ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

6 συμβουλές για work-life balance

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητο να βρούμε πώς να ισορροπούμε ανάμεσα σε σπίτι και εργασία. Μάθετε πώς να βρείτε την ιδανική για εσάς τακτική!

Αν έχετε διαβάσει τον όρο work-life balance και αναρωτιέστε αν πρόκειται για καμιά καινούρια μόδα, είναι καιρός όχι μόνο να μάθετε τι ακριβώς είναι, αλλά και να επιδιώξετε να το επιτύχετε. Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι θα αναβαθμίσετε την ποιότητα ζωής σας και θα αρχίσετε να απολαμβάνετε περισσότερο την καθημερινότητά σας, τόσο στο σπίτι όσο και στην εργασία!

Την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, εντοπίστηκε η ανάγκη για την ύπαρξη μιας μέρας αποχής από την εργασία, για να ξεκουραστεί το σώμα. Ωστόσο, επειδή οι περισσότερες δουλειές τότε ήταν χειρωνακτικές, επιστρέφοντας σπίτι του κάποιος έβγαζε εντελώς τη δουλειά από το μυαλό του. Σήμερα αυτό δεν ισχύει.

Η ισορροπία εργασίας-ζωής άρχισε να κάνει την εμφάνισή του ως όρος τη δεκαετία του ’70, ωστόσο ο όρος επανήλθε στο προσκήνιο ξανά τα τελευταία χρόνια, καθώς η ραγδαία είσοδος της τεχνολογίας σε κάθε πτυχή της ζωής μας έκανε εφικτή την εργασία από παντού, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να χάνουμε το μέτρο, να αφιερώνουμε μέρος του ελεύθερου χρόνου μας δουλεύοντας, να απορρυθμίζουμε την έμφυτη ανάγκη του οργανισμού μας για αποσυμπίεση και ξεκούραση και να υποφέρουμε από χρόνιο στρες.

Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στη γενιά των millennials, οι οποίοι έχουν αναπτύξει νέες συνήθειες σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές στο θέμα της εργασίας και προτιμούν να εργάζονται λιγότερες ώρες σε έναν σταθερό χώρο εργασίας, αλλά να ολοκληρώνουν τις δουλειές τους εν κινήσει, με τη βοήθεια ενός laptop ή ενός smartphone/tablet και σύνδεσης στο Internet. Καθώς οι millennials θα αποτελούν το 75% των εργαζομένων μέχρι το 2025, είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ να καθορίσουμε ξανά τι σημαίνει ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Τι σημαίνει work-life balance;

Ο όρος είναι λίγο συγκεχυμένος και καθένας τον ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο, ιδιαίτερα άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές. Ισορροπία δεν σημαίνει αφιέρωση ίσων ωρών στην προσωπική ζωή και την εργασία, ούτε αντιστοιχεί στην ίδια κατανομή για όλους τους ανθρώπους. Προσαρμόζεται στη ζωή του καθενός με βάση τις ανάγκες του, και αλλάζει κάθε φορά που αλλάζουν οι περιστάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να θεωρούμε ότι έχουμε ισορροπία: η επίτευξη και η ικανοποίηση. Ικανοποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα χαρά. Μπορεί να είναι κάθε μικρή ή μεγάλη απόλαυση στη ζωή, το αίσθημα της υπερηφάνειας, το δώρο της αγάπης, η αίσθηση της ευεξίας και πολλά άλλα. Η επίτευξη έχει να κάνει περισσότερο με την αναγνώριση και την πρόοδο στο εργασιακό περιβάλλον.

Η γενιά των baby boomers (που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1945 και το 1960 περίπου) ήταν άνθρωποι που προσπαθούσαν να επιβιώσουν έπειτα από μια περίοδο δυσκολιών, οπότε αφιέρωναν πάρα πολλές ώρες δουλεύοντας. Η διάδοχη γενιά, η Gen X (γεν. 1960-1980), μεγάλωσαν βλέποντας τους γονείς τους να δουλεύουν για πολλές ώρες, και ξεκίνησαν να σκέφτονται την έννοια της ισορροπίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή και να απαιτούν πιο ανθρώπινα ωράρια και μεγαλύτερες άδειες για ξεκούραση και αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια. Όσοι ανήκουν σε αυτή τη γενιά ήταν οι πρώτοι που αναζήτησαν ευέλικτους τρόπους εργασίας (π.χ. εξ αποστάσεως), κάτι που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο στη συνείδηση των millennials, των ανθρώπων που γεννήθηκαν από το 1980 έως το 2000.

