ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΝΤ: Κέρδη στην ανάπτυξη, αν πάψει η ανισότητα των φύλων

Maria Aufmuth Getty Images

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να βλέπει πιθανή αύξηση στην ανάπτυξη των μεγάλων οικονομιών, με την προϋπόθεση ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και ότι θα κλείσει η ψαλίδα της ανισότητας φύλων στους τομείς της υγείας και της μόρφωσης.

Η αναφορά του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, έρχεται σε μια εποχή όπου έχουν φουντώσει ξανά οι συζητήσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η επιβραδυνόμενη παγκόσμια ανάπτυξη και ιδιαίτερα η ανισότητα σε εισοδήματα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η ανισότητα αυτή είναι υψηλότερη σε κράτη αναδυόμενων ή χαμηλών οικονομικών μεγεθών, ακριβώς δηλαδή σε εκείνα που μπορούν να οφεληθούν και περισσότερο από την αλλαγή.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εάν βελτιωθεί κατά ένα βαθμό ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών της ανισότητας φύλων -ο οποίος δείκτης υπολογίζει παράγοντες από την θνησιμότητα των μητέρων έως τη μόρφωση και συμμετοχή των γυναικών στην εργασία-, θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανάπτυξη μιας χώρας αντίστοιχα κατά μια εκατοστιαία μονάδα.

Εαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έφταναν το επίπεδο της Σλοβενίας, για παράδειγμα, που είναι πρώτη στον κόσμο σε ισότιμη πληρωμή μεταξύ των φύλων, θα μπορούσε η οικονομία τους να επιταχυνθεί σχεδόν 2,5%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Όπως προβλέπει σχετικά το ΔΝΤ, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος θα τρέξει με 2,6%.

Για την Κίνα, μια παρόμοια βελτίωση επιπέδου μισθών θα πρόσθετε σχεδόν 2% στην ανάπτυξή της οικονομίας της, ενώ για τη Βραζιλία θα πρόσθετε περιπου 4%, χρησιμοποιώντας τις παραμέτρους που δίνει η έκθεση του ΔΝΤ για τις γυναίκες.

Παρουσιάζοντας την έκθεση σε μια εκδήλωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα να επενδύσουν περισσότερα στην υγεία και τη μόρφωση, προτρέποντας τις αναπτυγμένες οικονομίες να αυξήσουν τους μισθούς γυναικών και να παρέχουν πληρωμένη γονική άδιεα και φροντίδα παιδιών με προσιτές τιμές.

Η Λαγκάρντ, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του ΔΝΤ, έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον του διεθνούς χρηματοδοτικού οργανισμού για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να προσφέρει περισσότερες και βελτιωμένες ευκαιρίες ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης