ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιοι πλήττονται από τις απομιμήσεις αθλητικών προϊόντων

Ποιοι πλήττονται από τις απομιμήσεις αθλητικών προϊόντων
Εντοπισμός αποθήκης με προϊόντα μαϊμού από την ΕΛΑΣ, τη Δημοτική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ στο κέντρο της Αθήνας, στις 14 Ιουνίου 2011 EUROKINISSI/Κώστας Κατωμέρης

Η πώληση απομιμήσεων αθλητικών ειδών, όπως είναι οι μπάλες ποδοσφαίρου, οι ρακέτες του τένις, τα αθλητικά κράνη, τα ρόπαλα του μπέιζμπολ, ο εξοπλισμός του σκι και της γυμναστικής, καθώς και τα σκέιμπορντς, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια 500 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο, από τις νόμιμες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Μια νέα μελέτη από το Γραφείο Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (Office for Harmonization in the Internal Market - OHIM), την οποία δημοσιοποίησε σήμερα ο ελληνικός Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), δείχνει ότι οι πωλήσεις που χάνονται, λόγω της παραποίησης/απομίμησης του σπορ εξοπλισμού -δεν συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη αυτή τα αθλητικά είδη ένδυσης- αντιστοιχούν σε 6,5% όλων των πωλήσεων σε αυτόν τον τομέα σε 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η μελέτη δείχνει, επίσης ότι περίπου 2.800 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί σε αυτόν τον τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ, αφού οι κατασκευαστές πωλούν λιγότερο από ό,τι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί, αν δεν υπήρχε αντιγραφή και, ως εκ τούτου, απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους.

Κάθε χρόνο, επιπλέον 360 εκατ. ευρώ χάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ λόγω των έμμεσων επιπτώσεων που απορρέουν από την παραποίηση/ απομίμηση των αθλητικών ειδών, αφού οι κατασκευαστές αγοράζουν λιγότερα υλικά και υπηρεσίες από τους προμηθευτές τους, προκαλώντας γι' αυτό το λόγο αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλους τομείς.

Η μελέτη που κυκλοφόρησε ο ΟΗΙΜ, μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Παραβάσεις των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (Οbservatory on Infringements of Intellectual Property Rights), δείχνει, επίσης ότι μέχρι 150 εκατ. ευρώ χάνονται, ετησίως, στα έσοδα των κρατών σε όλη την ΕΕ, λόγω της απομίμησης, δεδομένου ότι οι παραγωγοί και οι πωλητές των προϊόντων απομίμησης δεν πληρώνουν φόρους, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΟΗΙΜ, Aντόνιο Καμπίνος (Antonio Campinos), ανέφερε σε δήλωσή του: «... Με αυτές τις μελέτες ερευνούμε το αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο της παραποίησης και της αντιγραφής, όσον αφορά την απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας, ανά κλάδο, για να παρέχει μια πλήρη εικόνα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους πολίτες της ΕΕ».

Η έκθεση αυτή είναι η τρίτη από μία σειρά μελετών που εκπονήθηκαν από το Γραφείο για τις οικονομικές επιπτώσεις της παράνομης απομίμησης σε βιομηχανικούς τομείς της ΕΕ, όσον αφορά τις απώλειες θέσεων εργασίας και εσόδων.

Αναλυτικότερα, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο παραποιημένος αθλητικός εξοπλισμός, όπως οι μπάλες, οι μπάλες του γκολφ, τα αθλητικά κράνη, οι ρακέτες του τένις, ο εξοπλισμός γυμναστικής και τα σκέιμπορντς, κοστίζουν στη χώρα 50 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Γαλλία: Η Γαλλία παράγει το 15% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής αγαθών για τα σπορ (800 εκατομμύρια ευρώ), ετησίως. Τα έσοδα που χάνονται φτάνουν τα 82 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Γερμανία: Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός των αθλητικών ειδών στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ (1 δισ. ευρώ, ετησίως). Οι απώλειες των εσόδων αγγίζουν τα 44 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Ιταλία: Η Ιταλία είναι ο πρωτογενής παραγωγός αθλητικών ειδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 20% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ), ετησίως. Οι απώλειες αγγίζουν τα 53 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Ισπανία: Ετησίως, χάνονται 76 εκατ. ευρώ, λόγω της αντιγραφής.