Οι millennials αντιμετωπίζουν την εργασία ως ένα μέρος της ζωής τους και όχι ως έναν τρόπο βιοπορισμού. Παρόλα αυτά, προκειμένου να απολαμβάνουν τα καλύτερα κομμάτια της ζωής, οι millennials χρειάζεται πολύ συχνά να δουλεύουν πολλές ώρες για να ανταποκριθούν στον αυξημένο ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας.

Το καλό είναι ο εχθρός του καλύτερου. Το καλύτερο είναι ο εχθρός της υγείας.

Μήπως είστε τελειομανείς και θέλετε να βάζετε την τελευταία πινελιά σε οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεστε; Καιρός να αναθεωρήσετε. Οι ειδικοί μας ενθαρρύνουν να αναζητούμε όχι την τελειότητα –η οποία μας γεμίζει άγχος και μας καταβάλλει-, αλλά την υπεροχή. Το αποτέλεσμα της δουλειάς μας θα είναι και πάλι εξαιρετικό, κι εμείς θα είμαστε πιο ήρεμοι.

Οι Ιάπωνες διαθέτουν στο λεξιλόγιό τους μια λέξη που περιγράφει την ισορροπία και ευτυχία στη ζωή, και δεν μεταφράζεται ακριβώς σε άλλες γλώσσες. Λέγεται Ikigai (Ικιγκάι) και η κοντινότερη ερμηνεία της είναι «ο λόγος για τον οποίο αξίζει να ζεις», το νόημα της ζωής. Η έννοια έχει τις ρίζες της στο ιαπωνικό νησί Οκινάουα, το οποίο –διόλου τυχαία– διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό εκατόχρονων στον κόσμο! Η χρυσή τομή ανάμεσα σε ό,τι μας αρέσει να κάνουμε, ό,τι μπορούμε να προσφέρουμε στον κόσμο, ό,τι είμαστε καλοί στο να κάνουμε και ό,τι επαγγελλόμαστε είναι το σημείο όπου βρίσκεται το Ikigai μας. Μία από τις βασικές αρχές για την επίτευξή του είναι να μειώσουμε τον ρυθμό με τον οποίο τρέχουμε για διάφορα στην καθημερινότητά μας, και να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με μια πιο χαλαρή διάθεση. Άλλωστε, αν μελετήσει κανείς όλες τις περιοχές όπου ο μέσος όρος ζωής είναι μεγαλύτερος από το συνηθισμένο (όπως στη Σαρδηνία και την Ικαρία), ο χαλαρός ρυθμός είναι κοινό σημείο!

Λιγότερα = περισσότερα

«Μέτρον άριστον» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Μια φράση που μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Γιατί όχι και στην ντουλάπα σας; Αν είστε από εκείνους που κάθε πρωί αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να βρουν τι θα φορέσουν, είναι καιρός να αναθεωρήσετε τι χρειάζεστε. Κρατήστε λίγα, ποιοτικά και ευκολοσυνδύαστα κομμάτια για την γκαρνταρόμπα της δουλειάς, ώστε ό,τι και να διαλέξετε να φορέσετε το πρωί να μην απαιτεί χρόνο ή προσπάθεια. Αυτή η συμβουλή προέρχεται από τη φιλοσοφία του Lagom, της σουηδικής νοοτροπίας που σημαίνει «ακριβώς όσο χρειάζεται» και οδηγεί σε ισορροπία στη ζωή.

Αποφύγετε ό,τι σας τρώει χρόνο

Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες και κάποιοι άνθρωποι που διεκδικούν την προσοχή σας αδικαιολόγητα. Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά πρέπει να σταματήσετε να ασχολείστε με όσα δεν είναι πραγματικά ωφέλιμα. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να φτιάξετε μια λίστα με όσα θεωρείτε πραγματικά σημαντικά στη ζωή σας και στη συνέχεια να θέσετε τα όρια που είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορέσετε να αφιερώσετε τον χρόνο σας σε αυτά. Μερικούς θα βοηθήσει πολύ να κρατούν ένα καθημερινό ημερολόγιο, όπου θα καταγράφουν τις δραστηριότητές τους κάτω από δύο κατηγορίες: ό,τι κάνουν επειδή πρέπει και ό,τι κάνουν επειδή τους ευχαριστεί. Αν η λίστα είναι άνιση, τότε δεν υπάρχει ισορροπία.

