ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περιμένουν φορολογικά έσοδα 1 δισ. δολαρίων από τη μαριχουάνα

Πελάτες σε κατάστημα της Shango Cannabis στο Πόρτλαντ του Όρεγκον αγοράζουν νόμιμα μαριχουάνα τα μεσάνυχτα της 1ης Οκτωβρίου 2015. Την ημέρα αυτή το Όρεγκον έγινε η τρίτη πολιτεία μετά την Ουάσιγκτον και το Κολοράντο που επιτρέπει τη πώληση ενός ναρκωτικού, το οποίο απαγορεύεται από τους σχετικούς ομοσπονδιακούς νόμους των ΗΠΑ REUTERS/Steve Dipaola

Πάνω από 1 δισ. δολάρια σε φορολογικά έσοδα αναμένει η πολιτεία της Ουάσιγκτον από τις πωλήσεις μαριχουάνας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στα ταμεία της βορειοδυτικής πολιτείας αναμένονται για φέτος να μπουν 154,6 εκατ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια οικονομική υπηρεσία.

Την πρώτη χρονιά θέσπισης της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας 502», με την οποία νομιμοποιήθηκε η χρήση προϊόντων μαριχουάνας υπό όρους, τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς, η Ουάσιγκτον συνέλεξε 67,5 εκατ. δολάρια από φόρους, ποσό που πιστώθηκε απευθείας στις υπηρεσίες υγείας της πολιτείας.

Στο πρώτο τρίμηνο του δημοσιονομικού έτους 2016, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η Ουάσιγκτον είχε ήδη συλλέξει 37,6 εκατ. δολάρια, υποστήριξε ο Steve Lerch, επικεφαλής οικονομολόγος του πολιτειακού συμβουλίου οικονομικών προβλέψεων.

«Όταν ξεκίνησε η αποποινικοποίηση, υπήρχαν πολύ λίγα καταστήματα ανοιχτά και υπήρχε τεράστια έλλειψη προσφοράς», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Πιστεύουμε ότι το μερίδιο αγοράς τους θα ανέβει δραματικά».

Ως το 2019, ο Lerch αναμένει ότι τα έσοδα από μαριχουάνα θα αυξάνονται κάθε χρόνο, εκτιμώντας πως θα καταγραφούν στα 267 εκατ. δολάρια το 2017, στα 333 εκατ. δολάρια το 2018 και στα 369 εκατ. δολάρια το 2019, αγγίζοντας το ποσό των 1,124 δισ. δολαρίων, για το οποίο έκαναν λόγο οι επίσημες προβλέψεις που έχουν ήδη δημοσιευτεί από τον Σεπτέμβριο.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Gallup, έδειξε πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Αμερικανοί υποστηρίζουν κατά πλειοψηφία τη νομιμοποίηση του συγκεκριμένου ναρκωτικού, θέση που ανιχνεύεται περισσότερο ανάμεσα στις νεαρότερες ηλικίες, τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών και τους πολιτικά ανεξάρτητους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου και τα ευρήματά της δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Το 58% των Αμερικανών υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 1969 ήταν μόλις 12%.

Αν και η κατοχή και χρήση μαριχουάνας παραμένει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, 23 πολιτείες έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες νομιμοποίησης για ιατρικούς λόγους, με το Οχάιο να αποφασίζει σε δημοψήφισμα τον ερχόμενο Νοέμβριο και άλλες πολιτείες μέσα στο επόμενο έτος.

Όπως αναφέρει η εταιρεία δημοσκοπήσεων, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 υπήρξε έξαρση υποστήριξης στο 25% που παρέμεινε εκεί έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Από το 2000, η υποστήριξη των Αμερικανών στο συγκεκριμένο ζήτημα άρχισε να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς, το 2010-2012 εποχή οικονομικής στασιμότητας ταλαντεύτηκε στο 48% και το 2013 κατέστη πλειοψηφική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης