Ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει αλλαγές στο κανάλι συνεργατών της Microsoft
Η περαιτέρω αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από επιχειρήσεις και οργανισμούς τόσο στο εξωτερικό και στην Ελλάδα οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Και οι αλλαγές αυτές, ο αποκαλούμενος ψηφιακός μετασχηματισμός, επηρεάζει και τις εταιρείες που προσφέρουν αυτές τις ψηφιακές λύσεις, οι οποίες καλούνται να διαφοροποιήσουν και τις δικές τους δομές και κυρίως τα κανάλια των συνεργατών τους.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επηρεάζει τους πάντες» σημειώνει στο CNN Greece η Πέγκυ Αντωνάκου, διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Hellas, η περιοχή ευθύνης της οποίας περιλαμβάνει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο και τη Μάλτα. «Γι’ αυτό και εμείς προσπαθούμε να μετασχηματιστούμε, ενώ παράλληλα πρέπει να μετασχηματιστεί και το κανάλι των συνεργατών μας» σημειώνει η κα Αντωνάκου.
Η στρατηγική της Microsoft τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των λύσεων που αξιοποιούν το αποκαλούμενο cloud computing, όπου οι λύσεις και οι εφαρμογές «τρέχουν» στο Διαδίκτυο κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και χρήστες να μπορούν να εργάζονται από οπουδήποτε και από οποιαδήποτε συσκευή, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγικότητα τους. «Τα πάντα γίνονται συνδρομητικά» επισημαίνει η κα Αντωνάκου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν 4 τομείς όπου επικεντρώνεται ο αμερικανικός κολοσσός.
Ο πρώτος τομέας είναι το cloud και οι υποδομές, όπου η Microsoft προωθεί -με ιδιαίτερη επιτυχία και στην Ελλάδα- την πλατφόρμα Azure. Ο δεύτερος είναι ο τομέας της παραγωγικότητας με αιχμή την εξαιρετικά δημοφιλή σουίτα εφαρμογών Office365, η οποία πλέον αξιοποιεί τις δυνατότητες του cloud. Ο τρίτος είναι αυτός των επιχειρηματικών εφαρμογών, όπου η Microsoft έχει μία σειρά από λύσεις, αλλά παράλληλα βοηθά και τους συνεργάτες της να αναπτύξουν τις δικές τους προτάσεις που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε κάθετες αγορές. «Είναι κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και στην Ελλάδα» επισημαίνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Hellas.
Όσον αφορά στον τέταρτο τομέα, είναι αυτός των λύσεων που αξιοποιούν τα δεδομένα αλλά και τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence – AI), οι οποίες αποτελούν την νέα τάση σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να φέρουν σημαντικές αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, παράγουν προϊόντα και προσφέρουν υπηρεσίες επιχειρήσεις και οργανισμοί.
Το δίκτυο των συνεργατών της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα αριθμεί περίπου 1500 εταιρείες. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας να δημιουργούν λύσεις που να αξιοποιούν το cloud» επισημαίνει ο Θάνος Λούτσος, διευθυντής πωλήσεων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και συνεργατών στη Microsoft Hellas. Σύμφωνα με τον τελευταίο, υπάρχει μία μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο και τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά, δεδομένου ότι τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και στις 3 χώρες και αξιοποιούν το cloud φθάνουν τα 200. «Προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με διάφορους τρόπους» δηλώνει ο κ. Λούτσος, σπεύδοντας να προσθέσει ότι ένα βασικό στοιχείο της προσπάθειας είναι η ανάπτυξη λύσεων που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και εκτός της χώρας που έχει έδρα ο συνεργάτης. «Η εξωστρέφεια είναι κάτι που μας ενδιαφέρει» σημειώνει ο κ. Λούτσος, προσθέτοντας ότι πλέον έχει ξεκινήσει και μία προσπάθεια όσον αφορά τον τομέα των λύσεων που έχουν σχέση με την καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων που διαθέτουν οι επιχειρήσεις.
Όσον αφορά το κατά πόσον οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν έργα που να αξιοποιούν περαιτέρω τις ψηφιακές τεχνολογίες, η κα Αντωνάκου δείχνει αρκετά αισιόδοξη. «Υπάρχει κινητικότητα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα» τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.