληλο πρόγραμμα ασφάλισης φαίνεται ότι μπορούν να κάνουν το μέλλον να διαγράφεται περισσότερο αξιοπρεπές και σίγουρα ποιοτικό, καθώς η προστασία της υγείας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα που μπορεί να καλυφθεί πλήρως με προσιτές λύσεις και στη χώρα μας.