ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι 6 ψηφιακές προκλήσεις της Ελλάδας για έναν καλύτερο κόσμο

Το πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία, είναι κάτι που αναγνωρίζεται πλέον καθολικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έρευνες παγκοσμίως μαρτυρούν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην οικονομία και την κοινωνία ενός κράτους τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη που δημιουργούνται για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ίδιους τους οικονομικούς δείκτες. Ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα, με ιδιαιτερότητες στη γεωγραφία, την οικονομία, αλλά και την προσβασιμότητα στα νέα ψηφιακά μέσα, η τεχνολογία και η υιοθέτησή της από όλους, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας και το μέλλον της χώρας.

Οι Έλληνες πολίτες, οι εγχώριες επιχειρήσεις, ακόμη και το ελληνικό Δημόσιο, έχουν πλέον κατανοήσει τη σημασία και τα οφέλη που θα προκύψουν από την ευρεία αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Η ύπαρξή ορισμένων τάσεων αλλά και τεχνολογιών, οι οποίες αν υλοποιηθούν, είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν την εικόνα της χώρας συνολικά, αλλά και να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών καλύτερη, είναι μια πεποίθηση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθημερινά. Ας δούμε κάποιες από αυτές.

#1 Ψηφιακό σχολείο

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που υπάρχουν είναι η υλοποίηση ενός πραγματικά ψηφιακού σχολείου. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για ένα σχολείο που θα χρησιμοποιεί τεχνολογικές πλατφόρμες, αλλά για ένα σχολείο που θα δώσει στους μαθητές του τα φόντα προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, που απαιτεί, μεταξύ άλλων, και γνώσεις προγραμματισμού. Αυτό σημαίνει αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας, όπως και της εκπαιδευτικής ύλης, χρήση όλων των υπαρχόντων ψηφιακών μέσων και μία ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού μοντέλου.

#2 Ψηφιακό Δημόσιο

Μία δεύτερη πρόκληση είναι η ψηφιοποίηση του ελληνικού Δημοσίου. Τέτοιου είδους εγχειρήματα έχουν ανακοινωθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια, όμως, αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνουν σωστά και με τέτοιο τρόπο ώστε, πολύ απλά, να περιοριστεί σε τεράστιο βαθμό η υπάρχουσα γραφειοκρατία. Έτσι, οι Έλληνες πολίτες θα μπορούσαν να συνδιαλέγονται πιο εύκολα με το κράτος, κάτι που θα ενίσχυε σε μεγάλο βαθμό και το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ελληνικό δημόσιο.

#3 Έξυπνες πόλεις

Με εξαίρεση ορισμένες ειδικές -και μεμονωμένες- περιπτώσεις, όπως τα Τρίκαλα και η Χαλκίδα, οι ελληνικές πόλεις δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τεχνολογικά «έξυπνες». Όμως, η έλευση του αποκαλούμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν πλέον στη διάθεση τους εργαλεία για την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση μίας πόλης. Από αισθητήρες ενημέρωσης αποχώρησης οχήματος από κάποια θέση στάθμευσης, μέχρι αποστολή ενημέρωσης στο smartphone σου σχετικά με την πορεία μίας αίτησης που έχει καταθέσει κάποιος πολίτης, η αξιοποίηση του ΙοΤ θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, αρκεί οι τοπικές αρχές να αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τις καλές πρακτικές που υπάρχουν ήδη από άλλες χώρες της Ε.Ε.

#4 Δίκτυα επόμενης γενιάς

Ένας άλλος τομέας που αποτελεί πρόκληση αφορά την αξιοποίηση που θα κάνουμε ως χώρα στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης γενιάς. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο τα δίκτυα οπτικών ινών τα οποία αναπτύσσονται τώρα, όσο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς που θα κάνουν την εμφάνιση τους το 2020 και ήδη οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί στο εξωτερικό κάνουν… πρακτική εξάσκηση.

Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι πως προσφέρουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και οι χρήστες –είτε καταναλωτές, είτε επιχειρήσεις- θα έχουν μία τελείως διαφορετική εμπειρία, με τη δυνατότητα να επωφεληθούν από πληθώρα επιπλέον νέων δεδομένων.

#5 Τηλεϊατρική

Σε μία χώρα με τόσο εκτεταμένη ακτογραμμή και με δεδομένο ότι σε πολλά από τα νησιά μας η ιατρική παρακολούθηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, η τηλεϊατρική αποτελεί με βεβαιότητα ένα μικρό «θαύμα». Στο παρελθόν, έχουμε δει αρκετά σχετικά πιλοτικά προγράμματα, πλέον όμως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε για μία ευρεία επέκταση της, που θα καλύπτει τόσο τις νησιωτικές, όσο και τις απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

#6 Τεχνητή νοημοσύνη

Πολλοί πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καθυστερήσει να φθάσει στην Ελλάδα, όμως οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) έχουν ήδη εμφανιστεί και στη χώρα μας και πλέον καλούμαστε να κινητοποιηθούμε για να τις επεκτείνουμε περαιτέρω. Σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, χρειάζονται πολύ μεγάλη προσπάθεια και καινοτόμες ιδέες, προκειμένου η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την ελληνική οικονομία και τους πολίτες της στην καθημερότητα, όπως προσπαθούν να «κάνουν» όλες οι τεχνολογίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, αλλά και όπως και εκείνες που θα δούμε να εφαρμόζονται τα επόμενα χρόνια.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης