ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δωρεάν 130.000 ψηφιακές υπογραφές μέσω των επιμελητηρίων στις επιχειρήσεις

Το σχεδιασμό, προώθηση και υλοποίηση δέσμης μέτρων με στόχο την αξιοποίηση όλων των ψηφιακών εργαλείων προς όφελος του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων – μελών των Επιμελητηρίων, ανακοίνωσαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που θα δώσει λύσεις σε πολλά, μείζονα, καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της δράσης «Αναβάθμιση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» πρότεινε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να αναλάβει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων την υλοποίηση των προβλεπομένων από τη σχετική δράση που αφορά στην εξοικείωση των εργαζομένων, στην τεχνολογική εξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό των μεθόδων εργασίας.

Η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά στην ενίσχυση 15.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και περιλαμβάνει την υλοποίηση ενεργειών διάγνωσης των εκπαιδευτικών αναγκών των ωφελουμένων, την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε επιλεγμένα θεματικά αντικείμενα (βασικές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ, e-commerce, digital marketing, εφαρμογές λογισμικού, ιστοσελίδες κ.α.) για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και απόκτηση γνώσεων, καθώς και την πιστοποίηση των καταρτισθέντων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς τόνισε ότι με χαρά υποδέχεται την πρόταση του προέδρου της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ για την κατάρτιση 15.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στις ψηφιακές τεχνολογίες επισημαίνοντας ότι «τεχνολογίες χωρίς ανθρώπους είναι τεχνολογίες νεκρές. Αν αναπτύσσουμε τεχνολογίες, οι οποίες δεν διαχέονται στην καθημερινή λειτουργία του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεών μας, θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό.

Η χρονική συγκυρία που ανακοινώνουμε αυτό το κρίσιμο έργο, το e-ΓΕΜΗ, είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς ολοκληρώνονται τα προγράμματα στήριξης της χώρας και οδεύουμε προς μία καθαρή έξοδο στις αγορές, μια εξέλιξη κρίσιμη και για το χώρο των επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται στο χάρτη, μπορεί να την καταστήσει αξιόπιστο κόμβο ώστε να διασυνδέσει αγορές που αφορούν περί τα 800 εκατ. ανθρώπων.

Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μείνουν πίσω σχετικά με τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Με το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ, προϋπολογισμού πάνω από 11 εκατ. ευρώ, που παρουσιάζουμε σήμερα, γίνεται ένα τεράστιο βήμα εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Ως εργαλείο, θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρέχουμε 130.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές στις επιχειρήσεις της χώρας εντελώς δωρεάν, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Το e-ΓΕΜΗ θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα να κατατίθενται ηλεκτρονικά οι ισολογισμοί, σε ψηφιακή μορφή, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Και αυτοί οι ισολογισμοί θα υποβάλλονται σε επεξεργάσιμη μορφή.

Θα έχουμε την εξέλιξη της εφαρμογής Στατιστικών του ΓΕΜΗ σε Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας, με επέκταση Στατιστικών ΓΕΜΗ.

Η πρωτοβουλία συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων, οδηγεί στον εξορθολογισμό των σχέσεων επιχειρήσεων και με το Δημόσιο και αναβαθμίζει συνολικά την παραγωγικότητα.

Ο τελικός στόχος της Πολιτείας είναι η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, ένας κόμβος διατειλουργικότητας, όπου πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να συναλλάσσονται με το Δημόσιο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις του υπουργείου και στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, ήδη το προηγούμενο διάστημα, με το νόμο για τη λειτουργία των ΕΠΕ, που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή και με το νόμο περί ΑΕ που τίθεται σε εφαρμογή από την 1/1/2019, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των επιχειρήσεων, καταργώντας τη γραφειοκρατία και μειώνοντας σημαντικά το διοικητικό κόστος.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ήδη επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και τους συνεταιρισμούς, το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ακόμη ότι ήδη υπάρχει ψηφισμένος νόμος για την ηλεκτρονική σύσταση εταιριών και η εφαρμογή του ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης στην αναμόρφωση του νόμου περί ΓΕΜΗ και στις αναγκαίες βελτιώσεις της ισχύουσας επιμελητηριακής νομοθεσίας.

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι στόχος είναι, σε στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια, να δημιουργηθεί ένα μητρώο που πραγματικά θα λύνει τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Στα πλαίσια, μάλιστα, της τεράστιας σημασίας που έχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, στόχος είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού ΓΕΜΗ, μέσα από το οποίο θα περνούν όλες οι δράσεις των εταιριών, αλλά θα υπάρξει και η πλήρης απεικόνισή τους.

Όσον αφορά τις βελτιώσεις στο Νόμο για τα Επιμελητήρια, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι ήδη έχει δεχθεί αιτήματα που πράγματι θα δώσουν στα Επιμελητήρια μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία τους, γεγονός που θα βελτιώσει γενικότερα το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Θέλουμε να δείξουμε, με τις ενέργειές μας αυτές, είπε ο κ. Πιτσιόρλας, την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη μας στον Επιμελητηριακό θεσμό και να πετύχουμε μια ουσιαστική συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί μια κοινή ομάδα με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων που αναμφίβολα θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιος Ράλλης έκανε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων του υπουργείου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία του ψηφιακού ΓΕΜΗ.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης