«Καίει» τη Διοίκηση Κουτσολιούτσου το πόρισμα της ΕΛΤΕ για τη Folli Follie
Στον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση Folli Follie αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ημέρες το πόρισμα κόλαφος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) για τις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης.
Το πόρισμα της ΕΛΤΕ καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα ίδια συμπεράσματα με το πόρισμα της Alvarez & Marsal, το οποίο έδειξε πως η Folli-Follie είχε στην Ασία «μαϊμού» τζίρο 996 εκατ. δολάρια, πλαστά αποθέματα 548 εκατ. δολαρίων και ανύπαρκτες καταθέσεις ύψους 289,6 εκατ. ευρώ! Δηλαδή και τα δύο αποκαλύπτουν τη δημιουργική λογιστική της Διοίκησης Κουτσολιούτσου, με την οποία εξωράιζε τα οικονομικά στοιχεία της εισηγμένης.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων δεν εντόπισε αποθέματα συνολικής αξίας 581,68 εκατ. δολαρίων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται σε αποθήκες άλλων εταιρειών.
Παράλληλα, η ΕΛΤΕ διαπίστωσε πως η Folli Follie Group Sourcing Ltd, θυγατρική της Folli Follie στην Ασία, είχε πραγματοποιήσει πλασματικές πωλήσεις συνολικού ύψους άνω του 1,85 δισ. δολαρίων τη διετία 2016-2017 στην εταιρεία NG Boon Soon. Ωστόσο, η ΕΛΤΕ δεν εντόπισε ούτε την έδρα ούτε τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας, η οποία οφείλει στη Folli Follie 710 εκατ. δολάρια.
Κατά την ΕΛΤΕ η Folli Follie Group Sourcing έχει καταβάλει στην «εταιρεία φάντασμα» Thana Prasertsian προκαταβολή 259,4 εκατ. δολάρια για το 2017 και 125,45 εκατ. δολάρια για το 2016. Η ΕΛΤΕ θεωρεί την Thana Prasertsian εταιρεία φάντασμα διότι δεν εντόπισε την έδρα και τη δραστηριότητά της.
Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων θεωρεί «εταιρεία φάντασμα» και την Landocean Industrial Limited, η οποία έχει δανειστεί 122 εκατ. δολάρια από τη Folli Follie Group Sourcing, από το 2016, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί σχετικές εξασφαλίσεις ή να είναι γνωστό το επιτόκιο δανεισμού.
Η Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από τη Folli Follie την άμεση σύνταξη αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων 2017, οι οποίες θα πρέπει να υπογραφούν από μεγάλη ελεγκτική εταιρεία, αλλά όχι από την Ernst & Young, δεδομένου ότι έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στην υπόθεση Folli Follie και απαγορεύεται να ελέγξει τις καταστάσεις της.