Αξιοποιήστε οτιδήποτε μπορεί να σας γλιτώσει χρόνο. Πληρώστε τους λογαριασμούς σας online, στείλτε χρήματα σε οποιονδήποτε, χωρίς να γνωρίζετε τον αριθμό λογαριασμού του, - και όλα αυτά μέσα από το νέο e-Banking ή με το νέο Mobile App της Eurobank (για Android και iOS)! Το νέο e-Banking έχει ανασχεδιαστεί για να σας προσφέρει την ίδια ευκολία και την ίδια εμπειρία σε mobile και desktop περιβάλλον, ενώ στην αρχική οθόνη τόσο του e-Banking όσο και του Mobile App θα βρείτε συγκεντρωμένα και ταξινομημένα σωστά όλα όσα χρειάζεστε, ώστε να μη σπαταλάτε ούτε ένα δευτερόλεπτο παραπάνω ψάχνοντάς τα. Ενεργοποιήστε τα άμεσα, χωρίς να είναι απαραίτητο να βγάλετε κωδικούς στην Τράπεζα! Γιατί, και το banking, πρέπει να είναι σχεδιασμένο για να ταιριάζει στο δικό σας πρόγραμμα και να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη.

Κάντε το γραφείο ένα δεύτερο σπίτι

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που κάνουν έναν εργαζόμενο χαρούμενο, είναι το καλό συναδελφικό περιβάλλον. Όταν η δουλειά μοιάζει με δεύτερο σπίτι, ο εργαζόμενος επιστρέφει στην οικογένειά του με καλύτερη διάθεση και περισσότερη όρεξη. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε μια δουλειά που να σας ικανοποιεί όχι μόνο από πλευράς απολαβών, αλλά και ως περιβάλλον.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη των εργαζομένων για αποσυμπίεση, πολλές σύγχρονες εταιρείες διαμορφώνουν διαφορετικά τον εργασιακό χώρο, προσθέτοντας αίθουσες ξεκούρασης και παιχνιδιού, ή αίθουσες απομόνωσης όπου μπορεί κανείς να πάρει έναν σύντομο ύπνο ή να απολαύσει λίγες στιγμές ησυχίας και συγκέντρωσης.

Αν εργάζεστε από το σπίτι, φροντίστε ο τεχνολογικός σας εξοπλισμός να είναι όσο το δυνατόν αιχμής (γρήγορος υπολογιστής, γρήγορη σύνδεση) και περιορίστε τη δουλειά σε έναν μόνο χώρο του σπιτιού.

Εγκαταστήστε μια εφαρμογή παραγωγικότητας (όπως το Freedom ή το RescueTime), που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το πρόγραμμά σας με πειθαρχία και να ανακαλύψετε τι σας αποσπά την προσοχή.

Και μην ξεχνάτε το διάλειμμα! Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί όταν κάνουν ένα 15λεπτο διάλειμμα κάθε περίπου 52 λεπτά. Ζητήστε από έναν συνάδελφο να κάνει ένα διάλειμμα μαζί σας για να απομακρύνετε το μυαλό σας από τη δουλειά και να συζητήσετε κάτι διαφορετικό ή, αν προτιμάτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί.

Αποσυνδεθείτε, και μάθετε να λέτε «όχι»!

Η διαρκής συνδεσιμότητα έχει κάνει αποδεκτή τη διαρκή διαθεσιμότητα. Η εμφάνιση ειδοποιήσεων στην οθόνη του κινητού μας προκαλεί άγχος χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ορίστε κάποιες ώρες ησυχίας, όπου δεν θα εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις και αντισταθείτε στο να απαντήσετε σε ένα email που αφορά τη δουλειά μετά το ωράριο εργασίας σας. Είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά σταδιακά θα το συνηθίσετε και θα κάνετε ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν μπορούν να περιμένουν απάντηση σε μη εργάσιμες ώρες – για να μην πούμε ότι θα δώσετε το καλό παράδειγμα σε όλους τους υπόλοιπους!

Άσκηση και ευεξία

Είναι σχεδόν αυτονόητο: δεν μπορείτε να έχετε καλή ποιότητα ζωής αν η υγεία σας υποφέρει. Φροντίστε τον εαυτό σας αφιερώνοντας χρόνο για το σώμα σας. Η γυμναστική γεμίζει τον οργανισμό με ενδορφίνες – το καλύτερο φάρμακο για το στρες! Από το αρχαιοελληνικό «νους υγιής εν σώματι υγιή» μέχρι τη δανέζικη φιλοσοφία του Hygge για μια ευτυχισμένη ζωή, όλοι συμφωνούν ότι η άσκηση είναι θεμελιώδης στην ποιότητα της ζωής και την ευτυχία μας. Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, μπορείτε να βάλετε στην καθημερινότητά σας και μερικά λεπτά διαλογισμού πριν και μετά τη δουλειά.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης