ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μέλλον του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα κριθεί στις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα και αύριο οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) με τον υπουργό Περιβάλλοντας και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και δίνει βάρος στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς του δανειστές προβλέπει πως ο ΑΔΜΗΕ θα παύσει να ανήκει μετοχικά στη ΔΕΗ, αλλά το 51% των μετοχών του θα παραμείνει στο Δημόσιο. Το υπόλοιπο 49% θα ανήκει σε ιδιώτες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη μετοχή της ΔΕΗ σήμερα (51% Δημοσιο-49% ιδιώτες).

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ για την απώλεια της θυγατρικής της, η οποία εισφέρει κατά 200 εκατ. ευρώ στα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της ΔΕΗ ετησίως. Η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί σε βάθος δεκαετίας, από τα ίδια τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ. Αν ο ΑΔΜΗΕ αποτιμηθεί σε αξία 1 δισ. ευρώ, τότε θα καταβάλλει κέρδη 100 εκατ. ευρώ το χρόνο στη ΔΕΗ.

Τέλος, οι θεσμοί επιμένουν να περάσει το μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει, ξεκαθαρίζοντας πως η Διοίκηση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα επιλέγεται από το μέτοχο πλειοψηφίας, ήτοι το Δημόσιο.

Στάση αναμονής για τις εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ κρατά προς το παρόν η ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ, η οποία ωστόσο έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως εάν κρίνει ασύμφορη την όποια λύση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό θα προσφύγει στη Διοικούν και θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης